Rybářský rozcestník

Sledi po sklenářsku (Glasmästaresill)

Oblíbená úprava slanečků, ale i čerstvých sleďů ve Skandinávii. Tento recept je varianta z vykuchaných mražených sleďů.

1 náročnost
60 minut
+ 2 dny rozležení  
Sledi po sklenářsku (Glasmästaresill)
SlediSledi
  • 500 g mražených vykuchaných sleďů
  • 1 lžíce hořčičného semínka
  • 2 ks cibule
  • 1 ks mrkev
  • 1 ks kousek křenu
  • 1 ks kousek zázvoru
  • Na nálev:
  • 2 dl vody
  • 0,5 cl octa
  • 1 lžička cukru
  • 2 ks kuličky nového koření
  • 2 ks kuličky celého pepře
  • 1 ks bobkový list
  • Příprava

    1. Sleďům odstraníme hlavy a ocasy, rozevřeme, vyřízneme páteř, odstraníme zbylé kostičky, filety nakrájíme na 2-3 proužky
    2. Do nádoby, ve které budeme ryby nakládat, nasypeme na dno hořčičné semínko
    3. Cibuli nakrájíme na proužky, mrkev, křen, zázvor na kolečka
    4. Vše vyskládáme ve vrstvách, které přiměřeně osolíme, skládáme třeba do misky, nebo sklenice
    5. Z uvedených surovin na nálev svaříme nálev, necháme vychladnout
    6. Studeným nálevem zalijeme směs v misce, přikryjeme víčkem a necháme v lednici 2 dny rozležet.

    Doporučení

    Podáváme s chlebem nebo pečivem. 

    Poznámka

    Nálev musí být opravdu studený, při nalití teplého nálevu by byly kousky sleďů rozbředlé. Použijeme-li slanečky, už pokrm nesolíme.

    Nejčtenější články

    Změny v rybářském řádu pro rok 2019

    Jako každý rok i letos tu máme výpis těch nejdůležitějších změn v rybářském řádu platných od 1.1.2019. Musím však upozornit, že ne ve všech krajích byly schváleny všechny změny doporučené Radou ČRS! Rada ČRS totiž nemá kompetenci direktivně vstupovat do výlučné pravomoci uživatele revíru a tak záleží na nich, zda schválí doporučení rady v plném znění, nebo ne.

    Největší rybí obři – rybářské trofejní kusy

    Dnes je mezi námi sportovními rybáři modní trend honit se za velkými trofejními kusy. Nevím, zda tuto mánii odstartoval svými dokumenty Jakub Wágner, tedy u nás v Česku, nebo zda se rybáři již v minulosti i u nás předháněli v tom, kdo chytí tu největší rybu. Já osobně si raději dobře zachytám a po extra velkých rybách zase tak neprahnu, ale poctivě řečeno, kdo by nechtěl na prutu opravdu trofejní kus? Ale začněme odjinud. Víte vůbec, jaká je ta největší ryba, co brázdí vody na naší planetě?

    Okouni jsou nejen hájení, od letošního roku mají i míru!

    Kdo byl zvyklý v lednu či únoru počíhat si na okouny, má již druhým rokem smůlu. Okoun se dostal do kategorii ryb, které jsou část roku hájené, tedy nesmí se cíleně chytat a pokud přeci jen skončí na háčku, musí být šetrně puštěné zpět do vody. Ovšem pozor! Letos se ochrana okounů ještě zpřísnila a nově má okoun spodní míru.

    Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.
    Další informace Rozumím