Škeble vařené s cibulí, petrželkou a bobkovým listem s omáčkou.
1. Dobře očištěné škeble dáme do vody s petrželkou, nakrájenou cibulí a s kořením a zahříváme 2 minuty na silném plameni
2. Pak nádobou silně zatřeseme a za občasného zatřepání vaříme dalších 6 minut
3. Když se všechny škeble otevřou, scedíme je a uložíme na teple
4. Drobně nakrájenou cibuli a víno zahříváme, až se víno odpaří na polovinu objemu, přidáme vývar ze škeblí, přihřejeme k varu a sundáme z plotýnky
5. Směs posypeme strouhankou, vmícháme máslo, nasekanou petrželku, škeble a ohřejeme vše na malém plaménku
6. Hned podáváme.
Příloha: Smažené bramborové lupínky.
Čistění a příprava škeblí:
Škeble dáme do studené vody, zakryjeme vlhkou utěrkou, kterou posypeme trochou hrubé soli a necháme stát na chladném místě 2-3 hodiny. Před přípravou odstraníme otevřené a prasklé škeble, ostatní dáme do mísy pod tekoucí vodu, nožem odstraníme vousy a každou škebli důkladně oškrábeme a očistíme. Očistěné škeble dáváme do jiné nádoby se studenou vodou, pak je dáme na cedníku pod tekoucí vodu na 10 minut a potom opět do studené vody na 10 minut. Tím odstraníme všechen písek a nečistotu.