Knedlíčky z rybího filé uvařené ve vývaru a zalité omáčkou. (Švédsko)
1. Rybí filé namočíme na čtvrt hodiny do půl litru studené vody
2. Potom je vyjmeme, osušíme, jemně uškrábeme, prolisujeme současně s máslem, osolíme, opepříme a postupně přidáme žloutky rozšlehané s hladkou moukou a smetanou
3. Nakonec vmícháme šlehačku a tuhý sníh vyšlehaný z bílků nejlépe ručním mixérem nebo metličkou
4. Ze směsi lžičkou odebereme jednotlivé porce a vytvoříme malé knedlíčky, které zavaříme ve vařícím vývaru
5. Jakmile nám začnou plavat, vyndáme je např. sítkem a uchováme v teple
6. Vývar zahustíme máslovou jíškou, rozšleháme, dobře provaříme, dochutíme pepřem a solí
7. Nakonec přidáme knedlíčky zpět do zahuštěného vývaru a prohřejeme je.
Příloha: Vařené brambory.
Příprava jíšky viz.: Jíšk.