Podáváme jako teplý předkrm nebo jako mezichod.
Příprava omáčky:
1. Máslo rozpustíme a přelijeme do vyšší nádoby, z níž bychom mohli snadno odlít usazenou syrovátku
2. Žloutek se solí, pepřem, bílým vínem, citrónovou šťávou, hořčicí a cukrem dáme do hrnce a ve vodní lázni na mírném ohni šleháme, dokud hmota nezhoustne
3. Pak sejmeme z ohně a nejprve po kapkách, pak tenkým praménkem zašleháme rozpuštěné máslo (zbavené syrovátky!)
4. Opraný a okapaný kerblík a estragon jemně nakrájíme, vložíme do hotové omáčky, kterou eventuálně ještě přisolíme a opepříme
5. Z uvařených raků vyjmeme maso z ocásků a klepet
6. Račí ocásky vložíme do hotové omáčky, přidáme rozsekaný kopr, dobře prohřejeme a upravíme do hlubší, nejlépe porcelánové misky.
Obměna: Místo omáčky holandské můžeme také vzít omáčku bílou velouté nebo rybí omáčku, kterou zjemníme dvěma žloutky. Místo čerstvých raků můžeme v koprové omáčce vařit také konzervované račí, krabí, humří maso a maso z krevet.
Příloha: Dušená rýže, vařené brambory nebo měsíčky z lístkového těsta a salát ze syrové zeleniny.
Recept na vařené raky s kmínem najdete zde: Vaření raků s kmínem.