Rybářský rozcestník

Treska v pivním těstíčku s mačkaným hráškem a tatarskou omáčkou

Skvělý recept na tresku od šéfkuchaře Lukáše Holého z pivovarské restaurace OSSEGG včetně několika tipů šéfkuchaře. K tresce v pivním těstíčku se skvěle hodí polotmavé pivo RUTHARD 11 OSSEGG.

2 náročnost
120 minut
+ doba vychlazení těstíčka!  
TreskaTreskaRUTHARD
  • Rozpis na 4 porce:
  • 720 g (4 ks) filetů z tresky jednoskvrnné
  • hladká mouka na obalení
  • rostlinný olej na smažení
  • sůl
  • Suroviny na těstíčko:
  • 400 g hladké mouky
  • 150 g rýžové mouky
  • 400 ml světlého piva Phillip OSSEGG Praha
  • 400 ml sodovky
  • 2 lžičky jedlé sody
  • Suroviny na mačkaný hrášek:
  • 800 g čerstvého vyloupaného hrášku
  • 3 l vody
  • 4 lžíce cukru krupice
  • 4 lžičky změklého másla
  • čerstvě mletý pepř
  • sůl
  • Suroviny na tatarskou omáčku /4-6 porcí/:
  • 300 g pivní majonézy
  • 20 g nakládaných okurek
  • 20 g kaparů v nálevu
  • 10 g šalotky
  • 1 lžička citronové šťávy
  • špetka čerstvě mletého pepře
  • špetka soli
  • Suroviny na bramborové hranolky:
  • 1 kg moučných brambor
  • rostlinný olej na smažení
  • sůl
  • Příprava

    Postup na těstíčko:

    1. V misce smíchej mouky, jedlou sodu a sůl.
    2. Poté přidej pivo a sodovku a vymíchej metlou hladké těstíčko.
    3. Dej do lednice a nech odpočnout a vychladit 2-3 hodiny

    Postup na rybu:

    1. Filet vykosti, zbav kůže, ze všech stran osol a obal v hladké mouce.
    2. Přebytečnou mouku oklepej a  filet obal ve vychlazeném připraveném těstíčku.
    3. Smaž 5 minut dozlatova v oleji rozpáleném na 180 °C. Rybu během smažení opatrně otoč.

    Postup na tatarskou omáčku:

    1. Kapary propláchni a nech okapat a nakrájej na jemno.
    2. Okurky nakrájej na jemno, šalotku oloupej a nakrájej na jemno, petržel nakrájej na jemno.
    3. Do misky dej majonézu, přimíchej kapary, okurky, šalotku, petržel a citronovou šťávu. Dle chuti osol a opepři. Dobře promíchej a nech 1/2 hodiny vychladit v lednici.

    Postup na mačkaný hrášek:

    1. Hrášek povař 2 minuty v oslazené vroucí vodě
      Slij vodu a polovinu hrášku rozmixuj tyčovým mixérem. Dochuť solí a pepřem a vmíchej polovinu másla. Propasíruj.
    2. Zbylí hrášek rozšťouchej, osol a opepři a přidej zbylé máslo.
    3. Promíchej s hráškovou kaší. Dosol dle chuti.

    Postup na bramborové hranolky:

    1. Brambory očisti pod tekoucí vodou kartáčkem a podélně rozkroj dle velikosti na šestiny (silnější hranolky).
    2. Dobře osuš a smaž 7 minut ve vysoké vrstvě oleje rozpáleného na 140 stupňů.
    3. Brambory vyjmi a nech je 5 minut okapat. Poté je dosmaž v oleji rozpáleném na 190 stupňů dozlatova dalších cca 10 minut.
    4. Přendej do mísy, osol a promíchej.

    Doporučení

    Čas smažení se může měnit dle použitého druhu brambor. V tomto receptu byly použity brambory odrůdy RUSSET.

    Recept na pivní majonézu najdete zde: Majonéza z černého piva OSSEGG

    Poznámka

    OSSEGG RUTHARD 11 – Polotmavé pivo: Svrchně kvašený ležák spadající do kategorie American Red Ale má rubínově červenou barvu. Použité chmely Pacifica a Mosaic dávají pivu výraznou vůni, ve které najdete tropické ovoce, limetku a broskve. Má nižší říz a střední plnost. V chuti objevíte tóny citrusů, především pomeranče. Doznívání je delší a příjemně hořké.

    Pivo OSSEGG RUTHARD 11, 0,5l – 35 Kč

    Pivovarské restaurace OSSEGG, Římská 45, Praha, Vinohrady, Praha.ossegg.com

    Nejčtenější články

    Lov sumců pomocí tyčové bójky tzv. činky

    Lov sumců patří mezi vrcholné rybářské disciplíny, nejen proto, že sumec je velká a chytrá ryba, ale také proto, že bez kvalitního náčiní cíleně nastražit na sumce je hloupost. I u nás se nacházejí kusy velké přes 2 metry a tak vytáhnout takového macka, ještě když se brání, to vyžaduje opravdu dobrou výbavu. Ale pojďme si popovídat o tyčové bójce, šikovné to pomůcce na chytání větších dravců, tedy nejen sumců, ale například i velkých štik.

    Matjesy ze sladkovodních ryb – postup přípravy ve fotografii

    Matjesy můžeme vyrobit i ze sladkovodních ryb. Vhodné jsou masitější ryby, které mají dostatek masa ve hřbetu, osvědčil se například karas nebo kapr velký do 50 cm.

    Rybářská technika chytání – lov přívlačí (vláčka)

    Přívlač je rybolovná technika, kdy se snaží rybář přelstít rybu pomocí umělé, nebo přirozené nástrahy (mrtvé rybky) tak, že ji vede cukavými pohyby, snažíce se co nejvíce napodobit zraněnou rybu, případně jiné vodní živočichy, které mají v oblibě dravé ryby. Cíl je jasný, vyprovokovat dravce k útoku a pak po zaseknutí ho vytáhnout z vody.

    Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.
    Další informace Rozumím