Rybářský rozcestník

Losos v pomerančové marinádě, restovaná zelenina

Marinovaný filet chlazeného lososa zprudka opečený na pánvi na olivovém oleji a másle, servírovaný se směsí orestované zeleniny a opečenou bagetou, nebo bulgurem, kuskusem …

1 náročnost
20 minut
+ doba marinování  
Losos v pomerančové marinádě, restovaná zelenina
  • Rozpis na 2 porce:
  • 350-400 g filetu z lososa
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 1 lžíce másla
  • čerstvě vymačkaná šťáva z 1/2 pomeranče
  • mletý citronový pepř
  • hrubozrnná sůl
  • Na zeleninu:
  • 2 ks červené cibule
  • 2 ks menší mrkve
  • 1 ks malá pevná cuketa
  • 2 lžíce balzamikového octa
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 lžíce třtinové cukru
  • šťáva z 1/2 ks pomeranče
  • sůl dle potřeby
  • Příprava

    1. Filet zbavíme kůže (kdo chce, ponechá), posypeme citronovým pepřem, dáme do misky a zalijeme pomerančovou šťávou, v chladu marinujeme minimálně 1 hodinu
    2. V pánvi rozpálíme olej i máslo
    3. Lososa vyjmeme z marinády, řádně papírovou utěrkou osušíme, osolíme (nešetříme) a vložíme do pánve
    4. Z obou stran opékáme celkem 10 minut
    5. Podáváme s orestovanou zeleninou a případně opečenými plátky toustového chleba nebo bagety, bulgurem, kuskusem …

    Příprava zeleniny:
    1. Oloupanou cibuli nakrájíme na osminky, neoloupanou cuketu na půlkolečka, oškrábanou mrken na nudličky
    2. V pánvi rozpálíme olej, přihodíme mrkev, cibuli, vsypeme cukr, trochu osolíme a 7 minut vše zprudka restujeme
    3. Pak přidáme cuketu a restujeme dalších 5 minut
    4. Nakonec přidáme pomerančovou šťávu, balzamikový ocet a necháme chvilku probublat, doladíme chutě.

    Doporučení

    Můžeme zakápnout balzamikovým kréme dle vlastního výběru. Vhodnou přílohou je bulgur, kuskus, opečené plátky toustového chleba nebo bagety … tady je quinoa s konopným semínkem.

    Poznámka

    Recept ze stránek Vaření s Tomem, autorka fotografie i textu: Naďa Indruchová

    Nejčtenější články

    Výměnný obchod s kosem

    Už jsem zažil u vody kdejaká zvláštní setkání, ale tento zážitek s „taťkou“ kosem si tedy opravdu nemohu nechat pro sebe. 🙂 Stalo se to poměrně nedávno na mé jednodenní rybářské výpravě na Rozkoši…

    Rady pro začínající vláčkaře – nástrahy vhodné pro vláčení

    Ano, vláčení je fenomén, ale je to především dřina. Někdy ani 300 náhozů nestačí k tomu, aby člověk spatřil nějakou tu šupinu. Vláčkař musí být nejen tělesně zdatný, ale také musí překypovat výrou v sebe sama. Někdy totiž ani několik hodin prohazování vodou nestačí k tomu, aby byl lov úspěšný a pak jen psychicky zdatný rybář dokáže další den vzít vláčecí prut opět do ruky a nahodit. Kromě výše uvedeného i znalost vody, či konkrétního místa, kde rybář chytá a také slušná výbava vede k úspěchu. Ovšem pro úspěšný lov vláčením je především nutná ta pravá nástraha, právě ta často rozhoduje o tom, zda rybář ten den zasekne rybu, nebo ne.

    Jak zajisti kus rohlíku na háček při chytání tzv. na mlaskačku

    Existuje více montáží a návazců s kterými můžeme nabízet kus rohlíku rybám pěkně z hladiny, tzv. na mlaskačku. Pro milovníky dalekých a razantních náhozů tu mám způsob nastražení rohlíku pomocí háčku s přívěsem, boilie jehly a kousku klacku, nebo i klasické zarážky.

    Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.
    Další informace Rozumím