Rybářský rozcestník

Losos v pomerančové marinádě, restovaná zelenina

Marinovaný filet chlazeného lososa zprudka opečený na pánvi na olivovém oleji a másle, servírovaný se směsí orestované zeleniny a opečenou bagetou, nebo bulgurem, kuskusem …

1 náročnost
20 minut
+ doba marinování  
Losos v pomerančové marinádě, restovaná zelenina
  • Rozpis na 2 porce:
  • 350-400 g filetu z lososa
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 1 lžíce másla
  • čerstvě vymačkaná šťáva z 1/2 pomeranče
  • mletý citronový pepř
  • hrubozrnná sůl
  • Na zeleninu:
  • 2 ks červené cibule
  • 2 ks menší mrkve
  • 1 ks malá pevná cuketa
  • 2 lžíce balzamikového octa
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 lžíce třtinové cukru
  • šťáva z 1/2 ks pomeranče
  • sůl dle potřeby
  • Příprava

    1. Filet zbavíme kůže (kdo chce, ponechá), posypeme citronovým pepřem, dáme do misky a zalijeme pomerančovou šťávou, v chladu marinujeme minimálně 1 hodinu
    2. V pánvi rozpálíme olej i máslo
    3. Lososa vyjmeme z marinády, řádně papírovou utěrkou osušíme, osolíme (nešetříme) a vložíme do pánve
    4. Z obou stran opékáme celkem 10 minut
    5. Podáváme s orestovanou zeleninou a případně opečenými plátky toustového chleba nebo bagety, bulgurem, kuskusem …

    Příprava zeleniny:
    1. Oloupanou cibuli nakrájíme na osminky, neoloupanou cuketu na půlkolečka, oškrábanou mrken na nudličky
    2. V pánvi rozpálíme olej, přihodíme mrkev, cibuli, vsypeme cukr, trochu osolíme a 7 minut vše zprudka restujeme
    3. Pak přidáme cuketu a restujeme dalších 5 minut
    4. Nakonec přidáme pomerančovou šťávu, balzamikový ocet a necháme chvilku probublat, doladíme chutě.

    Doporučení

    Můžeme zakápnout balzamikovým kréme dle vlastního výběru. Vhodnou přílohou je bulgur, kuskus, opečené plátky toustového chleba nebo bagety … tady je quinoa s konopným semínkem.

    Poznámka

    Recept ze stránek Vaření s Tomem, autorka fotografie i textu: Naďa Indruchová

    Nejčtenější články

    Tinktura z koňského kaštanu

    Kaštan koňský nebo také jírovec maďal a jeho plody bývají díky velkému obsahu bezpečných přírodních látek, jako jsou flavonoidy a glykosidy součástí mnoha mastí, které mají příznivé účinky na žilní a lymfatický systém. Zkuste si vyrobit domácí tinkturu ze zralých a čerstvých kaštanů, která pomáhá při otokách, křečových žílách, pocitu těžkých nohou.

    Pokračování s boilies Chill Banana. Tohle boilies od Mastodont Baits musíte mít!

    Povedená výprava, krásné ryby, naši Chillinu prostě musíte vyzkoušet! – Ahoj všem příznivcům Mastodont Baits, přidávám pokračování mých výprav s boilies Chill Banana od Mastodont Baits. Po minulé výpravě jsem vzal opět tuhle příchuť boilies k vodě. Tentokrát to bylo na jiný revír, kde jsem prozatím chytal pouze na dvou výpravách. Chtěl jsem zkusit všechny možné varianty od popky, přes neutrálně vyvážené boilies až po těžkou kuličku.

    Rybářský ples v Rožmitále pod Třemšínem

    Český rybářský svaz, místní organizace Rožmitál pod Třemšínem zve na tradiční Rybářský ples. Koná se 12. listopadu od 20 hodin v rožmitálském společenském centru. K tanci a poslechu bude hrát skupina Sekvence. Připravena bude bohatá rybí a zvěřinová tombola.