1 náročnost
60 minut
+ 2 dny rozležení

Sledi po sklenářsku (Glasmästaresill)
500 g mražených vykuchaných sleďů
1 lžíce hořčičného semínka
2 ks cibule
1 ks mrkev
1 ks kousek křenu
1 ks kousek zázvoru
Na nálev:
2 dl vody
0,5 cl octa
1 lžička cukru
2 ks kuličky nového koření
2 ks kuličky celého pepře
1 ks bobkový list
Příprava
- Sleďům odstraníme hlavy a ocasy, rozevřeme, vyřízneme páteř, odstraníme zbylé kostičky, filety nakrájíme na 2-3 proužky
- Do nádoby, ve které budeme ryby nakládat, nasypeme na dno hořčičné semínko
- Cibuli nakrájíme na proužky, mrkev, křen, zázvor na kolečka
- Vše vyskládáme ve vrstvách, které přiměřeně osolíme, skládáme třeba do misky, nebo sklenice
- Z uvedených surovin na nálev svaříme nálev, necháme vychladnout
- Studeným nálevem zalijeme směs v misce, přikryjeme víčkem a necháme v lednici 2 dny rozležet.
Doporučení
Podáváme s chlebem nebo pečivem.
Poznámka
Nálev musí být opravdu studený, při nalití teplého nálevu by byly kousky sleďů rozbředlé. Použijeme-li slanečky, už pokrm nesolíme.