Rybářský rozcestník

Losos kulibjak (coulibiac)

Recept z ruské kuchyně, který zdomácněl i ve francouzské kuchyni. Jde o klasický piroh plněný rybím masem, houbami, vejci a dalšími přísadami. Existuje mnoho variant tohoto skvělého pokrmu. Lososa můžeme nahradit i jinou rybou, třeba filetami z tresky, či sumce.

2 náročnost
55 minut
Losos kulibjak (coulibiac)
Losos
  • 300-400 g filetů z lososa (2 kusy po 150-180 g)
  • 400 g lístkového těsta
  • 300 g hřibů (lze nahradit žampiony)
  • 2 ks vejce
  • 1 ks žloutek
  • 4 lžíce kysané smetany
  • citronová šťáva
  • hladká mouka
  • máslo
  • kopr
  • pepř
  • olej
  • sůl
  • Příprava

    1. Z filetů odstraníme kůži, podélně rozřízneme na polovinu, vzniknou nám 4 filety, osolíme, pokapeme citronovou šťávou, necháme odležet
    2. Vejce uvaříme natvrdo, necháme vychladnout, oloupeme, na jemno nastrouháme
    3. Houby podusíme na másle, necháme vychladnout
    4. Listového těsta rozpůlíme na polovinu, na pomoučněném vále vyválíme dva pláty 20 x 30 cm, doprostřed položíme vrstvu podušených hub, osolíme, opepříme, pak vrstvu hub pokryjeme filetem z lososa, lososa posypeme nastrouhanými vejci, osolíme, opepříme, potřeme kysanou smetanou, položíme druhý filet, na který opět rozprostřeme vrstvu podušených hub, osolíme, opepříme
    5. Okraje těsta přehneme, nádivku uzavřeme, balíček otočíme, aby přeložené cípy těsta byly vespodu, balíčky potřeme rozšlehaným vejcem
    6. Na plech položíme pečící papír, potřeme olejem, položíme balíčky a dáme péct do vyhřáté trouby
    7. Pečeme 20 minut, během pečení potřeme ještě žloutkem
    8. Hotový kulibjak necháme částečně zchladnout, nakrájíme ostrým nožem na řezy, ozdobíme čerstvým koprem a podáváme s dušeným špenátem a kysanou smetanou.

    Poznámka

    Text i foto: D. Marounek

    Nejčtenější články

    Jsou rybáři sexy? A co holky u vody, rozptylují nás, ano nebo ne?

    V minulém století v jednom odborném článku antropolog Mark Dyble z univerzity College v Londýně uvedl, že lovci jsou něco jako macho, tedy dominující muži, kteří se logicky ženám líbí o trochu víc než chlapi, povaleči, válející se doma u televize na kanapi. Jelikož my rybáři jsme lovci, pak by jsme měli u žen, tedy podle Marka Dybleho, velkou šanci. 🙂 Ale je to opravdu tak?

    Mongolsko, ryby a ženy

    Ahoj všichni, rybářky i nerybářky, rybáři i nerybáři. Jmenuji se Daniela a ačkoliv sama nerybařím, rybaření mne doprovází skoro celý život. Jen jednou jsem měla šanci se tomuto koníčku vymanit z dosahu. Ta však netrvala dlouho. Znovu jsem vstoupila do stejné řeky a to tak hluboko, že z ní není návratu. I napodruhé jsem si za manžela vzala rybáře… Každá nebo každý z Vás, kdo máte něco podobného doma, mi dáte jistě za pravdu, že život s „mokrým šílencem“ dokáže přichystat mnohá překvapení, která zaskočí i zkušenou ženu jak se říká v čase „dozrávajících malin“, čtyřnásobnou babičku a matku dospívající dcery. O jednom takovém překvapení bude pojednávat následující vyprávění…

    Podzimní jednodenní lov kaprů

    Někteří z nás se nemohou utrhnout na více dnů k vodě a tak jedno, nebo dvojdenní výpravy jsou jedinou možností, jak si pěkně zachytat. A i když podzim bývá na úlovek štědrý, přeci jenom to chce trochu zkušeností, aby si člověk povodil na prutu pár pěkných kapříků. Asi nejdůležitější je si vybrat to pravé místo, naložit do auta to správné krmení, místo vhodně rozkrmit a nahodit vyzkoušenou montáž s nástrahou, která bude rybám chutnat. 🙂

    Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.
    Další informace Rozumím