Rybářský rozcestník

Losos kulibjak (coulibiac)

Recept z ruské kuchyně, který zdomácněl i ve francouzské kuchyni. Jde o klasický piroh plněný rybím masem, houbami, vejci a dalšími přísadami. Existuje mnoho variant tohoto skvělého pokrmu. Lososa můžeme nahradit i jinou rybou, třeba filetami z tresky, či sumce.

2 náročnost
55 minut
Losos kulibjak (coulibiac)
Losos
  • 300-400 g filetů z lososa (2 kusy po 150-180 g)
  • 400 g lístkového těsta
  • 300 g hřibů (lze nahradit žampiony)
  • 2 ks vejce
  • 1 ks žloutek
  • 4 lžíce kysané smetany
  • citronová šťáva
  • hladká mouka
  • máslo
  • kopr
  • pepř
  • olej
  • sůl
  • Příprava

    1. Z filetů odstraníme kůži, podélně rozřízneme na polovinu, vzniknou nám 4 filety, osolíme, pokapeme citronovou šťávou, necháme odležet
    2. Vejce uvaříme natvrdo, necháme vychladnout, oloupeme, na jemno nastrouháme
    3. Houby podusíme na másle, necháme vychladnout
    4. Listového těsta rozpůlíme na polovinu, na pomoučněném vále vyválíme dva pláty 20 x 30 cm, doprostřed položíme vrstvu podušených hub, osolíme, opepříme, pak vrstvu hub pokryjeme filetem z lososa, lososa posypeme nastrouhanými vejci, osolíme, opepříme, potřeme kysanou smetanou, položíme druhý filet, na který opět rozprostřeme vrstvu podušených hub, osolíme, opepříme
    5. Okraje těsta přehneme, nádivku uzavřeme, balíček otočíme, aby přeložené cípy těsta byly vespodu, balíčky potřeme rozšlehaným vejcem
    6. Na plech položíme pečící papír, potřeme olejem, položíme balíčky a dáme péct do vyhřáté trouby
    7. Pečeme 20 minut, během pečení potřeme ještě žloutkem
    8. Hotový kulibjak necháme částečně zchladnout, nakrájíme ostrým nožem na řezy, ozdobíme čerstvým koprem a podáváme s dušeným špenátem a kysanou smetanou.

    Poznámka

    Text i foto: D. Marounek

    Nejčtenější články

    Sumec kanibal, aneb čím vším sumci nepohrdnou. Mohou napadnout i člověka?

    Kanibalismus u sumců je přirozeným jevem a setkáme se s ním všude, nejen tam, kde je moc přemnožený a má málo potravy. Pokud hájí své teritorium, klidně vystartuje po stejně velkém jedinci, který nepatří mezi jeho nejbližší rodinu. Jde o teritoriální chování. Ovšem cizí jedinci svého druhu nejsou jeho hlavní potravou. Kromě menších ryb nepohrdne ani hlodavci, menšími ptáky apod. Může si ale sumec udělat zálusk i na člověka?

    Způsoby uzení ryb

    Známe různé způsoby uzení ryb, liší se teplotou kouře, dobou uzení a také trvanlivostí výsledného produktu.

    Koule z DECATHLONU jsou trnem v oku některým českým výrobcům

    Boilies z DECATHLONU se stále probírá na diskuzních fórech na různých rybářských webech a také na Facebooku. Jde o to, že zásadně konkuruje cenou běžným výrobcům a tak někteří testeři renomovaných značek začali koule z DECATHLONU ve svých článcích hanit. My jsme byli donedávna zcela neutrální, ale po sérií negativních článků na Facebooku jsme se naštvali a zašli do obchodu a „dekatloňácké“ koule koupili. Boilies jsme pak testovali na stojaté svazové vodě, také na jednom soukromém revíru a nakonec i na proudné vodě na Labi. A jak jsme s koulemi dopadli?

    Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.
    Další informace Rozumím