Rybářský rozcestník

Roláda ze štiky v pomerančové omáčce s příchutí kari

Filety ze štiky osolené, okořeněné, potřené máslem smíchaným s nasekanou petrželkou, pokladené na sobě, zabalené do anglické slaniny, v alobalu spolu s cibulí upečené doměkka, servírované přelité smetanovou omáčkou s chutí a vůní po pomerančích a kari.

3 náročnost
60 minut
Roláda ze štiky v pomerančové omáčce s příchutí kari
RoládaRoládaRoláda
  • 600-800 g filet ze štiky
  • 120 g plátků anglické slaniny
  • 120 g másla
  • 1 hrst listů zelené petrželky
  • 2 ks cibule
  • koření na ryby (Kotányi)
  • citronová šťáva
  • mletý bílý a berevný pepř
  • sůl
  • alobal a potravinářský provázek
  • Na pomerančovou omáčku s příchutí kari:
  • 1 lžíce nakládaného zeleného pepře
  • 1 lžíce hladké mouky
  • 1 lžíce kari koření
  • 1 lžíce másla
  • 1-2 vrchovaté lžíce medu
  • 2 dcl bílého vína
  • 1 dcl smetany
  • 2 ks pomeranče
  • drcený pepř
  • Příprava

    1. Z vykuchané, hlavy a ploutví zbavené, štiky vyřízneme filety, které zbavíme i kůže, maso opláchneme a důkladně osušíme, nasolíme a okořeníme bílým a černým pepřem, kořením na ryby, nakonec pokapeme citronovou šťávou
    2. Máslo nakrájíme na menší kostky a necháme mírně povolit, pak ho promícháme s nasekanou petrželkou, připraveným máslem potřeme filety okořeněného masa
    3. Na pracovní plochu položíme kousek přes sebe plátky anglické, takže vytvoříme celistvý plát, na něj poklademe filety položené na sebe (potřeným máslem dovnitř), přečnívající anglickou slaninu přehneme i přes vrchní část a zajistíme potravinářským motouzem, vznikne nám tak roláda ze dvou filet štiky, uvnitř potřená máslem smíchaným s nasekanou cibulkou, obalená v plátcích slaniny a zajištěná provázkem
    4. Roztáhneme alobal, ten potřeme máslem a poklademe kolečky cibule, na cibuli položíme připravenou štičí roládu, tu do alobalu důkladně zabalíme
    5. Balíček vložíme do trouby vyhřáté na 180 °C a pečeme 20 minut, pak alobal otevřeme a roládu necháme zapéci dalších 15-20 minut doměkka
    6. Hotovou roládu zbavíme provázků, nakrájíme na plátky a jednotlivé porce servírujeme přelité teplou pomerančovou omáčkou.

    Na pomerančovou omáčku:
    1. Pomeranče rozkrojíme na polovinu a vymačkáme z nich všechnu šťávu
    2. Máslo rozpustíme, zaprášíme moukou, mírně orestujeme, přidáme kari a zalijeme bílým vínem, základ omáčky provaříme až zhoustne
    3. Do připraveného základu vložíme nakládaný zelený pepř, přidáme šťávu z vymačkaných pomerančů, med a drcený pepř a asi 10-15 minut vše povaříme
    4. Na závěr, za stálého míchání, omáčku zjemníme smetanou.

    Doporučení

    Do alobalu k cibuli můžete ještě vložit bobkový list, pěkně maso provoní.

    Nejčtenější články

    Vaše power banka u vody nestíhá? Pořiďte si bateriový generátor

    Kdo k vodě vozí notebook, tablet či nadupaný chytrý telefon, brzy pozná, jak rychle se tato zařízení dokáží vybít. Power banky nám sice dovolí jednou nebo dvakrát naše miláčky nabít, ale co potom, pokud jsme na delší výpravě? A to nemluvím o dobíjení elektromotorů, sonarů, zavážecích loděk, nebo například přenosné chladničky na potraviny.

    Dipované nástrahy obalené v ochucené soli

    Na zatraktivnění boilies nebo pelet lze, kromě dipů, použít i další atraktor, jako běžnou kuchyňskou sůl. Tu ovšem nejprve dochutíme dalšími složkami tak, aby se nástraha stala pro ryby prostě neodolatelnou.

    Chytání ryb před a po bouřce. A co za bouřky?

    Asi každý rybář již zažil ty chvíle, kdy mu nad hlavou začaly létat blesky, hřmělo, zvedl se vítr a voda se změnila v běsnící živel. Co v těchto chvílích dělat? Já osobně bych v tento moment byl raději schovaný v autě, nebo dobře zakurtovaném brolíčku. Rozhodně ale není radno hrát si na piráty a přečkat bouřku v loďce. Ani pod stromem není ideální místo, kam se za bouřky schovat.

    Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.
    Další informace Rozumím