Recept na dušené raky v červeném víně podle francouzského způsobu. Podáváme jako teplý mezichod.
1. V hlubším hrnci rozpustíme máslo, do něho vložíme na plátky nakrájenou zeleninu a cibuli, na kostečky nakrájenou šunku, tymián, bobkový list, zakryjeme pokličkou a udusíme doměkka
2. Pak přidáme protlak z rajčat, přilijeme víno, vše přivedeme do varu, dáme do toho důkladně očištěné a omyté raky hřbetem vzhůru, osolíme, opepříme a zakryté asi čtvrt hodiny dusíme
3. Ke konci dušení přelijeme raky koňakem a dodusíme
4. Udušené raky přendáme do hlubší porcelánové mísy a zakryjeme je pokličkou, aby zůstali horcí
5. Šťávu z udušených raků jakož i zeleninu a šunku, sítem prolisujeme, zahustíme bílou omáčkou, pak trochu zavaříme, přidáme jemně rozsekanou zelenou petržel a takto upravenou omáčku podáváme k rakům zvlášť v omáčníku.
Příloha: Dušená rýže.
Omáčka bílá veluté:
1. Do hotové světlé základní omáčky přidáme 2 ks žloutků rozmíchané ve 100 ml smetany
2. Omáčku pak ochutíme několika kapkami citrónu.
Omáčka světlá základní:
1. Rozpustíme 40 g másla, přidáme 40 g mouky a mícháme, až jíška nabude světlé barvy
2. Pomalu, za stálého míchání zaléváme vývarem
3. Povaříme 20 minut a nakonec omáčku opepříme.