Rybářský rozcestník

Roláda ze štiky v pomerančové omáčce s příchutí kari

Filety ze štiky osolené, okořeněné, potřené máslem smíchaným s nasekanou petrželkou, pokladené na sobě, zabalené do anglické slaniny, v alobalu spolu s cibulí upečené doměkka, servírované přelité smetanovou omáčkou s chutí a vůní po pomerančích a kari.

3 náročnost
60 minut
Roláda ze štiky v pomerančové omáčce s příchutí kari
RoládaRoládaRoláda
  • 600-800 g filet ze štiky
  • 120 g plátků anglické slaniny
  • 120 g másla
  • 1 hrst listů zelené petrželky
  • 2 ks cibule
  • koření na ryby (Kotányi)
  • citronová šťáva
  • mletý bílý a berevný pepř
  • sůl
  • alobal a potravinářský provázek
  • Na pomerančovou omáčku s příchutí kari:
  • 1 lžíce nakládaného zeleného pepře
  • 1 lžíce hladké mouky
  • 1 lžíce kari koření
  • 1 lžíce másla
  • 1-2 vrchovaté lžíce medu
  • 2 dcl bílého vína
  • 1 dcl smetany
  • 2 ks pomeranče
  • drcený pepř
  • Příprava

    1. Z vykuchané, hlavy a ploutví zbavené, štiky vyřízneme filety, které zbavíme i kůže, maso opláchneme a důkladně osušíme, nasolíme a okořeníme bílým a černým pepřem, kořením na ryby, nakonec pokapeme citronovou šťávou
    2. Máslo nakrájíme na menší kostky a necháme mírně povolit, pak ho promícháme s nasekanou petrželkou, připraveným máslem potřeme filety okořeněného masa
    3. Na pracovní plochu položíme kousek přes sebe plátky anglické, takže vytvoříme celistvý plát, na něj poklademe filety položené na sebe (potřeným máslem dovnitř), přečnívající anglickou slaninu přehneme i přes vrchní část a zajistíme potravinářským motouzem, vznikne nám tak roláda ze dvou filet štiky, uvnitř potřená máslem smíchaným s nasekanou cibulkou, obalená v plátcích slaniny a zajištěná provázkem
    4. Roztáhneme alobal, ten potřeme máslem a poklademe kolečky cibule, na cibuli položíme připravenou štičí roládu, tu do alobalu důkladně zabalíme
    5. Balíček vložíme do trouby vyhřáté na 180 °C a pečeme 20 minut, pak alobal otevřeme a roládu necháme zapéci dalších 15-20 minut doměkka
    6. Hotovou roládu zbavíme provázků, nakrájíme na plátky a jednotlivé porce servírujeme přelité teplou pomerančovou omáčkou.

    Na pomerančovou omáčku:
    1. Pomeranče rozkrojíme na polovinu a vymačkáme z nich všechnu šťávu
    2. Máslo rozpustíme, zaprášíme moukou, mírně orestujeme, přidáme kari a zalijeme bílým vínem, základ omáčky provaříme až zhoustne
    3. Do připraveného základu vložíme nakládaný zelený pepř, přidáme šťávu z vymačkaných pomerančů, med a drcený pepř a asi 10-15 minut vše povaříme
    4. Na závěr, za stálého míchání, omáčku zjemníme smetanou.

    Doporučení

    Do alobalu k cibuli můžete ještě vložit bobkový list, pěkně maso provoní.

    Nejčtenější články

    Tyrolské dřívko, jeho použití

    Tyrolské dřívko se používá především při vláčení, kdy má za úkol nadzvedávat nástrahu ode dna, díky čemuž se méně vázne. Dřívko při pohybu rozviřuje dno, což často také vyprovokuje dravce k útoku. Metodou vláčení s tyrolským dřívkem cíleně lovíme štiky, candáty, sumce, jelce tlouště a okouny. Podle velikosti nástražní rybky, hloubky lovného místa a síly toku pak volíme velikost tyrolského dřívka a také samotnou montáž.

    Psí granule jako návnada na ryby

    Ano, je to tak, i pomocí psích granulí lze zakrmovat lovné místo. Jen před samotným lovem je lepší si vyzkoušet, jak rychle se ve vodě rozpouštějí. Každé jsou jiné a tak je dobré vědět, jak dlouho trvá, než se rozpadnou ve vodě na prach. Psí granule přidáváme do krmení nejlépe rozmočené. Měli by tvořit maximálně 1/3 z celkového objemu zakrmovací směsi.

    Soukromé revíry versus svazová voda

    Kam vyrazit na ryby? Toť otázka! Český rybář, pokud chce zůstat v tuzemsku, má vlastně jen dvě možnosti. Buď si zvolí vodu svazovou, tedy, pokud má platnou rybářskou povolenku, a vyrazí na revíry, které obhospodařuje ČRS. Druhou možností je zajet si zachytat na nějaký soukromý revír. Ovšem každá s možností má své klady i zápory.

    Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.
    Další informace Rozumím