Rybářský rozcestník

Pstruh po mlynářsku s pohankovým rizotem

S projektem Zrozeno v EU a ve spolupráci s kuchařem Petrem Cvanem ochutnáváme aktuálně tradiční pokrmy z různých koutů Evropy. Tento recept je ale od nás z Česka! Recept na pstruh po mlynářsku zná asi každý, ale již málo koho napadne ho podávat s pohankovým rizotem. Tuto kombinaci musíte rozhodně vyzkoušet!

2 náročnost
30 minut
Pstruh po mlynářsku s pohankovým rizotem
  • Rozpis na 4 porce:
  • 4 ks čerství pstruzi
  • 1 ks citron
  • 100 g másla
  • 50 g přepuštěného másla na smažení
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 1 svazek petrželky
  • Na pohankové rizoto:
  • 250 g pohanky
  • 5 ks žampionů
  • 2 ks papriky (zelená a červená)
  • 2 ks stroužky česneku
  • 1 ks cibule
  • 1 lžíce oleje
  • pepř
  • sůl
  • Příprava

    1. Vykuchané pstruhy řádně omyjeme pod tekoucí vodou a osušíme. Pokapeme je zvenku i uvnitř citronem, jemně osolíme a obalíme v hladké mouce
    2. Na pánvi rozehřejeme přepuštěné máslo a ryby na něm z každé strany asi 5 minut opékáme
    3. Po opečení slijeme použitý tuk z pánve a dáme na pánev jednu lžíci čerstvého másla, pstruhy na máslo položíme, obrátíme a přendáme na talíř
    4. Na pánev s máslem nasypeme omytou, osušenou a jemně nasekanou petrželku a jen velmi krátce zpěníme
    5. Máslo s petrželkou nalijeme na pstruha a poklademe plátky citronu
    6. Pohanku nasypeme do vroucí mírně osolené vody a vaříme 10 minut, následně scedíme přebytečnou vodu
    7. Cibuli nakrájíme na nudličky a zpěňte na oleji, papriky nakrájejte na kostičky, žampiony na plátky, vše přisypeme k cibuli a krátce opečte
    8. Směs trochu osolíme, opepříme a dusíme, dokud maso nezměkne. Přidejte dále prolisovaný česnek a směs smíchejte s pohankou.

    Doporučení

    Všechny evropské recepty projektu Zrozeno v EU můžete vidět na TV Mňam od 2. – 9. března 2020 v hlavním vysílacím čase.

    Více informací na: www.zrozeno.eu

    Recept k článku: Vaříme s projektem Zrozeno v EU

    Video:

    Poznámka

    O projektu „Zrozeno v EU“ – Projekt Zrozeno v EU je informačním a edukačním projektem Agrární komory ČR. Cílem projektu je informovat širokou veřejnost o kvalitě produkce potravin ve státech Evropské unie. Projekt Zrozeno v EU zahrnuje 5 hlavních kategorií potravin: maso a masné výrobky, mléko a mléčné výroby, ovoce a zelenina, oleje a neposlední řadě vína. Komunikační aktivity jsou zaměřeny na české a slovenské spotřebitele. Projekt Zrozeno v EU podpořila finančně ze 70 % Evropská unie.

    Nejčtenější články

    Jak nastražit na velké ryby? Zkuste použít vlasový dvojpřívěs pod háčkem

    Vlasová metoda používaná při chytání ryb je dnes již notoricky známá většině zkušených rybářů. Ovšem my tu máme ještě vyladěnější verzi. Místo jednoho vlasového přívěsu pod háčkem můžeme totiž navázat hned dva přívěsy.

    Jak se náš „lážo plážo fishing“ proměnil v hororový zážitek

    Aby jste věděli, lážo plážo fishing, tak říkáme pohodovému chytání ryb, v klidu, bez nervů, pěkně v zázemí našeho provizorního kempu u vody. Klídek, pohoda, žádný stres, jen klidné bivakování u vody s pruty, studenými nápoji, dobrým jídlem s cílem si klasickou rybařinu opravdu hodně užít. Ovšem ne vždy to vyjde podle představ. O tom, jak se náš lážo plážo fishing proměnil v hororový zážitek, tak o tom je tento pravdivý příběh z letošní zahájené dravců.

    Feederování s žebrovými krmítky

    Když se řekne feederové krmítko, každý rybář si většinou v hlavě zobrazí drátěné krmítko hranaté či oválné, popřípadě method feeder krmítko. Ovšem existuje velký výběr dalších variant krmítek určených pro lov s feederovými pruty. Mezi mé nejoblíbenější patří tzv. žebrová krmítka.

    Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.
    Další informace Rozumím