Rybářský rozcestník

Losos v pomerančové marinádě, restovaná zelenina

Marinovaný filet chlazeného lososa zprudka opečený na pánvi na olivovém oleji a másle, servírovaný se směsí orestované zeleniny a opečenou bagetou, nebo bulgurem, kuskusem …

1 náročnost
20 minut
+ doba marinování  
Losos v pomerančové marinádě, restovaná zelenina
  • Rozpis na 2 porce:
  • 350-400 g filetu z lososa
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 1 lžíce másla
  • čerstvě vymačkaná šťáva z 1/2 pomeranče
  • mletý citronový pepř
  • hrubozrnná sůl
  • Na zeleninu:
  • 2 ks červené cibule
  • 2 ks menší mrkve
  • 1 ks malá pevná cuketa
  • 2 lžíce balzamikového octa
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 lžíce třtinové cukru
  • šťáva z 1/2 ks pomeranče
  • sůl dle potřeby
  • Příprava

    1. Filet zbavíme kůže (kdo chce, ponechá), posypeme citronovým pepřem, dáme do misky a zalijeme pomerančovou šťávou, v chladu marinujeme minimálně 1 hodinu
    2. V pánvi rozpálíme olej i máslo
    3. Lososa vyjmeme z marinády, řádně papírovou utěrkou osušíme, osolíme (nešetříme) a vložíme do pánve
    4. Z obou stran opékáme celkem 10 minut
    5. Podáváme s orestovanou zeleninou a případně opečenými plátky toustového chleba nebo bagety, bulgurem, kuskusem …

    Příprava zeleniny:
    1. Oloupanou cibuli nakrájíme na osminky, neoloupanou cuketu na půlkolečka, oškrábanou mrken na nudličky
    2. V pánvi rozpálíme olej, přihodíme mrkev, cibuli, vsypeme cukr, trochu osolíme a 7 minut vše zprudka restujeme
    3. Pak přidáme cuketu a restujeme dalších 5 minut
    4. Nakonec přidáme pomerančovou šťávu, balzamikový ocet a necháme chvilku probublat, doladíme chutě.

    Doporučení

    Můžeme zakápnout balzamikovým kréme dle vlastního výběru. Vhodnou přílohou je bulgur, kuskus, opečené plátky toustového chleba nebo bagety … tady je quinoa s konopným semínkem.

    Poznámka

    Recept ze stránek Vaření s Tomem, autorka fotografie i textu: Naďa Indruchová

    Nejčtenější články

    Chytáme na boilies – úplné začátky – návazce a montáže

    Chytání na různě velké a barevné kuličky již není ani u nás v Česku žádnou novinkou. Touto asi nejúspěšnější metodou pro lov kaprovitých ryb, cíleně pak hlavně velkých kaprů, propadlo mnoho českých rybářů. A není divu! Nejen, že se často na nastražené boilie nechá přemluvit velký kapr, ale například i amur a další karprovité ryby. Nabídnutým boilie pak někdy nepohrdne ani sumec. V tomto článku pro rybářské elévy, nebo pro ty, co to chtějí teprve s boilies kuličkami poprvé zkusit, si povíme a ukážeme, jak navázat montáže a nabídnout boilies rybám.

    Chytat dravce na živou či mrtvou rybičku nebo jen na umělé nástrahy? Je lov na živou nástrahu přežitek?

    V daleké minulosti to měli sportovní rybáři jednoduché, většinou chytali dravce na přirozenou nástrahu a to buď živou, nebo mrtvou, jinou volbu neměli. Časem se začali pro lov některých dravých ryb využívat i nástrahy umělé, což umožnil rozkvět sportovního rybolovu ruku v ruce s technickým vývojem, ten totiž dovolil výrobcům vláčecích nástrah nahradit dřevo umělými hmotami a dalšími materiály, z kterých se dnes vyrábí dokonalé napodobeniny rybek, ale i jiných vodních živočichů. Nejmodernější „měkké“ umělé nástrahy, které vznikly v USA, se velice rychle rozšířili jak do Evropy, tak i do Skandinávie. V severských zemích se tak s nastraženou živou rybkou již dnes téměř nesetkáte. V některých státech je pak chytání na živou nástrahu zakázané úplně!

    Chytání sumců s montáží s podvodním splávkem

    Bydlím v kraji, kde všichni co chytají sumce, chytají je tzv. „na trhačku“, tedy pomocí kačeny, ale i bez ní, sestavy uvázané buď na bójce nebo větvi pomocí trhacího vlasce. Tato metoda je velmi účinná předemvším v létě, o prázdninách, ale má dvě úskalí. Funguje hůře na velkých hloubkách a také bez lodi ji nelze použít. Jak tedy lovit sumce, pokud nemáte loď nebo jste u vody s opravdu velkou hloubkou? Je to jednoduché, chytejte sumce pomocí podvodního splávku!

    Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.
    Další informace Rozumím