2 náročnost
60 minut
+ doba máčení sušených hub
Rozpis na 4 porce:
400 g rybích filetů (treska, candát, sumec atd.)
50 g sušeného ucha jidášova (lze nahradit jinými houbami)
8 ks rýžového papíru
2 ks stroužky česneku
1 ks menší cuketa
1 ks červená paprika
4 lžíce vařené rýže
1 lžíce nasekaného čerstvého koriandru
sojová omáčka
cayenský pepř
olej
sůl
Omáčka na přelití:
2 lžíce sojové omáčky
1 lžička citronové šťávy
1 lžička oleje
1 lžička nasekaného koriandru
1/2 lžičky cukru
1 ks stroužek česneku
1 ks kousek nasekané chilli papričky
Ostatní:
sezamová semínka na posypání závitků
Příprava
- Sušené houby hodinu předem namočíme do vlažné vody.
- Cuketu oloupeme, nastrouháme na hrubé nudličky, posypeme solí, necháme pustit vodu.
- Rybí maso nakrájíme na menší kostičky, papriku na proužky.
- Rybí maso promícháme s vařenou rýží, přidáme nastrouhanou cuketu, ze které jsme slili vodu, nakrájené houby, proužky papriky, směs promícháme a ochutíme nasekaným koriandrem, sojovou omáčkou, cayenským pepřem, solí, rozetřeným česnekem.
- Rýžový papír ponoříme do vlažné vody, aby zvláčněl.
- Na jednotlivé pláty klademe doprostřed rybí směs, přehneme okraje, utvoříme balíčky. Plech vyložíme pečícím papírem, balíčky potřeme olejem, pečeme ve vyhřáté troubě na 200 °C tak 15 minut.
- Z uvedených surovin rozmícháme vidličkou omáčku na přelití.
- Upečené balíčky přelijeme omáčkou a posypeme sezamovými semínky.
Doporučení
Podáváme se zeleninovým salátem. Závitky lze i uvařit v páře. Přibližná cena 140 Kč.
Poznámka
Autor textu i fotografií: Dalibor Marounek