Rybářský rozcestník

Steak z tuňáka II.

Maso tuňáka je krásně červené, připomínající hovězí maso. Lze z něj například připravit chutný steak. Ale pozor! Uvnitř musí zůstat maso pěkně červené, růžové, proto na grilu nebo pánvi vyžaduje jen krátkou tepelnou úpravu.

2 náročnost
10 minut
+ 1 hodina odpočinutí  
steaksteak
  • Rozpis na 2 porce:
  • 2 ks silnější plátky z tuňáka (150-200 g)
  • 1 lžíce drcený barevný pepř
  • citronová šťáva
  • chilli vlákna
  • olivový olej
  • mořská sůl
  • Příprava

    1. Plátky tuňáka posypeme mořskou solí, pokapeme citronovou šťávou, necháme alespoň 1 hodinu odpočinout
    2. Maso osušíme, vložíme na dobře roztopený gril, s každé strany grilujeme 2 minuty (při úpravě na pánvi vložíme filety na rozpálený olej, přitiskneme vidličkou, opékáme z každé strany 1 minutu)
    3. Steaky na talíři posypeme drceným barevným pepřem, ozdobíme chilli vlákny, podáváme například s pečenými brambory a grilovaným chřestem.

    Nejčtenější články

    Termíny vytírání ryb

    Znalost měsíců, kdy se tře ten či onen druh ryb, se rozhodně hodí každému rybáři. Právě v době vytírání nemají ryby náladu na nic jiného, než právě na své milostné hrátky. Většinou nepřijímají potravu a tak chytnou rybu, která je právě ve tření, je téměř nemožné. Proto nemá smysl cíleně lovit ten druh, který se zrovna vytírá. Je pravda, že u ryb hájených jejich ochrana probíhá právě v době vytírání, což je logické a tak stejně v tu dobu máme zakázáno hájený druhy ryb chytat. Ovšem pozor. Například počasí některé roky může dobu vytírání opozdit, nebo naopak, při teplém jaru, urychlit. Ale jinak je tato tabulka poměrně přesná!

    Drop Shot – základy

    Celkově při vedení nástrahy vodou je právě u techniky vláčení zkušenost a um rybáře tou alfou a omegou úspěchu. Ale to vlastně platí pro všechny rybolovné techniky. Některé ovšem vyžadují více znalostí rybáře, než jiné. Bohužel chytat jemnou, případně střední přívlačí s montáží ukončenou olovem a umělou nástrahou upevněnou 40 až 50 cm ode dna vyžaduje ruce i hlavu již protřelého rybáře. Proto doporučuji nejprve pár kilometrů a hodin strávit klasickou vláčkou a až po té, se začít zabývat technikou Drop Shot, která je vhodná spíše pro zkušenější vláčkaře.

    Základy lovu ryb pod ledem, tedy tzv. na dírkách

    I přes stálé legislativní komplikace se v Česku najdou revíry, kde si lze legálně zachytat ve vyvrtaných dírách v ledu. Je to rybolovná technika, kterou každým rokem podlehne stále více rybářů, kteří se nechtějí smířit s tím, že jim mráz a ledová krusta brání využívat jiné, běžné techniky lovu ryb. Prostě někdo to doma u televize a krbu nevydrží ani v zimě! 🙂

    Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.
    Další informace Rozumím