Rybářský rozcestník

Ryba po janovsku

Oblíbená italská úprava rybího masa, kde můžeme použít mořské i sladkovodní ryby. Původní název receptu je Pesce alla genovese.

2 náročnost
40 minut
ryba
  • 750 g rybích filetů (treska, candát)
  • 100 g žampionů
  • 2 dl červeného vína
  • 2 ks sardelky
  • 1 ks mrkve
  • 1 ks cibule
  • 1 ks citron
  • 1 lžíce nasekané petrželky
  • hladká mouka
  • olivový olej
  • máslo
  • pepř
  • sůl
  • Příprava

    1. Rybí filety potřeme olivovým olejem, osolíme, opepříme, necháme odležet
    2. V hrnci na másle lehce orestujeme nadrobno nakrájenou cibuli, mrkev, přidáme nasekanou petrželku, vložíme filety ryby, kousky oloupaného, vypeckovaného citronu, zalijeme vínem, pak rybí filety dusíme do měkka
    3. Filety vyjmeme, omáčku propasírujeme přes cedník (lze i rozmixovat)
    4. Omáčku ještě zaprášíme lehce moukou, přidáme nakrájené žampiony, vaříme dalších 10 minut
    5. Na závěr omáčku dochutíme utřenými sardelkami, zjemníme lžičkou másla, vložíme porce ryby nazpět a necháme prohřát
    6. Podáváme s těstovinami, těstoviny rozprostřeme na talíře, doprostřed položíme rybu a přelijeme omáčkou.

    Nejčtenější články

    Sumec kanibal, aneb čím vším sumci nepohrdnou. Mohou napadnout i člověka?

    Kanibalismus u sumců je přirozeným jevem a setkáme se s ním všude, nejen tam, kde je moc přemnožený a má málo potravy. Pokud hájí své teritorium, klidně vystartuje po stejně velkém jedinci, který nepatří mezi jeho nejbližší rodinu. Jde o teritoriální chování. Ovšem cizí jedinci svého druhu nejsou jeho hlavní potravou. Kromě menších ryb nepohrdne ani hlodavci, menšími ptáky apod. Může si ale sumec udělat zálusk i na člověka?

    Způsoby uzení ryb

    Známe různé způsoby uzení ryb, liší se teplotou kouře, dobou uzení a také trvanlivostí výsledného produktu.

    Koule z DECATHLONU jsou trnem v oku některým českým výrobcům

    Boilies z DECATHLONU se stále probírá na diskuzních fórech na různých rybářských webech a také na Facebooku. Jde o to, že zásadně konkuruje cenou běžným výrobcům a tak někteří testeři renomovaných značek začali koule z DECATHLONU ve svých článcích hanit. My jsme byli donedávna zcela neutrální, ale po sérií negativních článků na Facebooku jsme se naštvali a zašli do obchodu a „dekatloňácké“ koule koupili. Boilies jsme pak testovali na stojaté svazové vodě, také na jednom soukromém revíru a nakonec i na proudné vodě na Labi. A jak jsme s koulemi dopadli?

    Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.
    Další informace Rozumím