Rybářský rozcestník

Pečený chňapal

Chňapal červený, obchodní název Red Snapper, je chutná ryba s narůžovělým masem. Její velké lupínky masa jsou bez kostí, tužší konzistence. Nejčastěji se připravuje pečením, maso je sušší, proto máslem nešetříme.

2 náročnost
30 minut
pečenýpečenýpečenýporce
  • Rozpis na 2 porce:
  • 2 ks porce chňapala 200-250 g
  • 1 ks červená cibule
  • 1 ks kousek pórku
  • 1 ks citron
  • sušený česnek
  • drcený kmín
  • olivový olej
  • máslo
  • pepř
  • sůl
  • Příprava

    1. Porce ryby potřeme olivovým olejem, posypeme sušeným česnekem, kmínem, osolíme.
    2. Vložíme do zapékací misky, poklademe kousky másla, podlijeme troškou vody, pečeme v troubě při 160 °C, tak 15 minut, během pečení přelíváme šťávou, pokapeme citronem.
    3. Po čtvrt hodině posypeme rybu kolečky cibule a pórku, pečeme dalších 10 minut.
    4. Upečeného chňapala přelijeme šťávou se zeleninou, ozdobíme citronem.

    Doporučení

    Podáváme například s vařenými brambory a zeleninou.

    Poznámka

    Pokud nepatříte mezi ty šťastlivce, co si ho dokáží chytit někde na dovolené, nezoufejte, chňapala můžeme dnes běžně zakoupit v prodejnách zaměřených na prodej mořských ryb a živočichů a také v některých větších potravinových řetězcích.

    Text i foto: D. Marounek

    Nejčtenější články

    Jak jednoduše opláchnout nafukovací člun

    Kdo vozí k vodě nafukovací čluny, moc dobře ví, jak moc po vytažení z vody jsou špinavé, zvláště, pokud je rybář u vody déle a zažije nějakou tu bouřku. Hlavně na řekách se na spodní straně člunu usazuje kde co. A pokud zaprší, či parkujeme s člunem pod stromy, ani vnitřek člunu nebývá neposkvrněný. Kdo by pak chtěl vozit tuto hrubou špínu domů? 🙂

    Co vše lze nastražit na přívěs háčku

    Kromě klasického boilies, případně pelet lze na přívěs háčku nastražit kde co. Od červů, žížal, ale i jiné živé havěti také různě upravené pečivo, listy, květy či snítky trav nebo rákosu, ale také ovoce. A to nemluvím o sýrech a různých dalších dobrotách, co si rybář odtrhne u huby, aby zvýšil svoji šanci chytit nějakou tu pěknou rybu.

    Bonduelle Gold Chilli – kukuřice nejen do chladné podzimní vody

    Zkušeným rybářům asi nemusím vysvětlovat, že právě nakládaná kukuřice Bonduelle nejlépe přemlouvá kaprovité ryby k záběru a to jak bílou rybu, tak i kapry a amury. Ale už jste vyzkoušeli chytat ryby na Bonduelle Gold Chilli, tedy ostrou variantu této nakládané kukuřice?