Rybářský rozcestník

Pečený pstruh na žampionech a chřestu

Vyzkoušený recept na úpravu pstruhů zapečením v troubě. S chřestem a žampiony chutná rybí maso moc dobře.

2 náročnost
30 minut
pečenýpečenýpečený
  • Rozpis na 2 porce:
  • 2 ks pstruzi
  • 5 ks stonků zeleného chřestu
  • 150 g žampionů
  • 100 g anglické slaniny
  • směs koření ryby
  • citronová šťáva
  • máslo
  • sůl
  • Příprava

    1. Vykuchané pstruhy zbavíme hlav a ocasů, osolíme, pokapeme citronovou šťávou, necháme chvíli odpočinout.
    2. Ryby osušíme na 4-5 místech nařízneme, do zářezů vložíme proužky anglické slaniny, zbytek slaniny nakrájíme na nudličky.
    3. Zelený chřest, spodní část, oloupeme, nakrájíme na 3 cm špalíčky a 1 minutu necháme stonky (hlavičky ne) blanšírovat.
    4. Ryby naskládáme do zapékací misky, posypeme kořením směs ryby, poklademe kousky másla, posypeme nudličkami anglické slaniny, přidáme chřest, přepůlené žampiony, podlijeme troškou vody a vložíme do vyhřáté trouby, pečeme 15 minut při 180 °C.
    5. Podáváme s vařenými brambory.

    Poznámka

    Text i foto: D. Marounek

    Nejčtenější články

    Jak zpracovat sumce

    Lovem sumců se zabývám delší dobu. Rád se podělím s rybáři o mé zkušenosti, jak takový úlovek zpracovat. Ideální sumec pro kuchyňské zpracování je, podle mě, do 130 cm jeho délky. Větší kusy jsou příliš tučné a to i na uzení, ty já osobně vracím vodě. Často čtu, že sumce je potřeba, před jeho kuchyňským zpracováním celého stáhnout, což je nesmysl. A to platí i v momentě, když chci sumce vyudit. Ze sumce nejprve použiji první 40 cm za hlavou, říkám tomu sumčí svíčková, ideální část sumce na sumčí guláš, filety a nugety (kostky) na opečení a na další kuchyňskou úpravu, například na pomazánky z vařeného masa, ceviches atd. Břicho a maso z hlavy používám na polévku. Zbytek sumce s kůží nařežu na 10-15 cm velké kusy, samozřejmě jdou udělat i menší kusy, na uzení. Mnoho rybářů také neví jak sumce šetrně zabít. V tomto článku najdete můj osvědčený postup zabití sumce a rozdělení sumčího masa podle způsobu tepelné úpravy masa sumce.

    Čeští handicapovaní rybáři vezou bronz z mistrovství světa!

    Skvělého úspěchu dosáhl tým českých handicapovaných rybářů na Mistrovství světa v bulharském Plovdivu (14. – 15. 6.), kde získal bronzové medaile. Skončilo tak osmileté čekání na cenný kov. Český tým handicapovaných rybářů tvořili téměř výhradně členové místní organizace Kladruby u Vlašimi. Zisk medaile je o to cennější, že Češi na světovém šampionátu startovali s největšími zdravotními handicapy z všech zúčastněných týmů…

    Rozdrcená kukuřice pomocí drtičky na boilies

    Pomocí drtičky na boilies lze rozdrtit jak vařenou, tak nakládanou kukuřici. Spolu se slupkami jde o úžasnou surovinu do zakrmovacích směsí. Kalí vodu a vytváří výraznou chuťovou stopu na lovném místě. Podrcené části kukuřice stačí zamíchat do vnadící směsi, ta zásadně sníží vlhkost kukuřičné kaše a tak touto směsí jde chytat jak například s feederovými krmítky, tak směsí můžeme plnit punčochy či sáčky z PVA materiálu.