Rybářský rozcestník

Sledi po sklenářsku (Glasmästaresill)

Oblíbená úprava slanečků, ale i čerstvých sleďů ve Skandinávii. Tento recept je varianta z vykuchaných mražených sleďů.

1 náročnost
60 minut
+ 2 dny rozležení  
Sledi po sklenářsku (Glasmästaresill)
SlediSledi
  • 500 g mražených vykuchaných sleďů
  • 1 lžíce hořčičného semínka
  • 2 ks cibule
  • 1 ks mrkev
  • 1 ks kousek křenu
  • 1 ks kousek zázvoru
  • Na nálev:
  • 2 dl vody
  • 0,5 cl octa
  • 1 lžička cukru
  • 2 ks kuličky nového koření
  • 2 ks kuličky celého pepře
  • 1 ks bobkový list
  • Příprava

    1. Sleďům odstraníme hlavy a ocasy, rozevřeme, vyřízneme páteř, odstraníme zbylé kostičky, filety nakrájíme na 2-3 proužky
    2. Do nádoby, ve které budeme ryby nakládat, nasypeme na dno hořčičné semínko
    3. Cibuli nakrájíme na proužky, mrkev, křen, zázvor na kolečka
    4. Vše vyskládáme ve vrstvách, které přiměřeně osolíme, skládáme třeba do misky, nebo sklenice
    5. Z uvedených surovin na nálev svaříme nálev, necháme vychladnout
    6. Studeným nálevem zalijeme směs v misce, přikryjeme víčkem a necháme v lednici 2 dny rozležet.

    Doporučení

    Podáváme s chlebem nebo pečivem. 

    Poznámka

    Nálev musí být opravdu studený, při nalití teplého nálevu by byly kousky sleďů rozbředlé. Použijeme-li slanečky, už pokrm nesolíme.

    Nejčtenější články

    5 základních rybářských uzlů, které by měl znát každý rybář

    Ano, je to tak. Každý rybář by měl umět pár základních rybářských uzlů, které mu umožní si uvázat potřebné montáže a návazce. Bez znalostí alespoň několika málo uzlů to prostě nejde, stát se samostatným rybářem a to i přes to, že na rybářském trhu se objevuje čím dál více rybářských návazců navázaných přímo od jednotlivých výrobců. Montáže si nakonec rybář většinou musí umět navázat sám.

    Vytuněná umělá kukuřice

    Umělá kukuřice se dá použít samostatně nebo v kombinaci s jinými nástrahami. Především při chytání ryb vlasovou metodou, tedy s montáží s háčkem, pod který umisťujeme nástrahu, udělá kus práce. Nejen, že zůstane u háčku i přes úpornou snahu drobnějších rybek ji pozřít, ale také dokáže, v Pop Up variantě, přívěs pod háčkem přizvednout a tak nástrahy na vlasu zatraktivnit. Ne každý rybář ví, že umělé nástrahy jsou také skvělým nosičem pachové stopy…

    Ryba v české kuchyni – 6. díl

    Zhruba před 150 lety bylo možno ulovit na jediné české řece Labi ryby, které se v jiných řekách v Čechách nevyskytovaly. Bylo to dané tím, že Labe v helgolandském zálivu v Německu ústí do Severního moře. Mnoho mořských ryb se dostalo z moře do Labe a proto se zde náhodně lovily, viz minulý díl, lososi. Ale nejen oni! Jsou zaznamenány úlovky například labských jeseterů. Šlo o jesetera obecného – Acipenser sturio, dnes nazýván jeseter velký. Že šlo o mohutné ryby, dokládají kroniky a staré zápisy.