Rozpis na 4 porce:
4 ks filety z lososa o váze 150-200 g
citronová šťáva
kolečka citronu
hladká mouka
barevný pepř
olivový olej
mořská sůl
máslo
Příprava
- Na filetech z lososa uděláme na kůži 3-4 zářezy, pokapeme citronovou šťávou, do zářezů vložíme pár zrnek mořské soli, kůži lehce poprášíme moukou.
- V pánvi rozehřejeme olivový olej s máslem, (v poměru 1:1) do rozpáleného tuku vložíme kůží dolů na olej filety, přimáčkneme a pečeme zhruba 2 minuty, až kůže začne být křupavá a filet začne do poloviny tmavě růžovět pak filety otočíme a propečeme z druhé strany.
- Křupavého lososa posypeme lehce drceným barevným pepřem, ozdobíme citronem a podáváme.
Doporučení
Vhodná příloha jsou třeba gratinované brambory a smetanový špenát.
Recept na gratinované brambory najdete například zde: Gratinované brambory II., recept na smetanový špenát nejdete zde: Smetanový špenát.
Poznámka
Autor textu i fotografií: Dalibor Marounek