Rybářský rozcestník

Rybí halky (krokety)

Recept z běloruské kuchyně. Můžeme na něj použít maso z jakékoliv sladkovodní nebo i mořské ryby. Pokrm chutná skvěle teplý i studený druhý den.

2 náročnost
45 minut
rybírybírybí
  • 750 g rybího masa bez kostí a kůže
  • 200 g rajského protlaku
  • 150 g plátků veky
  • 100 ml bílého vína
  • 4 ks stroužky česneku
  • 3 ks cibule
  • 1 ks paprika zeleninová
  • 1 ks vejce
  • hladká mouka
  • petrželka
  • kopr
  • cukr
  • olej
  • sůl
  • Příprava

    1. Rybí maso překrájíme na menší kousky a 2x umeleme společně v mléce navlhčenými plátky veky a dvěma nakrájenými cibulemi. Směs osolíme, opepříme, přidáme utřený česnek 2 stroužky, dále přidáme vejce, promícháme.
    2. Ze směsi vypracujeme kuličky velikosti vlašského ořechu, které obalíme v hladké mouce a pak opečeme dozlatova.
    3. V prostorné pánvi promícháme rajský protlak s vínem, nakrájenou na proužky cibulí a paprikou, zahřejeme. Do omáčky vložíme krokety, přiklopíme a dusíme na mírném plameni 10 minut.
    4. Omáčku na závěr dochutíme solí pepřem, cukrem a česnekem, krokety posypeme nasekaným koprem a petrželkou. Halky podáváme teplé s pečivem, nebo rozleželé studené druhý den nejlépe opět s čerstvým pečivem.

    Poznámka

    Text i foto: D. Marounek

    Nejčtenější články

    NONSTOP revíry 2023

    V tomto článku najdete aktuální tabulku NONSTOP revírů, kde rybáři mohou v letních měsících chytat ryby i po půlnoci, tedy 24 hodin, ale pozor, za určitých podmínek a hlavně co územní svaz, to často různé termíny zahájení, nebo naopak ukončení výjimky pro lov v režimu non-stop!

    Úskalí chytání kaprů pomocí člunu a sklopné tyčové bójky

    Chytat kapry na větší vzdálenosti pomocí člunu a tyčové bójky je jen pro zkušené a dost otrlé rybáře. Nejde o to zavést bójku, ale také se k ní dostat s prutem a rybou na konci prutu a to i za škaredého počasí, ze větru, při velkých vlnách. Velký kapr totiž dokáže tahat jako kůň a zapomeňte na to, že by jste pěkného cvalíka dokázali dostat ke břehu pomocí klasického namotávání vlasce či šňůry ze břehu. A pokud ano, rybu by jste tak unavili, že by měla malou šanci na přežití. Jde o pokročilou kaprařinu, která nejen že není levná, ale také vyžaduje rybáře s velkým srdcem.

    Rybářský veletrh FOR FISHING se vrací do své původní kondice

    Svátek všech rybářů, veletrh FOR FISHING, se po roce vrací do letňanského areálu PVA EXPO PRAHA. V polovině února se na výstavní ploše přes 10 000 m2 představí více než 120 firem z Čech i zahraničí, chybět nebudou ani významné osobnosti z oblasti rybaření se zajímavými přednáškami nebo návštěvnická soutěž.