Rybářský rozcestník

Rybí bigos (Bigos z ryba)

Bigos je tradiční polský pokrm. Existuje mnoho variant, základem je však vždy čerstvé a kysané zelí. Bigos chutná nejlépe druhý den, když se rozleží! Tradiční bigos se připravuje z hovězího a vepřového masa, rybí bigos se nazývá také postní bigos.

2 náročnost
45 minut
Rybí bigos (Bigos z ryba)
Rybí
  • 300 g rybího masa (kapr, treska, atd.)
  • 300 g kysaného zelí
  • 300 g čerstvého zelí
  • 50 g slaniny
  • 30 g sušených hub
  • 3 dl bílého vína
  • 4 lžíce rajského protlaku
  • 2 ks cibule
  • sladká červená paprika
  • hladká mouka
  • bobkový list
  • sádlo
  • pepř
  • olej
  • sůl
  • Příprava

    1. Na sádle v hrnci rozpustíme slaninu, přidáme nakrájenou cibuli, lehce osmahneme, přidáme nakrájené kysané a čerstvé zelí, předem namočené houby, zalijeme vínem, promícháme, nakonec přidáme rajský protlak
    2. Pokrm ochutíme červenou paprikou, pepřem, solí, bobkovým listem
    3. Hrnec přikryjeme poklicí a dusíme, na mírném plameni, do měkka
    4. Rybí maso nakrájíme na kostky, hladkou mouku promícháme s červenou paprikou
    5. Kostky rybího masa obalíme v mouce s paprikou, na oleji opečeme do zlatova
    6. Když zelí změkne, přidáme do bigosu opečené kostky rybího masa, promícháme a teplé podáváme samotné nebo s pečivem.

    Poznámka

    Bigos si brali lovci v soudkách na zimní výpravy, aby zahřál a dodal energii. Pokrm je známý od dob krále Vladislava II. Jagellonského, kde se podával horký na lovech.

    Nejčtenější články

    Základní návazce a koncové sestavy pro boilie a pelety

    D-Rig, S-rig, plovoucí návazec s Pop Up bolie nebo peletkou, návazce pro lov ve vodním sloupci …. no, pro začínající, ale i mírně pokročilé rybáře těch názvů je až moc! 🙂 Moderní kaprařina má opravdu rozmanité názvosloví různých důmyslných sestav koncových návazců. Jejich použití bývá závislé nejen na typu revíru, ale také na dalších okolnostech, například na hloubce vodního sloupce v místě lovného místa, zda je dno bahnité nebo naopak písečné, mírně zarostlé nebo naopak s hojným rostlinstvem na dně… Ani v tomto článku nedokážeme ukázat všechny možnosti, jak uvázat a nabídnout nástrahu rybám. Najdete zde ale takový základní výběr návazců, které se v dnešní době nejvíce používají při lovu kaprovitých ryb na boilies a pelety.

    Trofejní tajmen uloven Češkou v Mongolsku. Měřil 145 cm a vážil hodně přes 30 kg!

    Začátkem října ulovila Veronika Kolajová na řece Šiškid v Mongolsku trofejního tajmena v délce 145 cm! Ryba byla přesně změřena za přítomnosti tří svědků, takže veškeré pochybnosti nejsou oprávněné. Veronika s ním bojovala téměř 40 minut. Tento tajmen patří k největším úlovkům posledních let a rozhodně to je nový ženský rekord!

    Honza Hubka a Jakub Kolář se stali mistry světa v lovu dravých ryb z lodě!

    Přátelé, naše reprezentace získala tento víkend v Anglii stříbrné medaile a posádka Honza Hubka a Jakub Kolář se stali mistry světa v lovu dravých ryb z lodě. Skvělý úspěch a velká gratulace celému týmu. 👍🎸🍀💪🙏👌

    Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.
    Další informace Rozumím