Rybářský rozcestník

Rybí bigos (Bigos z ryba)

Bigos je tradiční polský pokrm. Existuje mnoho variant, základem je však vždy čerstvé a kysané zelí. Bigos chutná nejlépe druhý den, když se rozleží! Tradiční bigos se připravuje z hovězího a vepřového masa, rybí bigos se nazývá také postní bigos.

2 náročnost
45 minut
Rybí bigos (Bigos z ryba)
Rybí
  • 300 g rybího masa (kapr, treska, atd.)
  • 300 g kysaného zelí
  • 300 g čerstvého zelí
  • 50 g slaniny
  • 30 g sušených hub
  • 3 dl bílého vína
  • 4 lžíce rajského protlaku
  • 2 ks cibule
  • sladká červená paprika
  • hladká mouka
  • bobkový list
  • sádlo
  • pepř
  • olej
  • sůl
  • Příprava

    1. Na sádle v hrnci rozpustíme slaninu, přidáme nakrájenou cibuli, lehce osmahneme, přidáme nakrájené kysané a čerstvé zelí, předem namočené houby, zalijeme vínem, promícháme, nakonec přidáme rajský protlak
    2. Pokrm ochutíme červenou paprikou, pepřem, solí, bobkovým listem
    3. Hrnec přikryjeme poklicí a dusíme, na mírném plameni, do měkka
    4. Rybí maso nakrájíme na kostky, hladkou mouku promícháme s červenou paprikou
    5. Kostky rybího masa obalíme v mouce s paprikou, na oleji opečeme do zlatova
    6. Když zelí změkne, přidáme do bigosu opečené kostky rybího masa, promícháme a teplé podáváme samotné nebo s pečivem.

    Poznámka

    Bigos si brali lovci v soudkách na zimní výpravy, aby zahřál a dodal energii. Pokrm je známý od dob krále Vladislava II. Jagellonského, kde se podával horký na lovech.

    Nejčtenější články

    Jarní chytání kaprů, aneb lov ve studené jarní vodě

    Časně z jara je lov ryb o něco náročnější, než v prohřátých letních měsících. Je to logické, protože po roztátí ledu je voda, díky jarnímu tání sněhu na horách, pořád ledová. A proto jen díky znalosti chování ryb na přelomu zimy a jara lze ulovit nějakého pěkného kapříka, ale i jinou kaprovitou rybu. O všem při určité nástraze se vám na prutu může náhodou objevit i pěkný úhoř nebo okoun …

    Chytání kaprů ve vodním sloupci

    Cílený lov kaprů i v dalších vrstvách vody, nejen u dna a na hladině, je vlastně poměrně mladé odvětví kaprařiny, ale hlavně v letních měsících, takto chytat kapry, stojí za to vyzkoušet. Když jsem před 35 lety začínal s rybařinou, nikdy mě nenapadlo, že někdy na kapry půjdu s umělými plovoucími muškami a dalšími nástrahami, které by jste spíše čekali u rybářů chytajících s muškařským náčiním. A chytat je na dipovanou umělou hmotu? Tak to by rybářům z minulého století asi propadla spodní čelist. 🙂

    Lov línů, víte, jak na ně?

    Lín je krásná ryba zdržující se nejčastěji v zarostlých a bahnitých částech řek, ale i na stojatých vodách, v rybnících, na mělčinách větších vodních nádrží … prostě všude tam, kde je teplá voda a hodně zarostlé dno, ale i vodní sloupec. Miluje místa, kde se rostliny pnou vodním sloupcem ze dna až na hladinu. Kdo nemá moc rád lov v zarostlých vodách, pro toho cílený lov línů moc není. Líny lovíme spíše na jemné náčiní, slabší, ale kvalitní vlasce, které zvládnou i nějakou tu vázku. Vytáhlý lín na břehu určitě udělá radost snad každému rybáři i když to nebude zrovna obr. Ale pozor, líni mohou dorůst úctyhodných rozměrů, ale o tom až v samotném článku.

    Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.
    Další informace Rozumím