Rybářský rozcestník

Karí pasta

Karí pasta je pastózní směs koření, bylinek, chilli papriček promíchaná s olejem a vinným octem. Je vhodná k přípravě pokrmů vycházejících z asijských receptur, hodí se k rybě, rýži i zelenině. Kari pasta má netradiční chuť, kterou si oblíbí zejména milovníci orientálních jídel.

2 náročnost
30 minut
Karí pasta
  • Rozpis asi na 600 ml:
  • 250 ml rostlinného oleje
  • 150 ml vinného octa
  • 100 ml semínek koriandru
  • 5 lžic vody
  • 4 lžíce římského kmínu
  • 2 lžíce semínek pískavice
  • 2 lžíce fenyklu
  • 1 lžíce mleté kurkumy
  • 1 lžíce mletého chilli
  • 5 ks karí lístků
  • 4 ks sušené červené chilli papričky
  • Příprava

    1. Celé koření rozemeleme v mlýnku
    2. Dáme do skleněné mísy a přidáme ostatní mleté koření, dobře promícháme
    3. Přidáme vinný ocet a promícháme, pak přidáme vodu a mícháme, dokud nezískáme pastu
    4. Ve woku či velké pánvi rozehřejeme olej a za stálého míchání pastu pražíme kolem 10 minut, nebo dokud se voda nevstřebá )pasta je hotová, když se na povrchu objeví olejový film)
    5. Necháme vychladnout a uchováváme v lednici.

    Doporučení

    Když je pasta hotová, můžete ještě rozehřát trochu oleje, tím pastu přelijeme, to pastu částečně konzervuje a olej který zůstává stále na povrchu pasty zajistí, že se po delší době v nádobě nevytvoří plíseň.

    Nejčtenější články

    Termíny vytírání ryb

    Znalost měsíců, kdy se tře ten či onen druh ryb, se rozhodně hodí každému rybáři. Právě v době vytírání nemají ryby náladu na nic jiného, než právě na své milostné hrátky. Většinou nepřijímají potravu a tak chytnou rybu, která je právě ve tření, je téměř nemožné. Proto nemá smysl cíleně lovit ten druh, který se zrovna vytírá. Je pravda, že u ryb hájených jejich ochrana probíhá právě v době vytírání, což je logické a tak stejně v tu dobu máme zakázáno hájený druhy ryb chytat. Ovšem pozor. Například počasí některé roky může dobu vytírání opozdit, nebo naopak, při teplém jaru, urychlit. Ale jinak je tato tabulka poměrně přesná!

    Drop Shot – základy

    Celkově při vedení nástrahy vodou je právě u techniky vláčení zkušenost a um rybáře tou alfou a omegou úspěchu. Ale to vlastně platí pro všechny rybolovné techniky. Některé ovšem vyžadují více znalostí rybáře, než jiné. Bohužel chytat jemnou, případně střední přívlačí s montáží ukončenou olovem a umělou nástrahou upevněnou 40 až 50 cm ode dna vyžaduje ruce i hlavu již protřelého rybáře. Proto doporučuji nejprve pár kilometrů a hodin strávit klasickou vláčkou a až po té, se začít zabývat technikou Drop Shot, která je vhodná spíše pro zkušenější vláčkaře.

    Základy lovu ryb pod ledem, tedy tzv. na dírkách

    I přes stálé legislativní komplikace se v Česku najdou revíry, kde si lze legálně zachytat ve vyvrtaných dírách v ledu. Je to rybolovná technika, kterou každým rokem podlehne stále více rybářů, kteří se nechtějí smířit s tím, že jim mráz a ledová krusta brání využívat jiné, běžné techniky lovu ryb. Prostě někdo to doma u televize a krbu nevydrží ani v zimě! 🙂

    Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.
    Další informace Rozumím