Rybářský rozcestník

Plněné rybí balíčky

Filátka z candáta plněná směsí rukoly a špenátu, stočená, obalená slaninou a v pánvi opečená.

2 náročnost
40 minut
  • 600 g filetů z candáta
  • 100 g másla
  • 100 ml bílého vína
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 8 ks plátků anglické slaniny
  • cherry rajčátka na ozdobu
  • mletý pepř
  • sůl
  • Na náplň:
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 80 g rukoly
  • 40 g baby špenátu
  • 1 ks červené cibule
  • Příprava

    1. Rukolu i baby špenát omyjeme a necháme okapat
    2. Na náplň ve větší pánvi na rozehřátém olivovém oleji orestujeme dorůžova oloupanou na měsíčky nakrájenou cibuli, přidáme rukolu i špenát, vše zprudka orestujeme a sundáme z tepla
    3. Filety z candáta omyjeme, osušíme, osolíme a opepříme, každé filátko v polovině nařízneme a vzniklou kapsu naplníme částí směsi rukoly se špenátem, poté naplněné ryby zabalíme a obtočíme plátky anglické slaniny
    4. Potom v pánvi na rozehřátém oleji rybí balíčky na mírném plameni pod pokličkou opékáme z každé strany asi 5 minut, pak je vyndáme, do výpeku nalijeme bílé víno, chvíli ho povaříme, dokud se tekutina mírně neodpaří, vmícháme máslo, vložíme zpět rybí balíčky a už jen prohřejeme
    5. Rybí balíčky rozdělíme na talíře, přelijeme omáčkou, ozdobíme cherry rajčátky a podáváme s opečenými bramborami.

    Nejčtenější články

    5 základních rybářských uzlů, které by měl znát každý rybář

    Ano, je to tak. Každý rybář by měl umět pár základních rybářských uzlů, které mu umožní si uvázat potřebné montáže a návazce. Bez znalostí alespoň několika málo uzlů to prostě nejde, stát se samostatným rybářem a to i přes to, že na rybářském trhu se objevuje čím dál více rybářských návazců navázaných přímo od jednotlivých výrobců. Montáže si nakonec rybář většinou musí umět navázat sám.

    Vytuněná umělá kukuřice

    Umělá kukuřice se dá použít samostatně nebo v kombinaci s jinými nástrahami. Především při chytání ryb vlasovou metodou, tedy s montáží s háčkem, pod který umisťujeme nástrahu, udělá kus práce. Nejen, že zůstane u háčku i přes úpornou snahu drobnějších rybek ji pozřít, ale také dokáže, v Pop Up variantě, přívěs pod háčkem přizvednout a tak nástrahy na vlasu zatraktivnit. Ne každý rybář ví, že umělé nástrahy jsou také skvělým nosičem pachové stopy…

    Ryba v české kuchyni – 6. díl

    Zhruba před 150 lety bylo možno ulovit na jediné české řece Labi ryby, které se v jiných řekách v Čechách nevyskytovaly. Bylo to dané tím, že Labe v helgolandském zálivu v Německu ústí do Severního moře. Mnoho mořských ryb se dostalo z moře do Labe a proto se zde náhodně lovily, viz minulý díl, lososi. Ale nejen oni! Jsou zaznamenány úlovky například labských jeseterů. Šlo o jesetera obecného – Acipenser sturio, dnes nazýván jeseter velký. Že šlo o mohutné ryby, dokládají kroniky a staré zápisy.