Rybářský rozcestník

Pečený kapr na černém pivu

Kapr 100x jinak! Máme tu další vyzkoušený recept vášnivého rybáře, mykologa a našeho redaktora pana Marounka. Recept, co stojí za vyzkoušení!

2 náročnost
45 minut
+ doba odležení masa  
pečenýpečenýpečený
  • Rozpis na 2 porce:
  • 2 ks porce kapra každý cca 200 g
  • 2 ks stroužky česneku
  • 1 ks cca 10 cm pórku
  • 50 g slaniny
  • 2 dl černého piva
  • 1 lžíce kečupu
  • citronová šťáva
  • sladká mletá paprika
  • hladká mouka
  • drcený kmín
  • olej
  • sůl
  • Příprava

    1. Porce kapra pokapeme citronovou šťávou, osolíme, hodinu necháme odležet.
    2. Rybu osušíme, potřeme drceným česnekem, poprášíme drceným kmínem a obalíme v hladké mouce, ve které jsme rozmíchali červenou papriku.
    3. Porce ryby na oleji opečeme z obou stran do zlatova.
    4. Přendáme do zapékací misky a přelijeme černým pivem, ve kterém jsme rozmíchali lžíci kečupu.
    5. Přidáme nakrájený pórek, rybu poklademe plátky slaniny a pečeme ve vyhřáté troubě 15 minut na 180 °C, občas rybu přelijeme šťávou.

    Doporučení

    Kapra na černém pivu podáváme s pečenými brambory.

    Poznámka

    Text i foto: D. Marounek

    Nejčtenější články

    Jak zpracovat sumce

    Lovem sumců se zabývám delší dobu. Rád se podělím s rybáři o mé zkušenosti, jak takový úlovek zpracovat. Ideální sumec pro kuchyňské zpracování je, podle mě, do 130 cm jeho délky. Větší kusy jsou příliš tučné a to i na uzení, ty já osobně vracím vodě. Často čtu, že sumce je potřeba, před jeho kuchyňským zpracováním celého stáhnout, což je nesmysl. A to platí i v momentě, když chci sumce vyudit. Ze sumce nejprve použiji první 40 cm za hlavou, říkám tomu sumčí svíčková, ideální část sumce na sumčí guláš, filety a nugety (kostky) na opečení a na další kuchyňskou úpravu, například na pomazánky z vařeného masa, ceviches atd. Břicho a maso z hlavy používám na polévku. Zbytek sumce s kůží nařežu na 10-15 cm velké kusy, samozřejmě jdou udělat i menší kusy, na uzení. Mnoho rybářů také neví jak sumce šetrně zabít. V tomto článku najdete můj osvědčený postup zabití sumce a rozdělení sumčího masa podle způsobu tepelné úpravy masa sumce.

    Čeští handicapovaní rybáři vezou bronz z mistrovství světa!

    Skvělého úspěchu dosáhl tým českých handicapovaných rybářů na Mistrovství světa v bulharském Plovdivu (14. – 15. 6.), kde získal bronzové medaile. Skončilo tak osmileté čekání na cenný kov. Český tým handicapovaných rybářů tvořili téměř výhradně členové místní organizace Kladruby u Vlašimi. Zisk medaile je o to cennější, že Češi na světovém šampionátu startovali s největšími zdravotními handicapy z všech zúčastněných týmů…

    Obal na plynovou láhev o objemu 10 kg

    Kdo pravidelně jezdí k vodě a používá plynové bomby ví, že především v podzimních a zimních měsících, když přituhne, je venku pod 10 °C, ale i méně, plyn zlobí, nemá takový výkon, jako v letních měsících, když je okolní teplota mnohem a mnohem vyšší. Pak se hodí bombu uchovávat v teple. Ale jak to zařídit?