300 g rybího masa bez kůže a kostí
5 g agaru (práškový, plátky, vločky)
4 lžíce sterilovaných žampionů
4 lžíce sterilovaného hrášku
4 lžíce červené sterilované papriky
3 ks uvařená vejce natvrdo
0,5 l vody + voda na uvaření masa
ocet
cukr
sůl
Příprava
- Rybí maso povaříme 5 minut v mírně osolené vodě, scedíme, necháme vychladnout.
- Agar (nebo želatinu) zalijeme 0,5 l studené vody a necháme nabobtnat, potom 2 minuty povaříme a necháme zchladnout, podle chuti přidáme ocet, sůl, cukr, promícháme.
- Do vhodné nádoby vložíme rybí maso, nakrájená vejce, hrášek, sterilované žampiony a papriku. Zalijeme agarem, promícháme a necháme ztuhnout.
- Rybí aspik nakrájíme na plátky, pokapeme octem, posypeme cibulkou a podáváme.
Doporučení
Agar je želatina z mořských řas a má větší želírovací schopnosti než klasická želatina, tuhne totiž už při pokojové teplotě. Dá se koupit v prodejnách zdravé výživy a také v lékárnách.
Poznámka
Text i foto: D. Marounek