Rybářský rozcestník

Ryba po záporožsku

V mouce obalené filety, opečené na dobře rozpáleném oleji, pak podušené spolu se zeleninou orestovanou ve výpeku po rybím filé. Na tento recept lze použít filety jak ze sladkovodních, tak mořských ryb, které neobsahují moc kostí. Vhodný je candát, sumec, treska atd.

2 náročnost
30 minut
ryba
  • 500-600 g filetů z tresky, candáta, sumce....
  • 4 ks rajčata
  • 4 ks kuličky celého pepře
  • 1 ks cibule
  • 1 ks mrkve
  • 1 ks petržele (nebo kousek celeru)
  • 1 ks větší kyselá okurka
  • 1 ks bobkový list
  • 50 cl láku z okurek
  • hladká mouka
  • pepř
  • olej
  • sůl
  • Příprava

    1. Filety ryb osolíme, opepříme, obalíme v hladké mouce.
    2. V pánvi na rozpáleném oleji je opečeme z obou stran, opečené filety vyjmeme, odložíme stranou.
    3. Do šťávy po pečení přidám nakrájenou cibuli, mrkev, petržel, okurku, promícháme, krátce osmahneme. Přidáme oloupaná, nakrájená rajčata, bobkový lit, celý pepř, přilijeme lák z okurek, dochutíme pepřem, solí, směs podusíme doměkka.
    4. Do směsi vložíme opečené filety, poklademe směsí, přikryjeme pokličkou, dusíme 10 minut.
    5. Porce ryby na talíři přelijeme zeleninovou směsí, podáváme s například vařenými brambory.

    Poznámka

    Autor textu i fotografií: D. Marounek

    Nejčtenější články

    Rozdíly mezi cejnem velkým a cejnkem malým

    Zkušený rybář snadno pozná cejna velkého od cejnka malého. Ovšem rybář začátečník, hlavně u mladých jedinců, přeci jen může mít problém tyto příbuzné, z čeledi kaprovitých, rozeznat.

    Chytání kaprů, ale i dalších kaprovitých ryb, s návazci s feederovou gumou

    Feederová guma je speciální pomůcka určená především pro feederové montáže i když gumu s oblibou používají také plavačkáři, ovšem ti využívají tzv. amortizerovou gumu. Feederová guma se navazuje jako mezičlánek mezi kmenový návazec a koncovou montáž. A proč? Feederová guma dokáže dokonale absorbovat útoky ryb při jejich zdolávání a proto je to skvělá pomůcka při lovu s návazci uvázanými z jemných vlasců či monofilů.

    Jak správně udělat rybu na grilu

    Ryby jsou skvělé pro pečení na drátěném stojanu. Jejich delikátní maso nevyžaduje dlouhé grilování a pečené při správné teplotě se v ústech krásně rozpadají. Podívejte se, jak dobře připravit rybu na grilu. Pro grilování se nejlépe hodí losos, pstruh, halibut, candát, makrela a okouna. Ryby na grilování musí být čerstvé, nikdy nepečené a zmrazené. Vyčistěte ryby od vnitřností a šupin, opláchněte je a důkladně osušte papírovou utěrkou.

    Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.
    Další informace Rozumím