Rybářský rozcestník

Treska v pivním těstíčku s mačkaným hráškem a tatarskou omáčkou

Skvělý recept na tresku od šéfkuchaře Lukáše Holého z pivovarské restaurace OSSEGG včetně několika tipů šéfkuchaře. K tresce v pivním těstíčku se skvěle hodí polotmavé pivo RUTHARD 11 OSSEGG.

2 náročnost
120 minut
+ doba vychlazení těstíčka!  
TreskaTreskaRUTHARD
  • Rozpis na 4 porce:
  • 720 g (4 ks) filetů z tresky jednoskvrnné
  • hladká mouka na obalení
  • rostlinný olej na smažení
  • sůl
  • Suroviny na těstíčko:
  • 400 g hladké mouky
  • 150 g rýžové mouky
  • 400 ml světlého piva Phillip OSSEGG Praha
  • 400 ml sodovky
  • 2 lžičky jedlé sody
  • Suroviny na mačkaný hrášek:
  • 800 g čerstvého vyloupaného hrášku
  • 3 l vody
  • 4 lžíce cukru krupice
  • 4 lžičky změklého másla
  • čerstvě mletý pepř
  • sůl
  • Suroviny na tatarskou omáčku /4-6 porcí/:
  • 300 g pivní majonézy
  • 20 g nakládaných okurek
  • 20 g kaparů v nálevu
  • 10 g šalotky
  • 1 lžička citronové šťávy
  • špetka čerstvě mletého pepře
  • špetka soli
  • Suroviny na bramborové hranolky:
  • 1 kg moučných brambor
  • rostlinný olej na smažení
  • sůl
  • Příprava

    Postup na těstíčko:

    1. V misce smíchej mouky, jedlou sodu a sůl.
    2. Poté přidej pivo a sodovku a vymíchej metlou hladké těstíčko.
    3. Dej do lednice a nech odpočnout a vychladit 2-3 hodiny

    Postup na rybu:

    1. Filet vykosti, zbav kůže, ze všech stran osol a obal v hladké mouce.
    2. Přebytečnou mouku oklepej a  filet obal ve vychlazeném připraveném těstíčku.
    3. Smaž 5 minut dozlatova v oleji rozpáleném na 180 °C. Rybu během smažení opatrně otoč.

    Postup na tatarskou omáčku:

    1. Kapary propláchni a nech okapat a nakrájej na jemno.
    2. Okurky nakrájej na jemno, šalotku oloupej a nakrájej na jemno, petržel nakrájej na jemno.
    3. Do misky dej majonézu, přimíchej kapary, okurky, šalotku, petržel a citronovou šťávu. Dle chuti osol a opepři. Dobře promíchej a nech 1/2 hodiny vychladit v lednici.

    Postup na mačkaný hrášek:

    1. Hrášek povař 2 minuty v oslazené vroucí vodě
      Slij vodu a polovinu hrášku rozmixuj tyčovým mixérem. Dochuť solí a pepřem a vmíchej polovinu másla. Propasíruj.
    2. Zbylí hrášek rozšťouchej, osol a opepři a přidej zbylé máslo.
    3. Promíchej s hráškovou kaší. Dosol dle chuti.

    Postup na bramborové hranolky:

    1. Brambory očisti pod tekoucí vodou kartáčkem a podélně rozkroj dle velikosti na šestiny (silnější hranolky).
    2. Dobře osuš a smaž 7 minut ve vysoké vrstvě oleje rozpáleného na 140 stupňů.
    3. Brambory vyjmi a nech je 5 minut okapat. Poté je dosmaž v oleji rozpáleném na 190 stupňů dozlatova dalších cca 10 minut.
    4. Přendej do mísy, osol a promíchej.

    Doporučení

    Čas smažení se může měnit dle použitého druhu brambor. V tomto receptu byly použity brambory odrůdy RUSSET.

    Recept na pivní majonézu najdete zde: Majonéza z černého piva OSSEGG

    Poznámka

    OSSEGG RUTHARD 11 – Polotmavé pivo: Svrchně kvašený ležák spadající do kategorie American Red Ale má rubínově červenou barvu. Použité chmely Pacifica a Mosaic dávají pivu výraznou vůni, ve které najdete tropické ovoce, limetku a broskve. Má nižší říz a střední plnost. V chuti objevíte tóny citrusů, především pomeranče. Doznívání je delší a příjemně hořké.

    Pivo OSSEGG RUTHARD 11, 0,5l – 35 Kč

    Pivovarské restaurace OSSEGG, Římská 45, Praha, Vinohrady, Praha.ossegg.com

    Nejčtenější články

    Lisovaný rohlík s libečkem

    Tento fígl používali již staří labští rybáři na začátku minulého století. Jde o to rohlík napařit vodou, do které dáme několik stonků libečku, po vylisování pak nakrájený rohlík s listy čerstvého libečku ještě skladujeme.

    Čarování s toustovým chlebem na rybách

    Použití toustového chleba na rybách jsem si zamiloval. Jde totiž o atraktivní nástrahu pro téměř všechny býložravé druhy ryb, tedy například karasy, cejny, plotice, tlouště, ale také kapry. Ale jak ho nastražit, aby na háčku, případně i na vlasu pod ním, vydržel co nejdéle? Možností je mnoho, vyzkoušejte některé naše tipy.

    Vodní plocha Písková Lhota u Poděbrad (rybářský revír 411 983) očima Rybářského rozcestníku

    Nedávno jsem měl možnost strávit několik dní na pískovně u Poděbrad, kam mě pozval předseda SÚS Dušan Hýbner. Uskutečnili se tam totiž rybářské závody, konkrétně klání „O pohár předsedy Středočeského územního svazu“. Po samotných závodech jsem měl pak možnost čtyři dny zůstat v tomto krásném prostředí a také si zachytat. Hned první den jsem zažil setkání nejen s pěkným kaprem, ale především s úžasným jeseterem měřícím více jak 1 metr. A to jsem netušil, že si během mého pobytu, na této vodní ploše, vytáhnu ještě další dva metrové jesetery.

    Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.
    Další informace Rozumím