Rybářský rozcestník

Pečené plody moře

V troubě upečené olihně a garnáti (krevety) se zeleninou.

2 náročnost
70 minut
Pečené plody moře
  • 350 g nevyloupaných a nejlépe syrových garnátů nebo krevet
  • 600 g nových brambor
  • 8 ks stroužků česneku
  • 4 ks snítky rozmarýnu
  • 4 ks rajčata
  • 3 ks červené cibule
  • 2 ks menší olihně
  • 2 ks citrónů
  • 2 ks cukety
  • olej
  • sůl
  • Příprava

    1. Oškrábané, omyté brambory překrojíme napůl, vložíme je do pekáče společně s oloupanou, na malé kousky pokrájenou, cibulí
    2. Dále přidáme pokrájené cukety, oloupané stroužky česneku, na měsíčky nakrájené citróny a snítky rozmarýnu
    3. Směs zalijeme olejem a promícháme, pečeme v troubě vyhřáté na 200 °C asi 40 minut, občas vše promícháme
    4. Jakmile jsou brambory měkké, přidáme garnáty nebo krevety a na prstýnky pokrájené olihně, zakápneme je kapkou oleje a pečeme dalších 10 minut
    5. Pokrm rozdělíme na jednotlivé předehřáté talíře a ihned servírujeme.

    Doporučení

    Pokrm můžeme ještě nastavit 450 g tykve, dýně a lilku.

    Nejčtenější články

    Ryba v české kuchyni – 7. díl

    Během 18 století začínají některé rybníky mizet, majitelé je začali přeměňovat na louky, pastviny a pole. Příčinou byla především produkce sena, potom brambor a dalších plodin. Ve velkém se začínal chovat skot, seno bylo rovněž potřeba pro koně. Nezanedbatelná byla i produkce hnoje, která chovaná zvířata produkovala, používal se na hnojení polí. V roce 1791 na Českokrumlovsku vyšlo nařízení, že na každém panství se má vypustit několik rybníků a přeměnit v louky a  pole…

    Vytuněná umělá kukuřice

    Umělá kukuřice se dá použít samostatně nebo v kombinaci s jinými nástrahami. Především při chytání ryb vlasovou metodou, tedy s montáží s háčkem, pod který umisťujeme nástrahu, udělá kus práce. Nejen, že zůstane u háčku i přes úpornou snahu drobnějších rybek ji pozřít, ale také dokáže, v Pop Up variantě, přívěs pod háčkem přizvednout a tak nástrahy na vlasu zatraktivnit. Ne každý rybář ví, že umělé nástrahy jsou také skvělým nosičem pachové stopy…

    Ryba v české kuchyni – 6. díl

    Zhruba před 150 lety bylo možno ulovit na jediné české řece Labi ryby, které se v jiných řekách v Čechách nevyskytovaly. Bylo to dané tím, že Labe v helgolandském zálivu v Německu ústí do Severního moře. Mnoho mořských ryb se dostalo z moře do Labe a proto se zde náhodně lovily, viz minulý díl, lososi. Ale nejen oni! Jsou zaznamenány úlovky například labských jeseterů. Šlo o jesetera obecného – Acipenser sturio, dnes nazýván jeseter velký. Že šlo o mohutné ryby, dokládají kroniky a staré zápisy.