Velmi chutná a pikantní polévka z Ruska s kyselou okurkou, žampiony, několika druhy koření a zeleniny. Pikantní okurkový lák a kysaná smetana jí dodají specifickou chuť.
1. Vykuchané okouny stáhneme z kůže, odřízneme ploutve, hlavy, ocas
2. Vše dáme vařit do mírně osolené vody s přidáním bobkového listu, nového koření, celého pepře
3. Vaříme 20 minut
4. Vývar scedíme přes sítko, uvařené ryby zbavíme kostí, maso dáme do misky stranou
5. Na másle podusíme plátky žampionů s kostičkami cibule
6. Do čirého vývaru vložíme nakrájenou mrkev na kostičky nakrájené okurky a přilijeme lák z okurek
7. Jak mrkev změkne, přidáme kousky rybího masa, krátce prohřejeme, dochutíme pepřem, solí
8. Polévku nalijeme do talířů, přidáme kopeček zakysané smetany, posypeme nasekanou petrželkou a podáváme.
Lze použít i menší rybky – třeba okouny, plotice, karasi, ale i kapra, sumce atd.