Na jednu osobu počítáme podle velikosti 6 až 10 raků a vaříme je 10–15 minut.
1. Opereme chřest a zbavíme ho vrchních slupiček (necháme jen ty nahoře u hlavičky)
2. Seřízneme konec chřestu (dřevnatou část)
3. Opláchneme vodou a po 6 ks svážeme dohromady
4. Dáme vařit do vařící mírně osolené vody na 15 minut
5. Z uvařených raků vyjmeme maso z klepítek a ocasů
6. Uvařený (konzervovaný) chřest nakrájíme na menší kousky, vložíme je do holandské omáčky a ve vodní lázni silně prohřejeme
7. Chřest promíchaný s omáčkou vložíme do hlubší misky a povrch ozdobíme čerstvě vařeným račím masem, pokapeme račím máslem a ozdobíme zelenou petrželí
8. Podáváme jako teplý předkrm nebo jako mezichod.
Příloha: Bílé pečivo.
Holandská omáčka viz: Holandská omáčka s kerblíkem.
Recept na vařené raky s kmínem: Vaření raků s kmínem.