Rybářský rozcestník

Ryba v leču II.

Jednoduchý, přitom chutný recept na úpravu sladkovodních i mořských ryb (filé). V receptu na fotografii byly použity kostky masa ze sumce.

2 náročnost
40 minut
+ 1 hodina odležení  
ryba
  • 500 g masa ze sumce (tresky, kapra...)
  • 4 ks rajčata
  • 2 ks masité barevné papriky (například červená, zelená)
  • 2 ks stroužky česneku
  • 1 ks cibule
  • sladká červená paprika
  • citronová šťáva
  • pepř
  • olej
  • sůl
  • Příprava

    1. Porce ryby nakrájíme na kostky, potřeme ze 2 stran rozetřeným česnekem, pokapeme citronovou šťávou, osolíme, necháme alespoň 1 hodinu odležet.
    2. Na oleji zpěníme nakrájenou cibuli, přidám nakrájená rajčata, papriky, ochutíme solí, pepřem, červenou paprikou, dusíme do měkka.
    3. Na oleji opečeme kostky rybího masa, přidáme k leču, krátce vše spolu podusíme.

    Doporučení

    Podáváme teplé s pečivem nebo vařenými brambory. Lze použít sterilované lečo ve sklenici, úprava je pak rychlejší.

    Poznámka

    Text i foto: D. Marounek

    Nejčtenější články

    NONSTOP revíry 2023

    V tomto článku najdete aktuální tabulku NONSTOP revírů, kde rybáři mohou v letních měsících chytat ryby i po půlnoci, tedy 24 hodin, ale pozor, za určitých podmínek a hlavně co územní svaz, to často různé termíny zahájení, nebo naopak ukončení výjimky pro lov v režimu non-stop!

    Úskalí chytání kaprů pomocí člunu a sklopné tyčové bójky

    Chytat kapry na větší vzdálenosti pomocí člunu a tyčové bójky je jen pro zkušené a dost otrlé rybáře. Nejde o to zavést bójku, ale také se k ní dostat s prutem a rybou na konci prutu a to i za škaredého počasí, ze větru, při velkých vlnách. Velký kapr totiž dokáže tahat jako kůň a zapomeňte na to, že by jste pěkného cvalíka dokázali dostat ke břehu pomocí klasického namotávání vlasce či šňůry ze břehu. A pokud ano, rybu by jste tak unavili, že by měla malou šanci na přežití. Jde o pokročilou kaprařinu, která nejen že není levná, ale také vyžaduje rybáře s velkým srdcem.

    Rybářský veletrh FOR FISHING se vrací do své původní kondice

    Svátek všech rybářů, veletrh FOR FISHING, se po roce vrací do letňanského areálu PVA EXPO PRAHA. V polovině února se na výstavní ploše přes 10 000 m2 představí více než 120 firem z Čech i zahraničí, chybět nebudou ani významné osobnosti z oblasti rybaření se zajímavými přednáškami nebo návštěvnická soutěž.