Rybářský rozcestník

Křupavý losos – Crispy salmon

Na másle a oleji zprudka opečené porce lososa nejprve kůží dolů, pak otočené. Kůže je na několika místech naříznutá, v zářezech pak vložená sůl, filety před opékáním pokapané citronovou šťávou.

2 náročnost
15 minut
křupavý
  • Rozpis na 4 porce:
  • 4 ks filety z lososa o váze 150-200 g
  • citronová šťáva
  • kolečka citronu
  • hladká mouka
  • barevný pepř
  • olivový olej
  • mořská sůl
  • máslo
  • Příprava

    1. Na filetech z lososa uděláme na kůži 3-4 zářezy, pokapeme citronovou šťávou, do zářezů vložíme pár zrnek mořské soli, kůži lehce poprášíme moukou.
    2. V pánvi rozehřejeme olivový olej s máslem, (v poměru 1:1) do rozpáleného tuku vložíme kůží dolů na olej filety, přimáčkneme a pečeme zhruba 2 minuty, až kůže začne být křupavá a filet začne do poloviny tmavě růžovět pak filety otočíme a propečeme z druhé strany.
    3. Křupavého lososa posypeme lehce drceným barevným pepřem, ozdobíme citronem a podáváme.

    Doporučení

    Vhodná příloha jsou třeba gratinované brambory a smetanový špenát.

    Recept na gratinované brambory najdete například zde: Gratinované brambory II., recept na smetanový špenát nejdete zde: Smetanový špenát.

    Poznámka

    Autor textu i fotografií: Dalibor Marounek

    Nejčtenější články

    Vytuněná umělá kukuřice

    Umělá kukuřice se dá použít samostatně nebo v kombinaci s jinými nástrahami. Především při chytání ryb vlasovou metodou, tedy s montáží s háčkem, pod který umisťujeme nástrahu, udělá kus práce. Nejen, že zůstane u háčku i přes úpornou snahu drobnějších rybek ji pozřít, ale také dokáže, v Pop Up variantě, přívěs pod háčkem přizvednout a tak nástrahy na vlasu zatraktivnit. Ne každý rybář ví, že umělé nástrahy jsou také skvělým nosičem pachové stopy…

    Ryba v české kuchyni – 6. díl

    Zhruba před 150 lety bylo možno ulovit na jediné české řece Labi ryby, které se v jiných řekách v Čechách nevyskytovaly. Bylo to dané tím, že Labe v helgolandském zálivu v Německu ústí do Severního moře. Mnoho mořských ryb se dostalo z moře do Labe a proto se zde náhodně lovily, viz minulý díl, lososi. Ale nejen oni! Jsou zaznamenány úlovky například labských jeseterů. Šlo o jesetera obecného – Acipenser sturio, dnes nazýván jeseter velký. Že šlo o mohutné ryby, dokládají kroniky a staré zápisy.

    Mikbaits Masters 2023

    Zveme vás na 2. ročník Mikbaits Masters konaném na Podnovoveském rybníku od 1.6 do 4.6. 2023. Závod probíhá systémem chyt‘ a pust‘. Soutěží dvou-tříčlenná družstva, která loví na 4 pruty, každý prut s jedním návazcem a jedním háčkem. Háčky s protihrotem povoleny! Povolen lov pouze na položenou délka návazce POVOLEN max. 80 cm!