Rybářský rozcestník

Rybí perkelt

Recept z maďarské kuchyně, který rozhodně stojí za vyzkoušení. Jde o kousky ryby podušené spolu s kousky brambor a další zeleninou ochucené červenou sladkou i pálivou mletou paprikou, pepřem, kmínem…

2 náročnost
40 minut
rybí
  • 500-600 g rybího masa (sumec, candát atd.)
  • 500 g brambor
  • 150 g zelených fazolek (sterilované nebo zmražené)
  • 4 ks rajčata
  • 2 ks stroužky česneku
  • 2 ks masité barevné papriky (např. červená, žlutá)
  • 1 ks větší cibule
  • sladká červená mletá paprika
  • pálivá mletá červená paprika
  • drcený kmín
  • sádlo
  • voda
  • pepř
  • sůl
  • Příprava

    1. Na sádle zpěníme cibuli, přidáme na kostičky nakrájené brambory, podlijeme vodou, osolíme, přidáme mletý kmín, dusíme pod pokličkou.
    2. Po 10 minutách přidáme nakrájené papriky, oloupaná krájená rajčata, ochutíme sladkou a pálivou paprikou, pepřem, solí, podlijeme vodou, aby všechny suroviny byli ponořené, dusíme na mírném plameni.
    3. Když brambory a zelenina změknou, přidáme nakrájené fazolky a kostky rybího masa, dusíme 3-5 minut, aby rybí maso změklo, ale nerozpadlo se.
    4. Hotový perkelt na závěr dochutíme drceným česnekem, případně přisolíme.

    Doporučení

    Podáváme samotné, jedlíci mohou přikusovat chléb nebo pečivo.

    Poznámka

    Autor textu i fotografií: Dalibor Marounek

    Nejčtenější články

    Rozdíly mezi cejnem velkým a cejnkem malým

    Zkušený rybář snadno pozná cejna velkého od cejnka malého. Ovšem rybář začátečník, hlavně u mladých jedinců, přeci jen může mít problém tyto příbuzné, z čeledi kaprovitých, rozeznat.

    Chytání kaprů, ale i dalších kaprovitých ryb, s návazci s feederovou gumou

    Feederová guma je speciální pomůcka určená především pro feederové montáže i když gumu s oblibou používají také plavačkáři, ovšem ti využívají tzv. amortizerovou gumu. Feederová guma se navazuje jako mezičlánek mezi kmenový návazec a koncovou montáž. A proč? Feederová guma dokáže dokonale absorbovat útoky ryb při jejich zdolávání a proto je to skvělá pomůcka při lovu s návazci uvázanými z jemných vlasců či monofilů.

    Jak správně udělat rybu na grilu

    Ryby jsou skvělé pro pečení na drátěném stojanu. Jejich delikátní maso nevyžaduje dlouhé grilování a pečené při správné teplotě se v ústech krásně rozpadají. Podívejte se, jak dobře připravit rybu na grilu. Pro grilování se nejlépe hodí losos, pstruh, halibut, candát, makrela a okouna. Ryby na grilování musí být čerstvé, nikdy nepečené a zmrazené. Vyčistěte ryby od vnitřností a šupin, opláchněte je a důkladně osušte papírovou utěrkou.

    Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.
    Další informace Rozumím