Rybářský rozcestník

Rybí polévka II.

Recept na polévku z rybích hlav, zeleniny, koření a dalších ingrediencí.

2 náročnost
55 minut
  • 4 ks kapřích hlav
  • 5 ks kuliček nového koření
  • 2 ks petržele
  • 2 ks mrkve
  • 1 ks bobkového listu
  • 1 ks celeru
  • 1 ks cibule
  • 3 lžíce hladké mouky
  • 3 lžíce másla
  • 2 l vody
  • krutonky z bílého chleba
  • petrželka na ozdobení
  • muškátový oříšek
  • sůl
  • Příprava

    1. Rybí hlavy očistíme, jednu mrkev, jednu petržel i cibuli oloupeme, oloupaný celer přepůlíme a vše dáme vařit do studené vody s bobkovým listem, novým kořením a solí
    2. Zvolna vaříme, dokud zelenina nezměkne, pak ji vyndáme i s bobkovým listem a vývar přecedíme
    3. Na rozehřátém másle osmahneme zbylou oloupanou a na kostičky nakrájenou mrkev i petržel, postupně zasypeme moukou a za stálého míchání smažíme, dokud jíška nezačne bublat a nezezlátne
    4. Pak postupně za stálého míchání do ní vléváme vývar a vzniklý základ polévky necháme 5 minut vařit
    5. Přidáme maso z kapřích hlav, polévku dochutíme špetkou muškátového oříšku, podle potřeby solí a ještě pár minut povaříme
    6. Podáváme s krutonky a na drobno nasekanou petrželkou.

    Příprava krutonů:
    1. Chleba zbavíme kůrky (můžeme použít i den staré rohlíky, ty kůrky nezbavujeme), střítku nakrájíme na malé, pravidelné kostičky
    2. Na pánvičce, na dobře rozpáleném oleji, je opečeme dozlatova.

    Nejčtenější články

    První chytání, aneb, co musí udělat rybář, než začne chytat

    Máme platné rybářské dokumenty, doma jsme si udělali přípravu a vše potřebně nachystali k vodě, včetně svačiny a pití a právě jsme dorazili k vodě … co vše předchází chytání? Hodíme hned silon s návnadou do vody a začneme? Rozhodně ne!

    Kačení máma, opeřený Rambo a Terminátor v jednom

    O letošní letní výpravě na Sumce se s námi u vody skamarádila kačení rodinka, máma a její čtyři mladé. My je krmili, oni nás obšťastňovali svojí přítomností. Běda jiným kačenám, které nás chtěli také navštívit. Ty naše kačení máma hnala tak urputně, že z ní šel až strach.

    Potlačení pachové stopy na nástrahách i návazcích

    Některé ryby mají opravdu dobře vyvinutý čich. V zásadě se ryby dělí do dvou skupin, jedny mají vysoce vyvinutý čich, ale za to horší zrak a druhé mají výborný zrak, ale horší čich. A právě ty druhy, co dobře vnímají různé pachy, můžeme přelstít drobnou vychytávkou.

    Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.
    Další informace Rozumím