Rybářský rozcestník

Rybí bigos (Bigos z ryba)

Bigos je tradiční polský pokrm. Existuje mnoho variant, základem je však vždy čerstvé a kysané zelí. Bigos chutná nejlépe druhý den, když se rozleží! Tradiční bigos se připravuje z hovězího a vepřového masa, rybí bigos se nazývá také postní bigos.

2 náročnost
45 minut
Rybí bigos (Bigos z ryba)
Rybí
  • 300 g rybího masa (kapr, treska, atd.)
  • 300 g kysaného zelí
  • 300 g čerstvého zelí
  • 50 g slaniny
  • 30 g sušených hub
  • 3 dl bílého vína
  • 4 lžíce rajského protlaku
  • 2 ks cibule
  • sladká červená paprika
  • hladká mouka
  • bobkový list
  • sádlo
  • pepř
  • olej
  • sůl
  • Příprava

    1. Na sádle v hrnci rozpustíme slaninu, přidáme nakrájenou cibuli, lehce osmahneme, přidáme nakrájené kysané a čerstvé zelí, předem namočené houby, zalijeme vínem, promícháme, nakonec přidáme rajský protlak
    2. Pokrm ochutíme červenou paprikou, pepřem, solí, bobkovým listem
    3. Hrnec přikryjeme poklicí a dusíme, na mírném plameni, do měkka
    4. Rybí maso nakrájíme na kostky, hladkou mouku promícháme s červenou paprikou
    5. Kostky rybího masa obalíme v mouce s paprikou, na oleji opečeme do zlatova
    6. Když zelí změkne, přidáme do bigosu opečené kostky rybího masa, promícháme a teplé podáváme samotné nebo s pečivem.

    Poznámka

    Bigos si brali lovci v soudkách na zimní výpravy, aby zahřál a dodal energii. Pokrm je známý od dob krále Vladislava II. Jagellonského, kde se podával horký na lovech.

    Nejčtenější články

    NONSTOP revíry 2021 – revíry, na kterých lze chytat 24 hodin

    Oblíbenost nonstop revíru u rybářů každým rokem stoupá a není divu. Každý zkušený rybář ví, že právě v nočních hodinách může přijít opravdový trofejní úlovek. Ovšem revíry, kde se může chytat 24 hodin má každý kraj jen několik. Tady je jejich seznam.

    Nové method feeder formičky

    Na rybářském trhu se objevily nové method feeder formičky na plnění method feeder krmítek. V čem jsou nové? Tyto formičky ve tvaru „skořápky“ se jednoduše používají, jejich naplnění je rychlé a vyprázdnění ještě rychlejší především díky otevírání v podélné ose formičky.

    Pečivo v zátěži

    I když jde o takovou „blbůstku“, často mě právě takto vytuněná zátěž přinesla záběr. Pečivo, umístěné v oku olova, umí nalákat k háčku pěkné ryby včetně kaprů. A pokud nemáte po ruce kus rohlíku či chleba, zkuste zátěž naládovat například kouskem obalovací pasty.

    Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.
    Další informace Rozumím