Rybářský rozcestník

Suchá směs na výrobu boilies z mléčného základu

Směsi na mléčném základě obsahují hodně proteinu a jsou ve vodě dobře rozpustné. Tato receptura je určená na výrobu suché směsi, polotovaru na výrobu boilies.

1 náročnost
15 minut
Suchá směs na výrobu boilies z mléčného základu
  • Rozpis na 0,5 kg suchého základu:
  • 20 % kaisen
  • 20 % vitalakt
  • 15 % sušená smetana
  • 15 % pšeničné klíčky
  • 15 % sojová moučka
  • 10 % gluten
  • 5 % albumin
  • Příprava

    1. Všechny suroviny spolu promícháme, nejlépe ve větším kbelíku či míse, záleží na množství.
    2. Směs dále použijeme dle příslušných receptur.

    Doporučení

    Toto je jen návrh receptůry k inspiraci, poměry si můžete měnit podle fantazie a zkušeností! Stejně tak jednu surovinu zaměnit za jinou.

    Poznámka

    Samotný postup výroby boilis z hotové směsi

    • Do připravené nádoby rozbijeme vajíčka (většinou dáváme 5 ks vajec na 0,5 kg suché směsi), důkladně je rozšleháme, chcete-li barevné boilies, lze přidat i barvivo, postupně vmícháváme aminokomplex a pokud použijete, i esenci.
    • Do rozmíchaných přísad postupně, za stálého míchání, přidáváme suchou směs a řto tak dlouho, až vznikne řídká kaše, kaši necháme cca 20 minut odležet, aby se v ní propojily všechny složky
    • Po odležení do kaše, opět za stálého míchání, přisypeme další suchou směs, pokačujeme tak dlouho, až je těsto tuhé
    • Tuhé těsto přendáme na vál a dále zpracováváme ručně, hněteme, jako při pečení chleba, až vznikne nelepivá tuhá hmota, připravenou hmotu dáme do mikrotenového sáčku, aby neoschlo
    • Začneme tvarovat jednotlivé kuličky boilies; velikost záleží na vás, rozhodně místo ručního tvarování je lepší si pořídit roball, což je formas na výrobu boilies. Bez něj ručně je to děsná práce, pak je lepší rozválet hmotu na dlouhého hada a nakrájet na menší válečky
    • Připravené kuličky nebo válečky nasypeme do hodně varoucí vody (neměla by přestat vařit ani po vysypání boilies do vody!), proto vaříme jen pár kousků naráz. Další možností je využít fritovací hnec, kde seš dá uvařit větší množství bolies naráz. A jak dlouho vaříme, záleží na velokosti kuliček, ale 2 minuty by měly stačit. Existuje jedno pravidlo, čím tvrdší boilies chcete mít, tím déle ho povařte
    • Uvařené boilies vytáhneme a necháme důkladně okapat, skvělé je na to síto. Sušíme 1 až 2 dny, někdy déle, pozor, ne na přímém slunci! Opět sušení má vliv na tvrdosti boilis, kdo chce chytat třeba přes noc, suší ho až 5 dní.

    Nejčtenější články

    Pozvánka na závod do Nižboru

    ČRS. z. s., MO Nižbor zve na 16. ročník rybářského závodu, který se koná 11. 5. 2024 na Berounce nad jezem v Nižboru. Počet míst omezen na 50….

    Jarní kolo Ve vodě nežijí jen vodníci

    Jarní kolo náborové akce „Ve vodě nežijí jen vodníci“ proběhne od 15. 4. do 27. 6. 2024. Zájemci se mohou hlásit od dne zveřejnění a zasílat přihlášky na sekretariát SÚS….

    Jarní dospělé a Dětské závody ČRS MO Kladruby – Propozice 20. a 21. 4. 2024

    Vážení přátelé ČRS MO Kladruby, dovolte, abychom Vás pozvali na Jarní dospělých a Dětské rybářské závody konané ve dnech 20. a 21. dubna 2024 na nádrži Záhorská. Těšíme se na Vaši hojnou účast!