Rybářský rozcestník

Ryba v alobalu

Na tento recept můžeme použít jak sladkovodní, tak mořské ryby. Osvědčil se ze sladkovodních druhů pstruh, lín, okoun, naporcovaný kapr, candát a štika, z mořských je pak takto upravená výborná treska, makrela, sleď, losos. My jsme vyzkoušeli makrely.

1 náročnost
40 minut
Ryba v alobalu
  • 4 ks ryby (makrely, sledě, pstruha, okouna ...)
  • 4 ks stroužky česneku
  • 2 ks cibule
  • 1 ks citronu
  • 1 lžíce nasekané petrželky
  • máslo
  • kmín
  • pepř
  • sůl
  • alobal na zabalení
  • Příprava

    1. Vykuchané makrely, nebo jiné mořské, nebo i sladkovodní ryby zbavíme hlavy, ocasu, podélně rozřízneme
    2. Filety položíme na alobal, poklademe nakrájeným česnekem, kolečky cibule, přidáme kolečka citronu, posypeme nasekanou petrželkou, ochutíme, kmínem, solí, pepřem, nakonec na vše položíme plátky másla
    3. Alobal přehneme, zatočíme, v létě pečeme na grilu, v zimě v troubě vyhřáté na 180 °C zhruba 20-25 minut podle velikosti porcí.

    Doporučení

    Jako přílohu zvolíme pečené nebo vařené brambory, někomu, chutná takto upravená ryba samotná, nebo s pečivem či chlebem.

    Nejčtenější články

    Legenda rybích labužníků – ježdík obecný

    Tahle malá okounovitá ryba byla před 150-100 lety v kuchyni ve velké oblibě, ovšem už ne tak u rybářů při výlovech. Byla doslova postrachem, v rybnících v minulosti ježdíků bývalo tisíce a při výlovu byli všude přítomní, při brakování (přebírání ryb) pak působili rybářům jejich hřbetní ploutve hluboké, špatně hojící se rány. Pro rybáře to byl bezvýznamný škůdce, ale naši předkové si dovedli vážit každé přírodní poctivé potraviny.

    Český tým vybojoval bronz na 28. Mistrovství Evropy v muškaření

    Český reprezentační tým zaznamenal úspěch na 28. Mistrovství Evropy v muškaření, které hostilo Polsko. V silné konkurenci evropských týmů se naši rybáři umístili na skvělém třetím místě za domácím Polskem a Francií.

    Proč zkušení rybáři suší boilies?

    Usušené boilies může zásadně zvýšit úspěšnost lovu kaprů a to i těch velmi opatrných. Hlavně při lovu kaprů v teplé letní vodě, ale i při větší aktivitě drobné bílé ryby, je důležité použít jako nástrahu právě vytvrzené boilies díky jeho proschnutí. Usušené koule ztvrdnou, stanou se odolnějšími proti okusu drobné ryby a také se prodlouží jejich poločas rozpadu.