Rybářský rozcestník

Losos kulibjak (coulibiac)

Recept z ruské kuchyně, který zdomácněl i ve francouzské kuchyni. Jde o klasický piroh plněný rybím masem, houbami, vejci a dalšími přísadami. Existuje mnoho variant tohoto skvělého pokrmu. Lososa můžeme nahradit i jinou rybou, třeba filetami z tresky, či sumce.

2 náročnost
55 minut
Losos kulibjak (coulibiac)
Losos
  • 300-400 g filetů z lososa (2 kusy po 150-180 g)
  • 400 g lístkového těsta
  • 300 g hřibů (lze nahradit žampiony)
  • 2 ks vejce
  • 1 ks žloutek
  • 4 lžíce kysané smetany
  • citronová šťáva
  • hladká mouka
  • máslo
  • kopr
  • pepř
  • olej
  • sůl
  • Příprava

    1. Z filetů odstraníme kůži, podélně rozřízneme na polovinu, vzniknou nám 4 filety, osolíme, pokapeme citronovou šťávou, necháme odležet
    2. Vejce uvaříme natvrdo, necháme vychladnout, oloupeme, na jemno nastrouháme
    3. Houby podusíme na másle, necháme vychladnout
    4. Listového těsta rozpůlíme na polovinu, na pomoučněném vále vyválíme dva pláty 20 x 30 cm, doprostřed položíme vrstvu podušených hub, osolíme, opepříme, pak vrstvu hub pokryjeme filetem z lososa, lososa posypeme nastrouhanými vejci, osolíme, opepříme, potřeme kysanou smetanou, položíme druhý filet, na který opět rozprostřeme vrstvu podušených hub, osolíme, opepříme
    5. Okraje těsta přehneme, nádivku uzavřeme, balíček otočíme, aby přeložené cípy těsta byly vespodu, balíčky potřeme rozšlehaným vejcem
    6. Na plech položíme pečící papír, potřeme olejem, položíme balíčky a dáme péct do vyhřáté trouby
    7. Pečeme 20 minut, během pečení potřeme ještě žloutkem
    8. Hotový kulibjak necháme částečně zchladnout, nakrájíme ostrým nožem na řezy, ozdobíme čerstvým koprem a podáváme s dušeným špenátem a kysanou smetanou.

    Poznámka

    Text i foto: D. Marounek

    Nejčtenější články

    Výměnný obchod s kosem

    Už jsem zažil u vody kdejaká zvláštní setkání, ale tento zážitek s „taťkou“ kosem si tedy opravdu nemohu nechat pro sebe. 🙂 Stalo se to poměrně nedávno na mé jednodenní rybářské výpravě na Rozkoši…

    Rady pro začínající vláčkaře – nástrahy vhodné pro vláčení

    Ano, vláčení je fenomén, ale je to především dřina. Někdy ani 300 náhozů nestačí k tomu, aby člověk spatřil nějakou tu šupinu. Vláčkař musí být nejen tělesně zdatný, ale také musí překypovat výrou v sebe sama. Někdy totiž ani několik hodin prohazování vodou nestačí k tomu, aby byl lov úspěšný a pak jen psychicky zdatný rybář dokáže další den vzít vláčecí prut opět do ruky a nahodit. Kromě výše uvedeného i znalost vody, či konkrétního místa, kde rybář chytá a také slušná výbava vede k úspěchu. Ovšem pro úspěšný lov vláčením je především nutná ta pravá nástraha, právě ta často rozhoduje o tom, zda rybář ten den zasekne rybu, nebo ne.

    Jak zajisti kus rohlíku na háček při chytání tzv. na mlaskačku

    Existuje více montáží a návazců s kterými můžeme nabízet kus rohlíku rybám pěkně z hladiny, tzv. na mlaskačku. Pro milovníky dalekých a razantních náhozů tu mám způsob nastražení rohlíku pomocí háčku s přívěsem, boilie jehly a kousku klacku, nebo i klasické zarážky.

    Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.
    Další informace Rozumím