
Kapr s houbovou omáčkou
1 kg filety z kapra s kůží
150 g žampionů nebo jiných vhodných čerstvých hub
60 g másla
10 g hladké mouky
2 ks cibule
1/2 ks citrónu
0,15 l bílého přírodního vína
0,1 l tekuté šlehačky
kopr (kdo nemá rád, nedává)
citronová šťáva
voda
sůl
Příprava
- Filety z kapra na straně, kde je kůže, nařízneme, do zářezů zasuneme dílky citrónu, pak filety osolíme a obalíme v mouce
- Cibuli nakrájíme na drobno, zprudka ji orestujeme na rozpuštěném másle, přidáme připravené filety z kapra a pozvolna, na mírném zdorji tepla, pěkně zaklopené, je dusíme doměkka, podléváme vínem
- Měkké porce ryby opatrně vytáhneme, uchováme v teple, šťávu procedíme, přidáme očištěné, na plátky pokrájené houby
- Šťávu zjemníme šlehačkou, dochutíme citronovou šťávou, případně na jemno usekaným koprem, ještě krátce povaříme, ochutnáme, případně dosolíme
- Jednotlivé porce kapra servírujeme přelité omáčkou.
Doporučení
Jako přílohu podáváme vařenou rýži, kuskus či brambory.