Rybářský rozcestník

Rybí bigos (Bigos z ryba)

Bigos je tradiční polský pokrm. Existuje mnoho variant, základem je však vždy čerstvé a kysané zelí. Bigos chutná nejlépe druhý den, když se rozleží! Tradiční bigos se připravuje z hovězího a vepřového masa, rybí bigos se nazývá také postní bigos.

2 náročnost
45 minut
Rybí bigos (Bigos z ryba)
Rybí
  • 300 g rybího masa (kapr, treska, atd.)
  • 300 g kysaného zelí
  • 300 g čerstvého zelí
  • 50 g slaniny
  • 30 g sušených hub
  • 3 dl bílého vína
  • 4 lžíce rajského protlaku
  • 2 ks cibule
  • sladká červená paprika
  • hladká mouka
  • bobkový list
  • sádlo
  • pepř
  • olej
  • sůl
  • Příprava

    1. Na sádle v hrnci rozpustíme slaninu, přidáme nakrájenou cibuli, lehce osmahneme, přidáme nakrájené kysané a čerstvé zelí, předem namočené houby, zalijeme vínem, promícháme, nakonec přidáme rajský protlak
    2. Pokrm ochutíme červenou paprikou, pepřem, solí, bobkovým listem
    3. Hrnec přikryjeme poklicí a dusíme, na mírném plameni, do měkka
    4. Rybí maso nakrájíme na kostky, hladkou mouku promícháme s červenou paprikou
    5. Kostky rybího masa obalíme v mouce s paprikou, na oleji opečeme do zlatova
    6. Když zelí změkne, přidáme do bigosu opečené kostky rybího masa, promícháme a teplé podáváme samotné nebo s pečivem.

    Poznámka

    Bigos si brali lovci v soudkách na zimní výpravy, aby zahřál a dodal energii. Pokrm je známý od dob krále Vladislava II. Jagellonského, kde se podával horký na lovech.

    Nejčtenější články

    Mladý rybář z Adamova chytil gigantického sumce. A dal mu svobodu

    Bylo to v noci ze soboty na neděli. Od Mikulova se hnala bouřka. Začalo silně pršet. Dvaadvacetiletý Tomáš Rozsypal z Adamova na Blanensku se bál narovnat špičku prutu, aby do něj neudeřil blesk. Déšť ustal a voda rybníka ožila. Věřil svému úsudku a stále nahazoval na vytipované místo. Pak přišel konečně záběr. Po téměř hodinovém boji z vody pak vytáhl sumce, který měřil 238 centimetrů.

    Vedro za jedinou noc zdecimovalo největší moravský rybník. Hladinu Nesytu posely tisíce zdechlin

    Vedro za jedinou noc zdecimovalo největší moravský rybník. Hladinu Nesytu posely tisíce zdechlin. Několik desítek tun mrtvých ryb lemuje břehy Nesytu, o kus dál tvoří na hladině jakýsi plovoucí ostrov, v dalších částech rybníka pak vytváří mozaiku bílých břich na zelené hladině.

    Na Rozkoši ukradli záchranářům motory z člunů. Policie prosí o pomoc veřejnost, okradení nabízejí odměnu

    Vodní záchranáři na přehradě Rozkoš na Náchodsku se musí vypořádat s nečekaným problémem. O víkendu jim někdo ukradl dva motory ke člunům a nádrž plnou paliva. Případ vyšetřuje policie. Vodní záchranáři mají jeden větší člun, který zůstal nepoškozený. Aktuálně tedy není ohrožená bezpečnost turistů. I tak ale krádež práci záchranářů komplikuje.

    Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.
    Další informace Rozumím