Rybářský rozcestník

Grilovaný sumec (v grilovacích miskách)

Marinované porce sumce grilované v grilovacích miskách na venkovním grilu. (Lze je grilovat také v troubě pod grilem).

2 náročnost
40 minut
+ 1 hodina marinování  
grilovaný
  • 1-1,5 kg masa ze sumce (nejlepší je bez kostí maso za hlavou)
  • citronová šťáva
  • sůl
  • Na marinádu potírání:
  • 1 dl olivového oleje
  • 2-3 ks stroužky česneku
  • 1 lžíce nasekané pažitky
  • 1 lžíce nasekané petrželky
  • drcený kmín
  • černý pepř
  • Příprava

    1. Maso ze sumce nakrájíme na 200 g porce, stáhneme kůži, případně odstraníme podkožní tuk.
    2. Filety pokapeme citronovou, osolíme, 1 hodinu necháme v chladu rozležet.
    3. Z uvedených surovin na marinádu připravíme potěr.
    4. Porce sumce osušíme, vložíme do misek na grilovaní, potřeme marinádou, grilujeme z každé strany 10-12 minut, během grilování občas potíráme.

    Doporučení

    Grilovaný sumec chutná skvěle s grilovanou zeleninou. Nejlepší na gril je sumec kolem 1 metru, starší kusy bývají moc tučné, hodí se spíše na uzení, nebo je nutné u jejich masa důkladně odstranit podkožní tuk.

    Pokud nemáte originální misky na grilování, lze si je vyrobit z alobalu!

    Poznámka

    Autor textu i fotografií: Dalibor Marounek

    Nejčtenější články

    Proč zkušení rybáři suší boilies?

    Usušené boilies může zásadně zvýšit úspěšnost lovu kaprů a to i těch velmi opatrných. Hlavně při lovu kaprů v teplé letní vodě, ale i při větší aktivitě drobné bílé ryby, je důležité použít jako nástrahu právě vytvrzené boilies díky jeho proschnutí. Usušené koule ztvrdnou, stanou se odolnějšími proti okusu drobné ryby a také se prodlouží jejich poločas rozpadu.

    Obal na pruty z džínů (riflí)

    Obal na pruty si můžete samozřejmě koupit. Ale nejen pro šetřílky tu máme tip na obal na pruty ušitý ze starých džínsů. A nemusí jít jenom o obal na pruty, stejně tak si do přešitých riflí můžete k vodě nosit podběrák, stojan, vidličky…

    Houbička na mytí nádobí se hodí i na rybách!

    Asi každý již držel v ruce houbičku na nádobí, i když se třeba vyhýbá kuchyni, jak jen může. Přesto se vyplatí si ji brát na ryby a to nejen na mytí nádobí. Můžeme ji použít třeba jako nosič vůní a chutí, nebo na ni lze dokonce chytat. Ovšem také se hodí jako pomocník při vyvážení krmení a nástrahy například s dálkově ovládanou lodičkou.