2 náročnost
40 minut
+ 1 hodina marinování
1-1,5 kg masa ze sumce (nejlepší je bez kostí maso za hlavou)
citronová šťáva
sůl
Na marinádu potírání:
1 dl olivového oleje
2-3 ks stroužky česneku
1 lžíce nasekané pažitky
1 lžíce nasekané petrželky
drcený kmín
černý pepř
Příprava
- Maso ze sumce nakrájíme na 200 g porce, stáhneme kůži, případně odstraníme podkožní tuk.
- Filety pokapeme citronovou, osolíme, 1 hodinu necháme v chladu rozležet.
- Z uvedených surovin na marinádu připravíme potěr.
- Porce sumce osušíme, vložíme do misek na grilovaní, potřeme marinádou, grilujeme z každé strany 10-12 minut, během grilování občas potíráme.
Doporučení
Grilovaný sumec chutná skvěle s grilovanou zeleninou. Nejlepší na gril je sumec kolem 1 metru, starší kusy bývají moc tučné, hodí se spíše na uzení, nebo je nutné u jejich masa důkladně odstranit podkožní tuk.
Pokud nemáte originální misky na grilování, lze si je vyrobit z alobalu!
Poznámka
Autor textu i fotografií: Dalibor Marounek