Nasekanými, solí a česnekem ochucenými bylinkami nadití pstruzi, zprudka opečení na pánvi na másle, zapečení v troubě hojně potření bylinkovo-česnekovou směsí.
1. Bazalku s petrželkou usekáme na jemno a promícháme s česnekem utřeným se solí, pak bylinkovou směs s česnekem rozdělíme na dvě stejně velké části, jednu část necháme na později, do druhé poloviny přimícháme tak 40 g změklého másla a 2 lžíce strouhanky, vznikne nám hustá hmota
2. Pstruhy důkladně omyjeme pod studenou tekoucí vodou, vnitřní část dutiny pstruhů okořeníme pepřem, pokapeme citronovou šťávou a dáme do nich tu část bylinkové směsi s česnekem bez másla a strouhanky, z venku pstruhy poprášíme hladkou moukou
3. V pánvi rozehřejeme 100 g másla, ryby na másle krátce, z obou stran, osmahneme
4. Zapékací misku nebo pekáček silně vytřeme máslem, položíme do ní opečené pstruhy, povrch hojně potřeme bylinkovou směsí smíchanou se strouhankou a máslem
5. Ryby přelijeme zbytkem másla z pánve, pokapeme citronem a dáme zapéci do trouby vyhřáté na 180-190 °C
6. Pečeme cca 20-25 minut, až krusta zezlátne.
Pstruhy podáváme například s opečenými brambory, ryby zdobíme měsíčky citronu.