Rybářský rozcestník

Pečený candát na bylinkách s holandskou omáčkou

Půlky candáta ochucené kořenící bylinkovou směsí, pokapané olejem, odleželé, pak upečené v troubě spolu s čerstvými bylinkami. Jednotlivé porce candáta servírované přelité teplou holandskou omáčkou.

2 náročnost
50 minut
+ doba naložení  
candat-na-bylinkach-holandska3candat-na-bylinkach-holandska2candat-na-bylinkach-holandska7candat-na-bylinkach-holandska6candat-na-bylinkach-holandska8
  • 1 ks vykuchaného candáta zbaveného šupin, hlavy a ocasu, přepůleného
  • 100 g plátků anglické slaniny
  • bylinková kořenící směs
  • čerstvé bylinky
  • rostlinný olej
  • pepř
  • sůl
  • Na holandskou omáčku:
  • 3 ks vaječné žloutky
  • 150 g másla
  • 1 lžíce citrónové šťávy
  • 4 cl bílého vína (lze nahradit vodou nebo vývarem)
  • pepř
  • sůl
  • Ostatní:
  • papír na pečení, vodní lázeň
  • Příprava

    1. Vykuchaného candáta zbaveného šupin, hlavy a ocasu, přepůlíme ho, důkladně omyjeme pod studenou tekoucí vodou, necháme důkladně okapat, pak obě půlky vložíme do pekáčku vyloženého papírem na pečení
    2. Do obou půlek ryb uděláme několik mělkých řezů na straně kde je kůže, osolíme, opepříme, posypeme sušenými bylinkami, lehce zakápneme olejem a rukou koření a sůl, větřeme do ryby, poklademe plátky slaniny a lístky snítky čerstvých bylinek, necháme chvíli odležte v pokojové teplotě zaklopené druhou částí pekáčku
    3. Zaklopené pečeme v trouby vyhřáté na 200 °C tak 20 minut, odklopené, při zapnutém grilu, dalších 10 minut
    4. Jednotlivé porce candáta servírujeme s holandskou omáčkou.

    Na holandskou omáčku:

    1. Do misky dáme žloutky, vlažné víno, citrónovou šťávu, sůl a pepř
    2. Nádobu s ingrediencemi umístíme do většího hrnce s horkou vodou a šleháme na mírném ohni do zhoustnutí (vodní lázeň nesmí vařit!)
    3. Misku sundáme z vodní lázně a do omáčky po malých kouscích vešleháme změklé máslo
    4. Omáčku ihned servírujeme.

    Doporučení

    Jako přílohu servírujeme různě upravené brambory, čerstvé pečivo ….

    Poznámka

    Recept připravený ve spolupráci s webem: www.receptyonline.cz

    Nejčtenější články

    Mělo by se v Česku zakázat chytat na živé nástražní rybky? – Výsledky ankety!

    Nedávno jsme ukončili hlasování v naší anketě s otázkou: „Mělo by se v Česku zakázat chytat na živé nástražní rybky?“ Hlasovalo celkem 3574 čtenářů a poměrně jasně se vyjádřili proti případnému zákazu lovu na živé nástražní rybky na svazových, ale i soukromých vodách v Česku.

    Kam v létě za rybařením – tipy na výlety s celou rodinou

    Léto je ideální dobou pro to, trávit většinu času s rodinou nebo partou přátel poblíž vody. Rybářům se pak už jen nabízí možnost spojit příjemné s užitečným, vzít své nejbližší za dobrodružstvím a ukázat jim v čem tkví kouzlo rybaření. Která místa v Čechách jsou pro rodiny či větší partu lidí ty nejlepší?

    Kde vzít masné červy, když je rybář zapomene doma

    Masní červi rozhodně patří mezi nejoblíbenější nástrahu především plavačkářů, ale i rybářů chytající například s feederovými pruty. Právě na menší ryby jde o dokonalou nástrahu. Ovšem co si počít, když je zapomeneme doma?