Rybářský rozcestník

Pstruh po mlynářsku s pohankovým rizotem

S projektem Zrozeno v EU a ve spolupráci s kuchařem Petrem Cvanem ochutnáváme aktuálně tradiční pokrmy z různých koutů Evropy. Tento recept je ale od nás z Česka! Recept na pstruh po mlynářsku zná asi každý, ale již málo koho napadne ho podávat s pohankovým rizotem. Tuto kombinaci musíte rozhodně vyzkoušet!

2 náročnost
30 minut
Pstruh po mlynářsku s pohankovým rizotem
  • Rozpis na 4 porce:
  • 4 ks čerství pstruzi
  • 1 ks citron
  • 100 g másla
  • 50 g přepuštěného másla na smažení
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 1 svazek petrželky
  • Na pohankové rizoto:
  • 250 g pohanky
  • 5 ks žampionů
  • 2 ks papriky (zelená a červená)
  • 2 ks stroužky česneku
  • 1 ks cibule
  • 1 lžíce oleje
  • pepř
  • sůl
  • Příprava

    1. Vykuchané pstruhy řádně omyjeme pod tekoucí vodou a osušíme. Pokapeme je zvenku i uvnitř citronem, jemně osolíme a obalíme v hladké mouce
    2. Na pánvi rozehřejeme přepuštěné máslo a ryby na něm z každé strany asi 5 minut opékáme
    3. Po opečení slijeme použitý tuk z pánve a dáme na pánev jednu lžíci čerstvého másla, pstruhy na máslo položíme, obrátíme a přendáme na talíř
    4. Na pánev s máslem nasypeme omytou, osušenou a jemně nasekanou petrželku a jen velmi krátce zpěníme
    5. Máslo s petrželkou nalijeme na pstruha a poklademe plátky citronu
    6. Pohanku nasypeme do vroucí mírně osolené vody a vaříme 10 minut, následně scedíme přebytečnou vodu
    7. Cibuli nakrájíme na nudličky a zpěňte na oleji, papriky nakrájejte na kostičky, žampiony na plátky, vše přisypeme k cibuli a krátce opečte
    8. Směs trochu osolíme, opepříme a dusíme, dokud maso nezměkne. Přidejte dále prolisovaný česnek a směs smíchejte s pohankou.

    Doporučení

    Všechny evropské recepty projektu Zrozeno v EU můžete vidět na TV Mňam od 2. – 9. března 2020 v hlavním vysílacím čase.

    Více informací na: www.zrozeno.eu

    Recept k článku: Vaříme s projektem Zrozeno v EU

    Video:

    Poznámka

    O projektu „Zrozeno v EU“ – Projekt Zrozeno v EU je informačním a edukačním projektem Agrární komory ČR. Cílem projektu je informovat širokou veřejnost o kvalitě produkce potravin ve státech Evropské unie. Projekt Zrozeno v EU zahrnuje 5 hlavních kategorií potravin: maso a masné výrobky, mléko a mléčné výroby, ovoce a zelenina, oleje a neposlední řadě vína. Komunikační aktivity jsou zaměřeny na české a slovenské spotřebitele. Projekt Zrozeno v EU podpořila finančně ze 70 % Evropská unie.

    Nejčtenější články

    Plzeňský Plaváček_pozvánka a propozice

    Plzeňský Plaváček, kategorie žáků (do 14 let včetně) a dorostenců (do 18 let včetně) se koná ve čtvrtek 25. dubna 2024 v úseku Borské přehrady (Radbuza 1B) podél silnice na Valchu. Sraz je u poslední třetiny silnice napravo ve směru z města….

    Pozvánka na dětský závod v Cukrovarském rybníku

    Místní organizace Smečno zve na rybářský závod dětí, který se koná 25. 5. 2024 na sádkách ve Studeněvsi v Cukrovarském rybníku….

    Pozvánka na dětský závod do Plaňan

    Místní organizace Plaňany zve na dětský rybářský závod v Plaňanech na rybníku Velký, který se koná 8. 5. 2024….