Rybářský rozcestník

Křupavý losos – Crispy salmon

Na másle a oleji zprudka opečené porce lososa nejprve kůží dolů, pak otočené. Kůže je na několika místech naříznutá, v zářezech pak vložená sůl, filety před opékáním pokapané citronovou šťávou.

2 náročnost
15 minut
křupavý
  • Rozpis na 4 porce:
  • 4 ks filety z lososa o váze 150-200 g
  • citronová šťáva
  • kolečka citronu
  • hladká mouka
  • barevný pepř
  • olivový olej
  • mořská sůl
  • máslo
  • Příprava

    1. Na filetech z lososa uděláme na kůži 3-4 zářezy, pokapeme citronovou šťávou, do zářezů vložíme pár zrnek mořské soli, kůži lehce poprášíme moukou.
    2. V pánvi rozehřejeme olivový olej s máslem, (v poměru 1:1) do rozpáleného tuku vložíme kůží dolů na olej filety, přimáčkneme a pečeme zhruba 2 minuty, až kůže začne být křupavá a filet začne do poloviny tmavě růžovět pak filety otočíme a propečeme z druhé strany.
    3. Křupavého lososa posypeme lehce drceným barevným pepřem, ozdobíme citronem a podáváme.

    Doporučení

    Vhodná příloha jsou třeba gratinované brambory a smetanový špenát.

    Recept na gratinované brambory najdete například zde: Gratinované brambory II., recept na smetanový špenát nejdete zde: Smetanový špenát.

    Poznámka

    Autor textu i fotografií: Dalibor Marounek

    Nejčtenější články

    Má první rybářská výprava, aneb důkladná domácí příprava

    Ano, je to tu, mám platné rybářské doklady, něco jsem se o rybách naučil a tak konečně mohu k vodě si pěkně zachytat. Ale kam vyrazit? A co si kromě základní rybařiny ještě vzít s sebou? Také znalost místa, kde chci chytat, mě může zajistit úspěšný lov, proto neváhejte a poraďte se se zkušenými rybáři, ti vám rádi poradí, kam vyrazit.

    Co dělat, když přední brzda navijáku nejde utáhnout

    Už se vám někdy stalo, že jste chtěli dotáhnout brzdu navijáku a ono to nešlo? Je to velký průšvih, protože pak nejde ani navinout nahozenou nástrahu ke břehu. Člověk si nějak poradí, ale naviják je s prokluzující brzdou prostě nefunkční. Většinou jde o stržení závitu ve středu krytu brzdy. Co s tím, vyhodit naviják? Ne! Jedno relativně prosté a levné řešení existuje. Lze obrátit mosazný střed.

    Základní dělení rybářských navijáků

    Rozhodně není dobré podcenit samotný výběr navijáku, je to totiž důležitá součást celé rybářské výbavy. Právě kvalitní, dobře zvolený, naviják může velmi zpříjemnit nejen samotné zdolávání ryb, ale i ostatní práci s prutem. A naopak nekvalitní, nebo nevhodně zvolený naviják, dokáže zkazit celý zážitek z rybaření, nebo případně dokonce zapříčinit ztrátu případného úlovku.

    Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.
    Další informace Rozumím