Rybářský rozcestník

Grilovaný sumec (v grilovacích miskách)

Marinované porce sumce grilované v grilovacích miskách na venkovním grilu. (Lze je grilovat také v troubě pod grilem).

2 náročnost
40 minut
+ 1 hodina marinování  
grilovaný
  • 1-1,5 kg masa ze sumce (nejlepší je bez kostí maso za hlavou)
  • citronová šťáva
  • sůl
  • Na marinádu potírání:
  • 1 dl olivového oleje
  • 2-3 ks stroužky česneku
  • 1 lžíce nasekané pažitky
  • 1 lžíce nasekané petrželky
  • drcený kmín
  • černý pepř
  • Příprava

    1. Maso ze sumce nakrájíme na 200 g porce, stáhneme kůži, případně odstraníme podkožní tuk.
    2. Filety pokapeme citronovou, osolíme, 1 hodinu necháme v chladu rozležet.
    3. Z uvedených surovin na marinádu připravíme potěr.
    4. Porce sumce osušíme, vložíme do misek na grilovaní, potřeme marinádou, grilujeme z každé strany 10-12 minut, během grilování občas potíráme.

    Doporučení

    Grilovaný sumec chutná skvěle s grilovanou zeleninou. Nejlepší na gril je sumec kolem 1 metru, starší kusy bývají moc tučné, hodí se spíše na uzení, nebo je nutné u jejich masa důkladně odstranit podkožní tuk.

    Pokud nemáte originální misky na grilování, lze si je vyrobit z alobalu!

    Poznámka

    Autor textu i fotografií: Dalibor Marounek

    Nejčtenější články

    Rozdíly mezi cejnem velkým a cejnkem malým

    Zkušený rybář snadno pozná cejna velkého od cejnka malého. Ovšem rybář začátečník, hlavně u mladých jedinců, přeci jen může mít problém tyto příbuzné, z čeledi kaprovitých, rozeznat.

    Chytání kaprů, ale i dalších kaprovitých ryb, s návazci s feederovou gumou

    Feederová guma je speciální pomůcka určená především pro feederové montáže i když gumu s oblibou používají také plavačkáři, ovšem ti využívají tzv. amortizerovou gumu. Feederová guma se navazuje jako mezičlánek mezi kmenový návazec a koncovou montáž. A proč? Feederová guma dokáže dokonale absorbovat útoky ryb při jejich zdolávání a proto je to skvělá pomůcka při lovu s návazci uvázanými z jemných vlasců či monofilů.

    Jak správně udělat rybu na grilu

    Ryby jsou skvělé pro pečení na drátěném stojanu. Jejich delikátní maso nevyžaduje dlouhé grilování a pečené při správné teplotě se v ústech krásně rozpadají. Podívejte se, jak dobře připravit rybu na grilu. Pro grilování se nejlépe hodí losos, pstruh, halibut, candát, makrela a okouna. Ryby na grilování musí být čerstvé, nikdy nepečené a zmrazené. Vyčistěte ryby od vnitřností a šupin, opláchněte je a důkladně osušte papírovou utěrkou.

    Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.
    Další informace Rozumím