Rybářský rozcestník

Sladko-kyselé ryby s restovanou zeleninou na asijský způsob

Ve sladkokyselé marinádě naložené větší kousky rybího filé, ty pak obalené ve škrobu a vyšlehaných bílcích, usmažené v oleji pěkně dozlatova, servírované spolu s orestovanou zeleninou opečenou ve výpeku po smažených kouscích ryb.

2 náročnost
45 minut
  • 500-600 g filetů z mořské ryby (treska, platýs, pangasius...)
  • 2 ks masité barevné papriky
  • 2 ks jarní cibulky
  • 2 ks mrkve
  • 1 ks menší cibule
  • 1 ks stroužek česneku
  • 1/2 ks menší salátové okurky
  • 1/4 plechovky kompotovaných kousků ananasu
  • pepř
  • olej
  • sůl
  • Na obalení ryby:
  • 2 ks vaječné bílky
  • 1 lžíce škrobu
  • trochu studené vody
  • Na marinádu:
  • 4 lžíce sójové omáčky
  • 3 lžíce bílého vinného octa
  • 2 lžíce sladké chilli omáčky
  • 2 lžíce tekutého medu
  • 1 lžíce hnědého cukru
  • Příprava

    1. Do menšího hrnce dáme všechny suroviny na marinádu, postupně je zahříváme na mírném zdroji tepla, občas zamícháme, jakmile se cukr úplně rozpustí, marinádu odstavíme ze zdroje tepla
    2. Do teplé marinády vložíme osolené větší kousky rybího filé, necháme je 15 minut marinovat, potom jednotlivé kousky obalíme ve škrobu a pak i ve vyšlehaných bílcích s trochou studené vody
    3. Ihned obalené kousky rybího filé smažíme ve větší vrstvě dobře rozpáleného oleje dozlatova
    4. Jakmile máme všechny kousky osmažené, slijeme většinu oleje, ve zbytku, na stejné pánvi, zprudka orestujeme na kostičky či nudličky pokrájenou zeleninu, opékáme zprudka, tak 5 minut, za občasného míchání, osolíme, okořeníme pepřem, nakonec zeleninu zalijeme marinádou, přidáme i kousky ananasu včetně trochy nálevu, ještě jednou či dvakrát zamícháme, ochutnáme, pokud je třeba, dosladíme nebo naopak zakápneme trochou vinného octa, po chvíli odstavíme zde zdroje tepla
    5. Na talíře naservírujeme zeleninu a přílohu, nakonec rozdělíme kousky smažené ryby a ihned, horké, podáváme nejlépe s vařenou rýží.

    Poznámka

    Text: Rybářský rozcestník.cz, foto: pixabay.com

    Nejčtenější články

    Má první rybářská výprava, aneb důkladná domácí příprava

    Ano, je to tu, mám platné rybářské doklady, něco jsem se o rybách naučil a tak konečně mohu k vodě si pěkně zachytat. Ale kam vyrazit? A co si kromě základní rybařiny ještě vzít s sebou? Také znalost místa, kde chci chytat, mě může zajistit úspěšný lov, proto neváhejte a poraďte se se zkušenými rybáři, ti vám rádi poradí, kam vyrazit.

    Co dělat, když přední brzda navijáku nejde utáhnout

    Už se vám někdy stalo, že jste chtěli dotáhnout brzdu navijáku a ono to nešlo? Je to velký průšvih, protože pak nejde ani navinout nahozenou nástrahu ke břehu. Člověk si nějak poradí, ale naviják je s prokluzující brzdou prostě nefunkční. Většinou jde o stržení závitu ve středu krytu brzdy. Co s tím, vyhodit naviják? Ne! Jedno relativně prosté a levné řešení existuje. Lze obrátit mosazný střed.

    Základní dělení rybářských navijáků

    Rozhodně není dobré podcenit samotný výběr navijáku, je to totiž důležitá součást celé rybářské výbavy. Právě kvalitní, dobře zvolený, naviják může velmi zpříjemnit nejen samotné zdolávání ryb, ale i ostatní práci s prutem. A naopak nekvalitní, nebo nevhodně zvolený naviják, dokáže zkazit celý zážitek z rybaření, nebo případně dokonce zapříčinit ztrátu případného úlovku.

    Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.
    Další informace Rozumím