V celku upečený kapr, vytřený hořčicí, naditý slaninou, cibulí a sýrem, zašitý, upečený v troubě doměkka.
1. Kapra vykucháme oškrábe šupiny a necháme v celku s hlavou a ocasem, vypláchneme břišní dutinu, vymažeme ji ostrou hořčicí a pak naplníme střídavě plátky slaniny, kolečky červené cibule a kousky eidamu
2. Naplněnou břišní dutinu sešijeme potravinářskou nití
3. Zašitou rybu položíme do pekáče a příčně na 3-4 místech nařízneme, do zářezů vložíme plátky másla a plátky anglické slaniny
4. Zbylou cibuli nasypeme do pekáče, rybu posypeme kmínem a solí a dáme péct do vyhřáté trouby na 180-190 °C, během pečení občas podlijeme troškou vody, aby se nám ryba nepřichytila k pekáči, pečeme na mírnějším stupni zhruba 45 minut
5. Upečenou rybu přendáme z pekáče na prkénko a odřízneme hlavu a ocas, vyndáme z břicha potravinářskou nit a odstraníme ploutve, kapra ostrým nožem naporcuje na podkovy
6. Porce ryby s náplní položíme na talíř, přelijeme výpekem, ozdobíme kolečky citronu a podáváme s vařenými brambory omaštěnými máslem.
Recept i s postupem ve fotografii najdete zde: Plněný kapr, pečený – recept ve fotografii.
Foto i text: D. Marounek