Rybářský rozcestník

Pečený jelec jesen

Porce jesena opečené na cibuli, podušené se zeleninou podlité griotkou.

2 náročnost
45 minut
  • 2 ks větší jelce jeseny
  • 3 ks rajčata
  • 2 ks stroužky česneku
  • 1 ks cibule
  • 120 g sterilovaných fazolek
  • 100 g sterilované mrkve
  • 60 g sterilovaného hrášku
  • 2 dl vody
  • 5 cl griotky
  • 1 lžíce rozinek
  • 1 lžička kmínu
  • čerstvá petrželka
  • mletý černý pepř
  • sůl
  • Příprava

    1. Ryby vykucháme, očistíme a důkladně opláchneme pod tekoucí studenou vodou, okapané naporcujeme na 4 porce (půlky)
    2. Připravené jelce zprudka opečeme s oloupanou a na kolečka nakrájenou cibulí na rozpáleném oleji
    3. Přidáme kolečka rajčat, osolíme a chvíli podusíme
    4. K pokrmu dáme okapanou sterilovanou zeleninu, rozinky, rozetřený česnek, okořeníme a nakonec zalijeme griotkou smíchanou s vodou
    5. Dusíme přiklopené v troubě vyhřáté na 190-200 °C asi 30 minut, na posledních 5 minut pokrm dopečeme bez pokličky.

    Doporučení

    Podáváme s čerstvým chlebem nebo pečivem.

    Nejčtenější články

    Jarní chytání kaprů, aneb lov ve studené jarní vodě

    Časně z jara je lov ryb o něco náročnější, než v prohřátých letních měsících. Je to logické, protože po roztátí ledu je voda, díky jarnímu tání sněhu na horách, pořád ledová. A proto jen díky znalosti chování ryb na přelomu zimy a jara lze ulovit nějakého pěkného kapříka, ale i jinou kaprovitou rybu. O všem při určité nástraze se vám na prutu může náhodou objevit i pěkný úhoř nebo okoun …

    Chytání kaprů ve vodním sloupci

    Cílený lov kaprů i v dalších vrstvách vody, nejen u dna a na hladině, je vlastně poměrně mladé odvětví kaprařiny, ale hlavně v letních měsících, takto chytat kapry, stojí za to vyzkoušet. Když jsem před 35 lety začínal s rybařinou, nikdy mě nenapadlo, že někdy na kapry půjdu s umělými plovoucími muškami a dalšími nástrahami, které by jste spíše čekali u rybářů chytajících s muškařským náčiním. A chytat je na dipovanou umělou hmotu? Tak to by rybářům z minulého století asi propadla spodní čelist. 🙂

    Lov línů, víte, jak na ně?

    Lín je krásná ryba zdržující se nejčastěji v zarostlých a bahnitých částech řek, ale i na stojatých vodách, v rybnících, na mělčinách větších vodních nádrží … prostě všude tam, kde je teplá voda a hodně zarostlé dno, ale i vodní sloupec. Miluje místa, kde se rostliny pnou vodním sloupcem ze dna až na hladinu. Kdo nemá moc rád lov v zarostlých vodách, pro toho cílený lov línů moc není. Líny lovíme spíše na jemné náčiní, slabší, ale kvalitní vlasce, které zvládnou i nějakou tu vázku. Vytáhlý lín na břehu určitě udělá radost snad každému rybáři i když to nebude zrovna obr. Ale pozor, líni mohou dorůst úctyhodných rozměrů, ale o tom až v samotném článku.

    Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.
    Další informace Rozumím