Rybářský rozcestník

Pečený sumec

Odleželé, osolené porce masa ze sumce, pečené přelívané marinádou, servírované podlité omáčkou z výpeku.

2 náročnost
70 minut
+ 1 hodina odležení  
  • 800 g sumce v celku připraveného ke kuchyňské úpravě
  • 100 g kořenové zeleniny (mrkev, celer, petržel)
  • 100 g másla
  • 40 g moučného másla
  • 10 g hladké mouky
  • 200 ml zakysané smetany
  • 100 ml octa
  • 0,5 l hovězího vývaru
  • 5 ks zrnek černého pepře
  • 2 ks hřebíčky
  • 1 ks bobkového listu
  • 1 ks cibule
  • citrónová šťáva
  • hladká mouka
  • sůl
  • Příprava

    1. Osolenou rybu necháme nejméně 1 hodinu odležet
    2. Připravíme si marinádu; zeleninu očistíme, nakrájíme na kolečka, kořenovou zeleninu spolu s cibulí osmahneme na másle, přidáme koření, zaprášíme hladkou moukou a necháme zasmahnout
    3. Přilijeme ocet a vývar, povaříme asi 30 minut, pak marinádu přecedíme a nalijeme na osušeného a moukou poprášeného sumce
    4. Připravenou rybu vložíme do mírně vyhřáté trouby a dáme péci, během pečení rybu často přeléváme marinádou a občas ji podlijeme smetanou
    5. Hotového, upečeného sumce vyjmeme, do šťávy přidáme moučné máslo, mírně je osmahneme, zastříkneme vodou a pečlivě rozmícháme
    6. Šťávu krátce povaříme, ochutíme citrónovou šťávou a podle chuti přisolíme
    7. Sumce nakrájíme na porce, ty na talířích přelijeme hotovou procezenou omáčkou.

    Doporučení

    Recept na moučné máslo najdete zde: Moučné máslo.

    Nejčtenější články

    Okouni jsou nejen hájení, od letošního roku mají i míru!

    Kdo byl zvyklý v lednu či únoru počíhat si na okouny, má již druhým rokem smůlu. Okoun se dostal do kategorii ryb, které jsou část roku hájené, tedy nesmí se cíleně chytat a pokud přeci jen skončí na háčku, musí být šetrně puštěné zpět do vody. Ovšem pozor! Letos se ochrana okounů ještě zpřísnila a nově má okoun spodní míru.

    Jak na úhoře s feederovým prutem

    Ten, kdo propadl chytání na feeder, si rozhodně rád zkusí s tímto prutem i lov úhořů. Feeder je k chytání úhořů stejně dobrý, jako klasické pruty na položenou. Jen se musí vědět, jak na to!

    Druhy ryb doporučené k uzení

    Následující seznam představuje stručný přehled nejběžnějších druhů ryb vhodných k uzení, které si můžete sami chytit, nebo také koupit v obchodech. Samozřejmě existuje ještě mnoho dalších druhů, které lze rovněž použít k uzení.

    Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.
    Další informace Rozumím