Bigos je tradiční polský pokrm. Existuje mnoho variant, základem je však vždy čerstvé a kysané zelí. Bigos chutná nejlépe druhý den, když se rozleží! Tradiční bigos se připravuje z hovězího a vepřového masa, rybí bigos se nazývá také postní bigos.
2 náročnost
45 minut
Rybí bigos (Bigos z ryba)
300 g rybího masa (kapr, treska, atd.)
300 g kysaného zelí
300 g čerstvého zelí
50 g slaniny
30 g sušených hub
3 dl bílého vína
4 lžíce rajského protlaku
2 ks cibule
sladká červená paprika
hladká mouka
bobkový list
sádlo
pepř
olej
sůl
Příprava
Na sádle v hrnci rozpustíme slaninu, přidáme nakrájenou cibuli, lehce osmahneme, přidáme nakrájené kysané a čerstvé zelí, předem namočené houby, zalijeme vínem, promícháme, nakonec přidáme rajský protlak
Hrnec přikryjeme poklicí a dusíme, na mírném plameni, do měkka
Rybí maso nakrájíme na kostky, hladkou mouku promícháme s červenou paprikou
Kostky rybího masa obalíme v mouce s paprikou, na oleji opečeme do zlatova
Když zelí změkne, přidáme do bigosu opečené kostky rybího masa, promícháme a teplé podáváme samotné nebo s pečivem.
Poznámka
Bigos si brali lovci v soudkách na zimní výpravy, aby zahřál a dodal energii. Pokrm je známý od dob krále Vladislava II. Jagellonského, kde se podával horký na lovech.
Ankety
Vyrábíte si doma vlastní boilies nebo koule jen nakupujete?
Jarní kolo náborové akce „Ve vodě nežijí jen vodníci“ proběhne od 15. 4. do 27. 6. 2024. Zájemci se mohou hlásit od dne zveřejnění a zasílat přihlášky na sekretariát SÚS….
Vážení přátelé ČRS MO Kladruby, dovolte, abychom Vás pozvali na Jarní dospělých a Dětské rybářské závody konané ve dnech 20. a 21. dubna 2024 na nádrži Záhorská. Těšíme se na Vaši hojnou účast!
Plzeňský Plaváček, kategorie žáků (do 14 let včetně) a dorostenců (do 18 let včetně) se koná ve čtvrtek 25. dubna 2024 v úseku Borské přehrady (Radbuza 1B) podél silnice na Valchu. Sraz je u poslední třetiny silnice napravo ve směru z města….