Rybářský rozcestník

Ryba v pivní omáčce

Nejlépe filety z kapra, štiky, candáta, hejka, mořské štiky či lososa … podušené na zelenině, přelité pivem.

2 náročnost
35 minut
+ doba odležení  
  • 1 kg plátků nebo podkov z kapra, štiky, candáta, hejka, tresky, lososa ...
  • 250 g mrkve
  • 250 g pórku
  • 1 ks kořenové petržele
  • 1 ks kostky bujónu
  • 0,25 l černého piva
  • 0,25 l světlého piva
  • citronová šťáva
  • hladká mouka
  • nové koření
  • máslo
  • cukr
  • sůl
  • Příprava

    1. Porce ryby pokapeme citronovou šťávou, osolíme a necháme 30 minut odležet
    2. Pórek nakrájíme na tenká kolečka, mrkev a petržel na nudličky, zeleninu podusíme na másle
    3. Přilijeme světlé i černé pivo, přidáme bujón, nové koření, pepř, přikryjeme pokličkou a 10 minut povaříme
    4. V této fázi vložíme do omáčky filety nebo podkovy z ryby a vše povaříme dalších 10 minut, pak rybí maso vyjmeme na tác, uchováme v teple
    5. Omáčku zahustíme hladkou moukou, ochutíme citronovou šťávou, solí, pepřem a cukrem
    6. Jednotlivé porce servírujeme na talíři hojně přelité omáčkou.

    Doporučení

    Takto upravené rybí maso podáváme s bramborem nebo rýží.

    Poznámka

    Autor receptu: Dalibor Marounek

    Nejčtenější články

    Rybářské bajky, mýty, pověry a přísloví

    No, co rybář, to nějaká pověra. Někdo jim věří, jiný ne. Ale občas si říkám, že na každém šprochu je pravdy trochu! 🙂 A tak jsem je začal sbírat.

    Chov a skladování žížal

    Dnes se dají koupit žížalky, či i jiné živé rybí nástrahy, ve specializovaných obchodech, ale leze to dost do peněz. Pak máme další možnosti, jak my rybáři přijít k žížalám. Buď si je pracně nakopeme venku na zahradě, což může být dost zdlouhavé a za sucha či mrazu marný boj, nebo můžeme žížalám vytvořit ideální podmínky a vypěstovat si je doma ve sklepě, nebo na zahradě.

    Výroba závaží z kamene

    Někdo se snaží celou montáž co nejvíce zneviditelnit ve vodě. Jiný zase používá klipsy na odhození zátěže při záseku, kdy je opravdu vhodné a také lacinější nechat ve vodě kus kamene, než zátěž olověnou. O šetrnosti k přírodě nemluvě! Ostatní chtějí třeba jen ušetřit. Vyrobte si tedy, za dlouhých zimních večerů, šetrné závaží z kousku drátu a kamene, v létě se jistě, tyto náhražky olova, budou hodit.

    Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.
    Další informace Rozumím