Rybářský rozcestník

Pečený sumec

Odleželé, osolené porce masa ze sumce, pečené přelívané marinádou, servírované podlité omáčkou z výpeku.

2 náročnost
70 minut
+ 1 hodina odležení  
  • 800 g sumce v celku připraveného ke kuchyňské úpravě
  • 100 g kořenové zeleniny (mrkev, celer, petržel)
  • 100 g másla
  • 40 g moučného másla
  • 10 g hladké mouky
  • 200 ml zakysané smetany
  • 100 ml octa
  • 0,5 l hovězího vývaru
  • 5 ks zrnek černého pepře
  • 2 ks hřebíčky
  • 1 ks bobkového listu
  • 1 ks cibule
  • citrónová šťáva
  • hladká mouka
  • sůl
  • Příprava

    1. Osolenou rybu necháme nejméně 1 hodinu odležet
    2. Připravíme si marinádu; zeleninu očistíme, nakrájíme na kolečka, kořenovou zeleninu spolu s cibulí osmahneme na másle, přidáme koření, zaprášíme hladkou moukou a necháme zasmahnout
    3. Přilijeme ocet a vývar, povaříme asi 30 minut, pak marinádu přecedíme a nalijeme na osušeného a moukou poprášeného sumce
    4. Připravenou rybu vložíme do mírně vyhřáté trouby a dáme péci, během pečení rybu často přeléváme marinádou a občas ji podlijeme smetanou
    5. Hotového, upečeného sumce vyjmeme, do šťávy přidáme moučné máslo, mírně je osmahneme, zastříkneme vodou a pečlivě rozmícháme
    6. Šťávu krátce povaříme, ochutíme citrónovou šťávou a podle chuti přisolíme
    7. Sumce nakrájíme na porce, ty na talířích přelijeme hotovou procezenou omáčkou.

    Doporučení

    Recept na moučné máslo najdete zde: Moučné máslo.

    Nejčtenější články

    Chytáme candáty

    Na candáty můžeme použít několik rybolovných technik. Lze je chytat na položenou jak na mrtvou, tak živou rybku, tak je lovit metodou plavané, tedy pomocí splávku a nejlépe živé nástrahy. Nejaktivnější způsob je pak vláčení na mrtvou rybku, nebo na umělou nástrahu. V tomto článku rozebereme všechny základní metody lovu candátů.

    Lov dravců na mrtvou rybku

    Ne vždy máme po ruce živé nástražní rybky. Stejně, například štiky, dají často přednost ve sloupci houpajícímu se mrtvému tělu ryby i když o kousek dále se plácá živá nástraha. Stalo se mě to již několikrát, když jsem na jeden prut chytal na živou rybku, na druhém se mě vznášela mrtvá nástraha a paní štika se dala přemluvit právě na tuto „mrtvolku“. Také nahazování s mrtvou rybkou je bez problémů, zatímco živou nástrahu by jsme, díky tvrdému dopadu na hladinu, zbytečně trápili.

    Nejlepší letní nástrahy pro kaprovité ryby

    V tomto článku jsme si dovolili udělat takový stručný výběr nástrah, s kterými máme dobré zkušenosti při chytání v letních vedrech. Není to žádný objevný článek, jen výčet toho nejlepšího, co můžeme v létě kaprovitým rybám nabídnout. Mladým rybářům může hodně pomoci, staré pak třeba inspiruje k nahození nástrahy, na kterou již dávno zapomněli.

    Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.
    Další informace Rozumím