Rybářský rozcestník

Losos kulibjak (coulibiac)

Recept z ruské kuchyně, který zdomácněl i ve francouzské kuchyni. Jde o klasický piroh plněný rybím masem, houbami, vejci a dalšími přísadami. Existuje mnoho variant tohoto skvělého pokrmu. Lososa můžeme nahradit i jinou rybou, třeba filetami z tresky, či sumce.

2 náročnost
55 minut
Losos kulibjak (coulibiac)
Losos
  • 300-400 g filetů z lososa (2 kusy po 150-180 g)
  • 400 g lístkového těsta
  • 300 g hřibů (lze nahradit žampiony)
  • 2 ks vejce
  • 1 ks žloutek
  • 4 lžíce kysané smetany
  • citronová šťáva
  • hladká mouka
  • máslo
  • kopr
  • pepř
  • olej
  • sůl
  • Příprava

    1. Z filetů odstraníme kůži, podélně rozřízneme na polovinu, vzniknou nám 4 filety, osolíme, pokapeme citronovou šťávou, necháme odležet
    2. Vejce uvaříme natvrdo, necháme vychladnout, oloupeme, na jemno nastrouháme
    3. Houby podusíme na másle, necháme vychladnout
    4. Listového těsta rozpůlíme na polovinu, na pomoučněném vále vyválíme dva pláty 20 x 30 cm, doprostřed položíme vrstvu podušených hub, osolíme, opepříme, pak vrstvu hub pokryjeme filetem z lososa, lososa posypeme nastrouhanými vejci, osolíme, opepříme, potřeme kysanou smetanou, položíme druhý filet, na který opět rozprostřeme vrstvu podušených hub, osolíme, opepříme
    5. Okraje těsta přehneme, nádivku uzavřeme, balíček otočíme, aby přeložené cípy těsta byly vespodu, balíčky potřeme rozšlehaným vejcem
    6. Na plech položíme pečící papír, potřeme olejem, položíme balíčky a dáme péct do vyhřáté trouby
    7. Pečeme 20 minut, během pečení potřeme ještě žloutkem
    8. Hotový kulibjak necháme částečně zchladnout, nakrájíme ostrým nožem na řezy, ozdobíme čerstvým koprem a podáváme s dušeným špenátem a kysanou smetanou.

    Poznámka

    Text i foto: D. Marounek

    Nejčtenější články

    Okouni jsou nejen hájení, od letošního roku mají i míru!

    Kdo byl zvyklý v lednu či únoru počíhat si na okouny, má již druhým rokem smůlu. Okoun se dostal do kategorii ryb, které jsou část roku hájené, tedy nesmí se cíleně chytat a pokud přeci jen skončí na háčku, musí být šetrně puštěné zpět do vody. Ovšem pozor! Letos se ochrana okounů ještě zpřísnila a nově má okoun spodní míru.

    Jak na úhoře s feederovým prutem

    Ten, kdo propadl chytání na feeder, si rozhodně rád zkusí s tímto prutem i lov úhořů. Feeder je k chytání úhořů stejně dobrý, jako klasické pruty na položenou. Jen se musí vědět, jak na to!

    Druhy ryb doporučené k uzení

    Následující seznam představuje stručný přehled nejběžnějších druhů ryb vhodných k uzení, které si můžete sami chytit, nebo také koupit v obchodech. Samozřejmě existuje ještě mnoho dalších druhů, které lze rovněž použít k uzení.

    Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.
    Další informace Rozumím