Rybářský rozcestník

Pečený platýs

Pokud si ho nechytnete někde na výpravě na moři, na našem trhu se dá koupit již řadu let. Má chutné, jemné maso bez kostí. K dostání jsou celé ryby kolem 400-600 g nebo také filety.

2 náročnost
30 minut
+ 1 hodina odležení  
Pečený platýs
pečený
  • 2 ks platýsi
  • 1 dl bílého vína
  • provensálské bylinky
  • citronová šťáva
  • mořská sůl
  • máslo
  • pepř
  • Příprava

    1. Z vykuchaných ryb odstřihneme ploutve, odstraníme hlavu, ocas, osolíme mořskou solí, pokapeme citronovou šťávou, necháme 1 hodinu odležet
    2. Ryby položíme tmavou stranou do zapékací misky, posypeme provensálským kořením, poklademe plátky másla, podlijeme vínem
    3. Vložíme do vyhřáté trouby, pečeme 10-12 minut při 200 °C
    4. Upečené ryby na talíři obložíme pečenými brambory, lístky špenátu, cherry rajčaty, podáváme s oblíbeným dresinkem, nebo tatarskou omáčkou.

    Nejčtenější články

    Sumec kanibal, aneb čím vším sumci nepohrdnou. Mohou napadnout i člověka?

    Kanibalismus u sumců je přirozeným jevem a setkáme se s ním všude, nejen tam, kde je moc přemnožený a má málo potravy. Pokud hájí své teritorium, klidně vystartuje po stejně velkém jedinci, který nepatří mezi jeho nejbližší rodinu. Jde o teritoriální chování. Ovšem cizí jedinci svého druhu nejsou jeho hlavní potravou. Kromě menších ryb nepohrdne ani hlodavci, menšími ptáky apod. Může si ale sumec udělat zálusk i na člověka?

    Způsoby uzení ryb

    Známe různé způsoby uzení ryb, liší se teplotou kouře, dobou uzení a také trvanlivostí výsledného produktu.

    Koule z DECATHLONU jsou trnem v oku některým českým výrobcům

    Boilies z DECATHLONU se stále probírá na diskuzních fórech na různých rybářských webech a také na Facebooku. Jde o to, že zásadně konkuruje cenou běžným výrobcům a tak někteří testeři renomovaných značek začali koule z DECATHLONU ve svých článcích hanit. My jsme byli donedávna zcela neutrální, ale po sérií negativních článků na Facebooku jsme se naštvali a zašli do obchodu a „dekatloňácké“ koule koupili. Boilies jsme pak testovali na stojaté svazové vodě, také na jednom soukromém revíru a nakonec i na proudné vodě na Labi. A jak jsme s koulemi dopadli?

    Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.
    Další informace Rozumím