Rybářský rozcestník

Kapr s houbovou omáčkou

Filety z kapra naříznuté, proložené plátky citrónu, podušené podlité bílým vínem, jednotlivé porce servírované přelité houbovou smetanovou omáčkou připravenou ze šťávy po dušené rybě.

2 náročnost
55 minut
Kapr s houbovou omáčkou
  • 1 kg filety z kapra s kůží
  • 150 g žampionů nebo jiných vhodných čerstvých hub
  • 60 g másla
  • 10 g hladké mouky
  • 2 ks cibule
  • 1/2 ks citrónu
  • 0,15 l bílého přírodního vína
  • 0,1 l tekuté šlehačky
  • kopr (kdo nemá rád, nedává)
  • citronová šťáva
  • voda
  • sůl
  • Příprava

    1. Filety z kapra na straně, kde je kůže, nařízneme, do zářezů zasuneme dílky citrónu, pak filety osolíme a obalíme v mouce
    2. Cibuli nakrájíme na drobno, zprudka ji orestujeme na rozpuštěném másle, přidáme připravené filety z kapra a pozvolna, na mírném zdorji tepla, pěkně zaklopené, je dusíme doměkka, podléváme vínem
    3. Měkké porce ryby opatrně vytáhneme, uchováme v teple, šťávu procedíme, přidáme očištěné, na plátky pokrájené houby
    4. Šťávu zjemníme šlehačkou, dochutíme citronovou šťávou, případně na jemno usekaným koprem, ještě krátce povaříme, ochutnáme, případně dosolíme
    5. Jednotlivé porce kapra servírujeme přelité omáčkou.

    Doporučení

    Jako přílohu podáváme vařenou rýži, kuskus či brambory.

    Nejčtenější články

    NONSTOP revíry 2023

    V tomto článku najdete aktuální tabulku NONSTOP revírů, kde rybáři mohou v letních měsících chytat ryby i po půlnoci, tedy 24 hodin, ale pozor, za určitých podmínek a hlavně co územní svaz, to často různé termíny zahájení, nebo naopak ukončení výjimky pro lov v režimu non-stop!

    Úskalí chytání kaprů pomocí člunu a sklopné tyčové bójky

    Chytat kapry na větší vzdálenosti pomocí člunu a tyčové bójky je jen pro zkušené a dost otrlé rybáře. Nejde o to zavést bójku, ale také se k ní dostat s prutem a rybou na konci prutu a to i za škaredého počasí, ze větru, při velkých vlnách. Velký kapr totiž dokáže tahat jako kůň a zapomeňte na to, že by jste pěkného cvalíka dokázali dostat ke břehu pomocí klasického namotávání vlasce či šňůry ze břehu. A pokud ano, rybu by jste tak unavili, že by měla malou šanci na přežití. Jde o pokročilou kaprařinu, která nejen že není levná, ale také vyžaduje rybáře s velkým srdcem.

    Rybářský veletrh FOR FISHING se vrací do své původní kondice

    Svátek všech rybářů, veletrh FOR FISHING, se po roce vrací do letňanského areálu PVA EXPO PRAHA. V polovině února se na výstavní ploše přes 10 000 m2 představí více než 120 firem z Čech i zahraničí, chybět nebudou ani významné osobnosti z oblasti rybaření se zajímavými přednáškami nebo návštěvnická soutěž.