Rybářský rozcestník

Pečený lín na rozmarýnu

Líni zbavení slizu, vykuchaní, očištění, v břišní dutině vymazaní česnekem, vyložení máslem a snítky rozmarýnu, okmínovaní, osolení, opepření, upečení v troubě pokladení kousky másla a podlití trochou vody.

2 náročnost
20 minut
línlínlín
  • 2 ks líni kolem 300 g
  • 4 ks snítky rozmarýnu
  • 2 ks stroužky česneku
  • 1 ks cibule
  • černý pepř
  • citron
  • máslo
  • kmín
  • sůl
  • Příprava

    1. Vykuchané, slizu zbavené, líny v břišní dutině vymažeme utřeným česnekem, osolíme, okmínujeme, vložíme kousek másla a snítku rozmarýnu.
    2. Položíme do zapékací misky, poklademe kousky másla, kroužky cibule, osolíme, okmínujeme, opepříme i na povrchu, podlijeme troškou vody.
    3. Vložíme do vyhřáté trouby, pečeme 15 minut při 180 C. Během pečení, přeléváme šťávou, 5 minut před koncem pečení položíme snítky rozmarýnu na povrch línů.
    4. Upečené líny ozdobíme kolečkem citronu, šťávou s cibulí, přelijeme uvařené brambory a podáváme.

    Poznámka

    Text i foto: D. Marounek

    Nejčtenější články

    NONSTOP revíry 2023

    V tomto článku najdete aktuální tabulku NONSTOP revírů, kde rybáři mohou v letních měsících chytat ryby i po půlnoci, tedy 24 hodin, ale pozor, za určitých podmínek a hlavně co územní svaz, to často různé termíny zahájení, nebo naopak ukončení výjimky pro lov v režimu non-stop!

    Úskalí chytání kaprů pomocí člunu a sklopné tyčové bójky

    Chytat kapry na větší vzdálenosti pomocí člunu a tyčové bójky je jen pro zkušené a dost otrlé rybáře. Nejde o to zavést bójku, ale také se k ní dostat s prutem a rybou na konci prutu a to i za škaredého počasí, ze větru, při velkých vlnách. Velký kapr totiž dokáže tahat jako kůň a zapomeňte na to, že by jste pěkného cvalíka dokázali dostat ke břehu pomocí klasického namotávání vlasce či šňůry ze břehu. A pokud ano, rybu by jste tak unavili, že by měla malou šanci na přežití. Jde o pokročilou kaprařinu, která nejen že není levná, ale také vyžaduje rybáře s velkým srdcem.

    Rybářský veletrh FOR FISHING se vrací do své původní kondice

    Svátek všech rybářů, veletrh FOR FISHING, se po roce vrací do letňanského areálu PVA EXPO PRAHA. V polovině února se na výstavní ploše přes 10 000 m2 představí více než 120 firem z Čech i zahraničí, chybět nebudou ani významné osobnosti z oblasti rybaření se zajímavými přednáškami nebo návštěvnická soutěž.