Rybářský rozcestník

Pečený candát na bylinkách s holandskou omáčkou

Půlky candáta ochucené kořenící bylinkovou směsí, pokapané olejem, odleželé, pak upečené v troubě spolu s čerstvými bylinkami. Jednotlivé porce candáta servírované přelité teplou holandskou omáčkou.

2 náročnost
50 minut
+ doba naložení  
candat-na-bylinkach-holandska3candat-na-bylinkach-holandska2candat-na-bylinkach-holandska7candat-na-bylinkach-holandska6candat-na-bylinkach-holandska8
  • 1 ks vykuchaného candáta zbaveného šupin, hlavy a ocasu, přepůleného
  • 100 g plátků anglické slaniny
  • bylinková kořenící směs
  • čerstvé bylinky
  • rostlinný olej
  • pepř
  • sůl
  • Na holandskou omáčku:
  • 3 ks vaječné žloutky
  • 150 g másla
  • 1 lžíce citrónové šťávy
  • 4 cl bílého vína (lze nahradit vodou nebo vývarem)
  • pepř
  • sůl
  • Ostatní:
  • papír na pečení, vodní lázeň
  • Příprava

    1. Vykuchaného candáta zbaveného šupin, hlavy a ocasu, přepůlíme ho, důkladně omyjeme pod studenou tekoucí vodou, necháme důkladně okapat, pak obě půlky vložíme do pekáčku vyloženého papírem na pečení
    2. Do obou půlek ryb uděláme několik mělkých řezů na straně kde je kůže, osolíme, opepříme, posypeme sušenými bylinkami, lehce zakápneme olejem a rukou koření a sůl, větřeme do ryby, poklademe plátky slaniny a lístky snítky čerstvých bylinek, necháme chvíli odležte v pokojové teplotě zaklopené druhou částí pekáčku
    3. Zaklopené pečeme v trouby vyhřáté na 200 °C tak 20 minut, odklopené, při zapnutém grilu, dalších 10 minut
    4. Jednotlivé porce candáta servírujeme s holandskou omáčkou.

    Na holandskou omáčku:

    1. Do misky dáme žloutky, vlažné víno, citrónovou šťávu, sůl a pepř
    2. Nádobu s ingrediencemi umístíme do většího hrnce s horkou vodou a šleháme na mírném ohni do zhoustnutí (vodní lázeň nesmí vařit!)
    3. Misku sundáme z vodní lázně a do omáčky po malých kouscích vešleháme změklé máslo
    4. Omáčku ihned servírujeme.

    Doporučení

    Jako přílohu servírujeme různě upravené brambory, čerstvé pečivo ….

    Poznámka

    Recept připravený ve spolupráci s webem: www.receptyonline.cz

    Nejčtenější články

    Rybářské bajky, mýty, pověry a přísloví

    No, co rybář, to nějaká pověra. Někdo jim věří, jiný ne. Ale občas si říkám, že na každém šprochu je pravdy trochu! 🙂 A tak jsem je začal sbírat.

    Chov a skladování žížal

    Dnes se dají koupit žížalky, či i jiné živé rybí nástrahy, ve specializovaných obchodech, ale leze to dost do peněz. Pak máme další možnosti, jak my rybáři přijít k žížalám. Buď si je pracně nakopeme venku na zahradě, což může být dost zdlouhavé a za sucha či mrazu marný boj, nebo můžeme žížalám vytvořit ideální podmínky a vypěstovat si je doma ve sklepě, nebo na zahradě.

    Výroba závaží z kamene

    Někdo se snaží celou montáž co nejvíce zneviditelnit ve vodě. Jiný zase používá klipsy na odhození zátěže při záseku, kdy je opravdu vhodné a také lacinější nechat ve vodě kus kamene, než zátěž olověnou. O šetrnosti k přírodě nemluvě! Ostatní chtějí třeba jen ušetřit. Vyrobte si tedy, za dlouhých zimních večerů, šetrné závaží z kousku drátu a kamene, v létě se jistě, tyto náhražky olova, budou hodit.

    Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.
    Další informace Rozumím