Rybářský rozcestník

Rybí perkelt

Recept z maďarské kuchyně, který rozhodně stojí za vyzkoušení. Jde o kousky ryby podušené spolu s kousky brambor a další zeleninou ochucené červenou sladkou i pálivou mletou paprikou, pepřem, kmínem…

2 náročnost
40 minut
rybí
  • 500-600 g rybího masa (sumec, candát atd.)
  • 500 g brambor
  • 150 g zelených fazolek (sterilované nebo zmražené)
  • 4 ks rajčata
  • 2 ks stroužky česneku
  • 2 ks masité barevné papriky (např. červená, žlutá)
  • 1 ks větší cibule
  • sladká červená mletá paprika
  • pálivá mletá červená paprika
  • drcený kmín
  • sádlo
  • voda
  • pepř
  • sůl
  • Příprava

    1. Na sádle zpěníme cibuli, přidáme na kostičky nakrájené brambory, podlijeme vodou, osolíme, přidáme mletý kmín, dusíme pod pokličkou.
    2. Po 10 minutách přidáme nakrájené papriky, oloupaná krájená rajčata, ochutíme sladkou a pálivou paprikou, pepřem, solí, podlijeme vodou, aby všechny suroviny byli ponořené, dusíme na mírném plameni.
    3. Když brambory a zelenina změknou, přidáme nakrájené fazolky a kostky rybího masa, dusíme 3-5 minut, aby rybí maso změklo, ale nerozpadlo se.
    4. Hotový perkelt na závěr dochutíme drceným česnekem, případně přisolíme.

    Doporučení

    Podáváme samotné, jedlíci mohou přikusovat chléb nebo pečivo.

    Poznámka

    Autor textu i fotografií: Dalibor Marounek

    Nejčtenější články

    Vaše power banka u vody nestíhá? Pořiďte si bateriový generátor

    Kdo k vodě vozí notebook, tablet či nadupaný chytrý telefon, brzy pozná, jak rychle se tato zařízení dokáží vybít. Power banky nám sice dovolí jednou nebo dvakrát naše miláčky nabít, ale co potom, pokud jsme na delší výpravě? A to nemluvím o dobíjení elektromotorů, sonarů, zavážecích loděk, nebo například přenosné chladničky na potraviny.

    Dipované nástrahy obalené v ochucené soli

    Na zatraktivnění boilies nebo pelet lze, kromě dipů, použít i další atraktor, jako běžnou kuchyňskou sůl. Tu ovšem nejprve dochutíme dalšími složkami tak, aby se nástraha stala pro ryby prostě neodolatelnou.

    Chytání ryb před a po bouřce. A co za bouřky?

    Asi každý rybář již zažil ty chvíle, kdy mu nad hlavou začaly létat blesky, hřmělo, zvedl se vítr a voda se změnila v běsnící živel. Co v těchto chvílích dělat? Já osobně bych v tento moment byl raději schovaný v autě, nebo dobře zakurtovaném brolíčku. Rozhodně ale není radno hrát si na piráty a přečkat bouřku v loďce. Ani pod stromem není ideální místo, kam se za bouřky schovat.

    Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.
    Další informace Rozumím