Rybářský rozcestník

Rybí aspik

Aspik lze vyrobit jak ze sladkovodních, tak mořských ryb. Například z kapra, sumce, candáta, tresky, chňapala… Vždy použijte rybí maso pevnější konzistence s malým obsahem svalových kůstek.

2 náročnost
50 minut
rybírybírybí
  • 300 g rybího masa bez kůže a kostí
  • 5 g agaru (práškový, plátky, vločky)
  • 4 lžíce sterilovaných žampionů
  • 4 lžíce sterilovaného hrášku
  • 4 lžíce červené sterilované papriky
  • 3 ks uvařená vejce natvrdo
  • 0,5 l vody + voda na uvaření masa
  • ocet
  • cukr
  • sůl
  • Příprava

    1. Rybí maso povaříme 5 minut v mírně osolené vodě, scedíme, necháme vychladnout.
    2. Agar (nebo želatinu) zalijeme 0,5 l studené vody a necháme nabobtnat, potom 2 minuty povaříme a necháme zchladnout, podle chuti přidáme ocet, sůl, cukr, promícháme.
    3. Do vhodné nádoby vložíme rybí maso, nakrájená vejce, hrášek, sterilované žampiony a papriku. Zalijeme agarem, promícháme a necháme ztuhnout.
    4. Rybí aspik nakrájíme na plátky, pokapeme octem, posypeme cibulkou a podáváme.

    Doporučení

    Agar je želatina z mořských řas a má větší želírovací schopnosti než klasická želatina, tuhne totiž už při pokojové teplotě. Dá se koupit v prodejnách zdravé výživy a také v lékárnách.

    Poznámka

    Text i foto: D. Marounek

    Nejčtenější články

    Pozvánka na závod do Nižboru

    ČRS. z. s., MO Nižbor zve na 16. ročník rybářského závodu, který se koná 11. 5. 2024 na Berounce nad jezem v Nižboru. Počet míst omezen na 50….

    Jarní kolo Ve vodě nežijí jen vodníci

    Jarní kolo náborové akce „Ve vodě nežijí jen vodníci“ proběhne od 15. 4. do 27. 6. 2024. Zájemci se mohou hlásit od dne zveřejnění a zasílat přihlášky na sekretariát SÚS….

    Jarní dospělé a Dětské závody ČRS MO Kladruby – Propozice 20. a 21. 4. 2024

    Vážení přátelé ČRS MO Kladruby, dovolte, abychom Vás pozvali na Jarní dospělých a Dětské rybářské závody konané ve dnech 20. a 21. dubna 2024 na nádrži Záhorská. Těšíme se na Vaši hojnou účast!