Rybářský rozcestník

Ryba po záporožsku

V mouce obalené filety, opečené na dobře rozpáleném oleji, pak podušené spolu se zeleninou orestovanou ve výpeku po rybím filé. Na tento recept lze použít filety jak ze sladkovodních, tak mořských ryb, které neobsahují moc kostí. Vhodný je candát, sumec, treska atd.

2 náročnost
30 minut
ryba
  • 500-600 g filetů z tresky, candáta, sumce....
  • 4 ks rajčata
  • 4 ks kuličky celého pepře
  • 1 ks cibule
  • 1 ks mrkve
  • 1 ks petržele (nebo kousek celeru)
  • 1 ks větší kyselá okurka
  • 1 ks bobkový list
  • 50 cl láku z okurek
  • hladká mouka
  • pepř
  • olej
  • sůl
  • Příprava

    1. Filety ryb osolíme, opepříme, obalíme v hladké mouce.
    2. V pánvi na rozpáleném oleji je opečeme z obou stran, opečené filety vyjmeme, odložíme stranou.
    3. Do šťávy po pečení přidám nakrájenou cibuli, mrkev, petržel, okurku, promícháme, krátce osmahneme. Přidáme oloupaná, nakrájená rajčata, bobkový lit, celý pepř, přilijeme lák z okurek, dochutíme pepřem, solí, směs podusíme doměkka.
    4. Do směsi vložíme opečené filety, poklademe směsí, přikryjeme pokličkou, dusíme 10 minut.
    5. Porce ryby na talíři přelijeme zeleninovou směsí, podáváme s například vařenými brambory.

    Poznámka

    Autor textu i fotografií: D. Marounek

    Nejčtenější články

    Pozvánka na dětský závod do Plaňan

    Místní organizace Plaňany zve na dětský rybářský závod v Plaňanech na rybníku Velký, který se koná 8. 5. 2024….

    Plzeňský Plaváček_pozvánka a propozice

    Plzeňský Plaváček, kategorie žáků (do 14 let včetně) a dorostenců (do 18 let včetně) se koná ve čtvrtek 25. dubna 2024 v úseku Borské přehrady (Radbuza 1B) podél silnice na Valchu. Sraz je u poslední třetiny silnice napravo ve směru z města….

    Pozvánka na dětský závod v Cukrovarském rybníku

    Místní organizace Smečno zve na rybářský závod dětí, který se koná 25. 5. 2024 na sádkách ve Studeněvsi v Cukrovarském rybníku….