Rybářský rozcestník

Suchá směs na výrobu boilies z mléčného základu

Směsi na mléčném základě obsahují hodně proteinu a jsou ve vodě dobře rozpustné. Tato receptura je určená na výrobu suché směsi, polotovaru na výrobu boilies.

1 náročnost
15 minut
Suchá směs na výrobu boilies z mléčného základu
  • Rozpis na 0,5 kg suchého základu:
  • 20 % kaisen
  • 20 % vitalakt
  • 15 % sušená smetana
  • 15 % pšeničné klíčky
  • 15 % sojová moučka
  • 10 % gluten
  • 5 % albumin
  • Příprava

    1. Všechny suroviny spolu promícháme, nejlépe ve větším kbelíku či míse, záleží na množství.
    2. Směs dále použijeme dle příslušných receptur.

    Doporučení

    Toto je jen návrh receptůry k inspiraci, poměry si můžete měnit podle fantazie a zkušeností! Stejně tak jednu surovinu zaměnit za jinou.

    Poznámka

    Samotný postup výroby boilis z hotové směsi

    • Do připravené nádoby rozbijeme vajíčka (většinou dáváme 5 ks vajec na 0,5 kg suché směsi), důkladně je rozšleháme, chcete-li barevné boilies, lze přidat i barvivo, postupně vmícháváme aminokomplex a pokud použijete, i esenci.
    • Do rozmíchaných přísad postupně, za stálého míchání, přidáváme suchou směs a řto tak dlouho, až vznikne řídká kaše, kaši necháme cca 20 minut odležet, aby se v ní propojily všechny složky
    • Po odležení do kaše, opět za stálého míchání, přisypeme další suchou směs, pokačujeme tak dlouho, až je těsto tuhé
    • Tuhé těsto přendáme na vál a dále zpracováváme ručně, hněteme, jako při pečení chleba, až vznikne nelepivá tuhá hmota, připravenou hmotu dáme do mikrotenového sáčku, aby neoschlo
    • Začneme tvarovat jednotlivé kuličky boilies; velikost záleží na vás, rozhodně místo ručního tvarování je lepší si pořídit roball, což je formas na výrobu boilies. Bez něj ručně je to děsná práce, pak je lepší rozválet hmotu na dlouhého hada a nakrájet na menší válečky
    • Připravené kuličky nebo válečky nasypeme do hodně varoucí vody (neměla by přestat vařit ani po vysypání boilies do vody!), proto vaříme jen pár kousků naráz. Další možností je využít fritovací hnec, kde seš dá uvařit větší množství bolies naráz. A jak dlouho vaříme, záleží na velokosti kuliček, ale 2 minuty by měly stačit. Existuje jedno pravidlo, čím tvrdší boilies chcete mít, tím déle ho povařte
    • Uvařené boilies vytáhneme a necháme důkladně okapat, skvělé je na to síto. Sušíme 1 až 2 dny, někdy déle, pozor, ne na přímém slunci! Opět sušení má vliv na tvrdosti boilis, kdo chce chytat třeba přes noc, suší ho až 5 dní.

    Nejčtenější články

    Jak na úhoře s feederovým prutem

    Ten, kdo propadl chytání na feeder, si rozhodně rád zkusí s tímto prutem i lov úhořů. Feeder je k chytání úhořů stejně dobrý, jako klasické pruty na položenou. Jen se musí vědět, jak na to!

    Lov kaprů i jiných bílých ryb ve větším proudu

    Asi většina zkušenějších rybářů mě dá zapravdu, že chytání ryb ve stojaté vodě je o něco málo jednodušší, než lov ryb v proudné vodě. Ovšem tento článek chci věnovat především lovu bílých ryb v silnějších proudech, tedy všude tam, kde je větší proud, díky kterému musíme změnit nejen samotnou taktiku lovu, ale i přizpůsobit montáže a vlastně skoro celou rybářskou výbavu.

    Chytání ryb z lodi

    Díky loďce máme možnost dopravit se na lovné místo, které není přístupné ze břehu a tak tato místa nejsou prochytaná rybáři, to je asi největší výhoda chytání ryb z lodí. Také díky driftování dokážeme z lodě pokrýt větší kvadrant vody, než při pouhém pohybu po břehu. A to nemluvím a romantice, adrenalinu a dalších výhodách při chytání ryb z lodí.

    Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.
    Další informace Rozumím