Rybářský rozcestník

Raci dušení v červeném víně

Recept na dušené raky v červeném víně podle francouzského způsobu. Podáváme jako teplý mezichod.

2 náročnost
45 minut
  • Pro 2-3 osoby:
  • 12 ks větších raků
  • 1 ks bobkového listu
  • 100 g másla
  • 80 g libové šunky
  • 30 g protlaku z rajčat
  • 30 g petržele
  • 30 g karotky
  • 30 g cibule
  • 30 g celeru
  • 2 lžíce koňaku
  • 3/10 l bordeauxského vína
  • 1/8 l omáčky bílé velouté
  • zelená petrželka
  • trochu tymiánu
  • mletý pepř
  • sůl
  • Příprava

    1. V hlubším hrnci rozpustíme máslo, do něho vložíme na plátky nakrájenou zeleninu a cibuli, na kostečky nakrájenou šunku, tymián, bobkový list, zakryjeme pokličkou a udusíme doměkka
    2. Pak přidáme protlak z rajčat, přilijeme víno, vše přivedeme do varu, dáme do toho důkladně očištěné a omyté raky hřbetem vzhůru, osolíme, opepříme a zakryté asi čtvrt hodiny dusíme
    3. Ke konci dušení přelijeme raky koňakem a dodusíme
    4. Udušené raky přendáme do hlubší porcelánové mísy a zakryjeme je pokličkou, aby zůstali horcí
    5. Šťávu z udušených raků jakož i zeleninu a šunku, sítem prolisujeme, zahustíme bílou omáčkou, pak trochu zavaříme, přidáme jemně rozsekanou zelenou petržel a takto upravenou omáčku podáváme k rakům zvlášť v omáčníku.

    Doporučení

    Příloha: Dušená rýže.

    Poznámka

    Omáčka bílá veluté:
    1. Do hotové světlé základní omáčky přidáme 2 ks žloutků rozmíchané ve 100 ml smetany
    2. Omáčku pak ochutíme několika kapkami citrónu.

    Omáčka světlá základní:
    1. Rozpustíme 40 g másla, přidáme 40 g mouky a mícháme, až jíška nabude světlé barvy
    2. Pomalu, za stálého míchání zaléváme vývarem
    3. Povaříme 20 minut a nakonec omáčku opepříme.

    Nejčtenější články

    Mělo by se v Česku zakázat chytat na živé nástražní rybky? – Výsledky ankety!

    Nedávno jsme ukončili hlasování v naší anketě s otázkou: „Mělo by se v Česku zakázat chytat na živé nástražní rybky?“ Hlasovalo celkem 3574 čtenářů a poměrně jasně se vyjádřili proti případnému zákazu lovu na živé nástražní rybky na svazových, ale i soukromých vodách v Česku.

    Kam v létě za rybařením – tipy na výlety s celou rodinou

    Léto je ideální dobou pro to, trávit většinu času s rodinou nebo partou přátel poblíž vody. Rybářům se pak už jen nabízí možnost spojit příjemné s užitečným, vzít své nejbližší za dobrodružstvím a ukázat jim v čem tkví kouzlo rybaření. Která místa v Čechách jsou pro rodiny či větší partu lidí ty nejlepší?

    Kde vzít masné červy, když je rybář zapomene doma

    Masní červi rozhodně patří mezi nejoblíbenější nástrahu především plavačkářů, ale i rybářů chytající například s feederovými pruty. Právě na menší ryby jde o dokonalou nástrahu. Ovšem co si počít, když je zapomeneme doma?