Rybářský rozcestník

Rybí soté

Soté (čti sauté) v překladu z francouzštiny znamená ,,minutka“ Tento recept je na kousky rybího masa, které se rychle osmaží na malém množství tuku a kombinují, v tomto případě se zeleninou.

2 náročnost
20 minut
rybírybírybí
  • 400 g filetů z candáta nebo sumce
  • 150 g menších žampionů
  • 1 ks červená masitá paprika
  • 1 ks červená cibule
  • 1/2 ks pórku
  • citronová šťáva
  • koření na ryby
  • pepř
  • olej
  • sůl
  • Příprava

    1. Na oleji orestujeme na proužky nakrájenou papriku, cibuli, kolečka pórku, přepůlené žampiony, osolíme, opepříme, restujeme 3 minuty.
    2. Přidáme na kostky nakrájené kousky rybího masa, které posypeme kořením na ryby, rybí maso restujeme další 3 minuty.
    3. Na závěr pokrm zastříkneme citronovou šťávou.

    Doporučení

    Podáváme například s pečenými brambory a zeleninovým salátem. Podle tohoto receptu lze připravit i některé ryby mořské, například tresky.

    Poznámka

    Text i foto: D. Marounek

    Nejčtenější články

    Největší dětské rybářské závody na rybníce Konopiště

    Pořádáme již třetí ročník dětských závodů pro širokou veřejnost( není třeba rybářského lístku). Loňská účast byla 108 dětí. Každý malý závodník má v ceně startovného (100 kč) zajištěné jídlo a pití a drobný prezent. Do 50tého místa garantujeme věcné a hodnotné ceny.

    Ryby v české kuchyni – 1. díl

    Ryby se v Čechách konzumují po staletí. Dříve hlavně sladkovodní, nyní si oblibu získaly i ryby mořské. Asi nejvýznamnější rybou u nás byl odedávna kapr. Kapr se začal konzumovat již ve středověku a to díky rozmachu rybnikářství, kdy rybníky patřily k běžné součásti feudálních panství, ale i klášterů. Do výstavby rybníků se pak zapojily později i města.

    Ryba v české kuchyni – 3. díl

    Jak bylo uvedeno v minulých dílech, ryby se ve středověku objevovaly na stolech především šlechty, měšťanů a bohatších sedláků, ovšem postupem času si je mohl dopřát i chudý lid. Zakoupit se daly třeba na trzích, kde tehdy fungoval také barterový systém (směnný obchod), takže chudší vrstvy obyvatel mohly zakoupit nebo častěji směnit ryby od říčních rybářů, kteří je na trh dodávali. Rybáři občas ryby směnili za jiné zboží, za maso od řezníků, zeleninu, ale také košíky, či jiné potřeby do domácnosti, ale i pro práci.