Rybářský rozcestník

Steak z tuňáka II.

Maso tuňáka je krásně červené, připomínající hovězí maso. Lze z něj například připravit chutný steak. Ale pozor! Uvnitř musí zůstat maso pěkně červené, růžové, proto na grilu nebo pánvi vyžaduje jen krátkou tepelnou úpravu.

2 náročnost
10 minut
+ 1 hodina odpočinutí  
steaksteak
  • Rozpis na 2 porce:
  • 2 ks silnější plátky z tuňáka (150-200 g)
  • 1 lžíce drcený barevný pepř
  • citronová šťáva
  • chilli vlákna
  • olivový olej
  • mořská sůl
  • Příprava

    1. Plátky tuňáka posypeme mořskou solí, pokapeme citronovou šťávou, necháme alespoň 1 hodinu odpočinout
    2. Maso osušíme, vložíme na dobře roztopený gril, s každé strany grilujeme 2 minuty (při úpravě na pánvi vložíme filety na rozpálený olej, přitiskneme vidličkou, opékáme z každé strany 1 minutu)
    3. Steaky na talíři posypeme drceným barevným pepřem, ozdobíme chilli vlákny, podáváme například s pečenými brambory a grilovaným chřestem.

    Nejčtenější články

    Jarní chytání kaprů, aneb lov ve studené jarní vodě

    Časně z jara je lov ryb o něco náročnější, než v prohřátých letních měsících. Je to logické, protože po roztátí ledu je voda, díky jarnímu tání sněhu na horách, pořád ledová. A proto jen díky znalosti chování ryb na přelomu zimy a jara lze ulovit nějakého pěkného kapříka, ale i jinou kaprovitou rybu. O všem při určité nástraze se vám na prutu může náhodou objevit i pěkný úhoř nebo okoun …

    Chytání kaprů ve vodním sloupci

    Cílený lov kaprů i v dalších vrstvách vody, nejen u dna a na hladině, je vlastně poměrně mladé odvětví kaprařiny, ale hlavně v letních měsících, takto chytat kapry, stojí za to vyzkoušet. Když jsem před 35 lety začínal s rybařinou, nikdy mě nenapadlo, že někdy na kapry půjdu s umělými plovoucími muškami a dalšími nástrahami, které by jste spíše čekali u rybářů chytajících s muškařským náčiním. A chytat je na dipovanou umělou hmotu? Tak to by rybářům z minulého století asi propadla spodní čelist. 🙂

    Lov línů, víte, jak na ně?

    Lín je krásná ryba zdržující se nejčastěji v zarostlých a bahnitých částech řek, ale i na stojatých vodách, v rybnících, na mělčinách větších vodních nádrží … prostě všude tam, kde je teplá voda a hodně zarostlé dno, ale i vodní sloupec. Miluje místa, kde se rostliny pnou vodním sloupcem ze dna až na hladinu. Kdo nemá moc rád lov v zarostlých vodách, pro toho cílený lov línů moc není. Líny lovíme spíše na jemné náčiní, slabší, ale kvalitní vlasce, které zvládnou i nějakou tu vázku. Vytáhlý lín na břehu určitě udělá radost snad každému rybáři i když to nebude zrovna obr. Ale pozor, líni mohou dorůst úctyhodných rozměrů, ale o tom až v samotném článku.

    Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.
    Další informace Rozumím