Rybářský rozcestník

Sladko-kyselé ryby s restovanou zeleninou na asijský způsob

Ve sladkokyselé marinádě naložené větší kousky rybího filé, ty pak obalené ve škrobu a vyšlehaných bílcích, usmažené v oleji pěkně dozlatova, servírované spolu s orestovanou zeleninou opečenou ve výpeku po smažených kouscích ryb.

2 náročnost
45 minut
  • 500-600 g filetů z mořské ryby (treska, platýs, pangasius...)
  • 2 ks masité barevné papriky
  • 2 ks jarní cibulky
  • 2 ks mrkve
  • 1 ks menší cibule
  • 1 ks stroužek česneku
  • 1/2 ks menší salátové okurky
  • 1/4 plechovky kompotovaných kousků ananasu
  • pepř
  • olej
  • sůl
  • Na obalení ryby:
  • 2 ks vaječné bílky
  • 1 lžíce škrobu
  • trochu studené vody
  • Na marinádu:
  • 4 lžíce sójové omáčky
  • 3 lžíce bílého vinného octa
  • 2 lžíce sladké chilli omáčky
  • 2 lžíce tekutého medu
  • 1 lžíce hnědého cukru
  • Příprava

    1. Do menšího hrnce dáme všechny suroviny na marinádu, postupně je zahříváme na mírném zdroji tepla, občas zamícháme, jakmile se cukr úplně rozpustí, marinádu odstavíme ze zdroje tepla
    2. Do teplé marinády vložíme osolené větší kousky rybího filé, necháme je 15 minut marinovat, potom jednotlivé kousky obalíme ve škrobu a pak i ve vyšlehaných bílcích s trochou studené vody
    3. Ihned obalené kousky rybího filé smažíme ve větší vrstvě dobře rozpáleného oleje dozlatova
    4. Jakmile máme všechny kousky osmažené, slijeme většinu oleje, ve zbytku, na stejné pánvi, zprudka orestujeme na kostičky či nudličky pokrájenou zeleninu, opékáme zprudka, tak 5 minut, za občasného míchání, osolíme, okořeníme pepřem, nakonec zeleninu zalijeme marinádou, přidáme i kousky ananasu včetně trochy nálevu, ještě jednou či dvakrát zamícháme, ochutnáme, pokud je třeba, dosladíme nebo naopak zakápneme trochou vinného octa, po chvíli odstavíme zde zdroje tepla
    5. Na talíře naservírujeme zeleninu a přílohu, nakonec rozdělíme kousky smažené ryby a ihned, horké, podáváme nejlépe s vařenou rýží.

    Poznámka

    Text: Rybářský rozcestník.cz, foto: pixabay.com

    Nejčtenější články

    Lov sumců pomocí tyčové bójky tzv. činky

    Lov sumců patří mezi vrcholné rybářské disciplíny, nejen proto, že sumec je velká a chytrá ryba, ale také proto, že bez kvalitního náčiní cíleně nastražit na sumce je hloupost. I u nás se nacházejí kusy velké přes 2 metry a tak vytáhnout takového macka, ještě když se brání, to vyžaduje opravdu dobrou výbavu. Ale pojďme si popovídat o tyčové bójce, šikovné to pomůcce na chytání větších dravců, tedy nejen sumců, ale například i velkých štik.

    Lov sumců na položenou na pelety a boilies

    Když lov sumců na pelety, pak asi nejúčinnější jsou tzv. „halibutky“ tedy pelety, které, kromě jiného, obsahují maso sardinek. A kdyby náhodou někdo nevěděl, co jsou pelety, pak pelety jsou lisované válečky, které se od boilies kuliček liší právě jejich způsobem výroby a také tvarem. A nutno podotknout, pokud lovné místo několik dní zakrmíte, můžete se dočkat i na pelety pěkných úlovků a to nejen sumců, ale i kaprů, případně i dalších ryb. Ovšem díky masivnímu zakrmování kaprů boilies koulemi dnes můžeme úspěšně chytat sumce na položenou také na oblíbené boilies.

    Matjesy ze sladkovodních ryb – postup přípravy ve fotografii

    Matjesy můžeme vyrobit i ze sladkovodních ryb. Vhodné jsou masitější ryby, které mají dostatek masa ve hřbetu, osvědčil se například karas nebo kapr velký do 50 cm.

    Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.
    Další informace Rozumím