Rybářský rozcestník

Plněné rybí balíčky

Filátka z candáta plněná směsí rukoly a špenátu, stočená, obalená slaninou a v pánvi opečená.

2 náročnost
40 minut
  • 600 g filetů z candáta
  • 100 g másla
  • 100 ml bílého vína
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 8 ks plátků anglické slaniny
  • cherry rajčátka na ozdobu
  • mletý pepř
  • sůl
  • Na náplň:
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 80 g rukoly
  • 40 g baby špenátu
  • 1 ks červené cibule
  • Příprava

    1. Rukolu i baby špenát omyjeme a necháme okapat
    2. Na náplň ve větší pánvi na rozehřátém olivovém oleji orestujeme dorůžova oloupanou na měsíčky nakrájenou cibuli, přidáme rukolu i špenát, vše zprudka orestujeme a sundáme z tepla
    3. Filety z candáta omyjeme, osušíme, osolíme a opepříme, každé filátko v polovině nařízneme a vzniklou kapsu naplníme částí směsi rukoly se špenátem, poté naplněné ryby zabalíme a obtočíme plátky anglické slaniny
    4. Potom v pánvi na rozehřátém oleji rybí balíčky na mírném plameni pod pokličkou opékáme z každé strany asi 5 minut, pak je vyndáme, do výpeku nalijeme bílé víno, chvíli ho povaříme, dokud se tekutina mírně neodpaří, vmícháme máslo, vložíme zpět rybí balíčky a už jen prohřejeme
    5. Rybí balíčky rozdělíme na talíře, přelijeme omáčkou, ozdobíme cherry rajčátky a podáváme s opečenými bramborami.

    Nejčtenější články

    Rybářské bajky, mýty, pověry a přísloví

    No, co rybář, to nějaká pověra. Někdo jim věří, jiný ne. Ale občas si říkám, že na každém šprochu je pravdy trochu! 🙂 A tak jsem je začal sbírat.

    Chov a skladování žížal

    Dnes se dají koupit žížalky, či i jiné živé rybí nástrahy, ve specializovaných obchodech, ale leze to dost do peněz. Pak máme další možnosti, jak my rybáři přijít k žížalám. Buď si je pracně nakopeme venku na zahradě, což může být dost zdlouhavé a za sucha či mrazu marný boj, nebo můžeme žížalám vytvořit ideální podmínky a vypěstovat si je doma ve sklepě, nebo na zahradě.

    Uzení ryb na sítech

    Udírnu jsem vybudoval někdy před 30 lety, je ze šamotových cihel, které drží teplo, obložena břidlicí, je vybudována ve svahu s 2 m náběhem a otvíráním ze shora. Asi před 10 roky jsem do udírny na tyčky připevnil síto a udím vše na sítech jak ryby, maso, ale i houby. Odpadne pracné vyvazování ryb a nehrozí, že nám ryba spadne do udírny a bude znehodnocena. Vyzkoušejte udit ryby na sítech, je to skvělá vychytávka.

    Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.
    Další informace Rozumím