Rybářský rozcestník

Pečené makrely v alobalu se zeleninou a žampiony

Okořeněné makrely nadité žampiony a kousky cukety, upečené zabalené v alobalu obložené nakrájenou paprikou, cuketou, žampiony a jarní cibulkou.

2 náročnost
30 minut
pečenépečenépečenépečené
  • 2 ks makrely
  • 2 ks červené masité papriky
  • 1 ks menší cuketa
  • 4 ks červené mladé cibulky
  • 4 ks snítky rozmarýnu
  • 4 ks plátky citronu
  • 4 ks lísky šalvěje
  • 150 g žampionů
  • směs grilovací koření na ryby
  • olivový olej
  • alobal
  • Příprava

    1. Z alobalu uřízneme čtverce, potřeme olivovým olejem, na alobal položíme do středu makrely, které v dutině a na povrchu posypeme grilovacím kořením.
    2. Břišní dutiny makrel naplníme nakrájenou cuketou a žampiony. Makrely obložíme nakrájenou paprikou, cuketou, žampiony, jarní cibulkou, zeleninu také posypeme grilovacím kořením. Na každou makrelu dáme 2 kolečka citronu, 2 snítky rozmarýnu a 2 lístky šalvěje.
    3. Alobal přehneme, uděláme balíčky, které vložíme do vyhřáté trouby, pečeme při 180 °C, tak 15 minut.
    4. Balíčky opatrně otevřeme, aby nevytekla šťáva, makrelu se zeleninou přesuneme na talíře a podáváme.

    Doporučení

    Většinou je grilovací koření slané dost, ale pokud by bylo méně slané, samozřejmě na sůl nezapomeneme a osolíme jak venek, tak vnitřek ryby, také zeleninu.

    Poznámka

    Text i foto: D. Marounek

    Nejčtenější články

    Jak zpracovat sumce

    Lovem sumců se zabývám delší dobu. Rád se podělím s rybáři o mé zkušenosti, jak takový úlovek zpracovat. Ideální sumec pro kuchyňské zpracování je, podle mě, do 130 cm jeho délky. Větší kusy jsou příliš tučné a to i na uzení, ty já osobně vracím vodě. Často čtu, že sumce je potřeba, před jeho kuchyňským zpracováním celého stáhnout, což je nesmysl. A to platí i v momentě, když chci sumce vyudit. Ze sumce nejprve použiji první 40 cm za hlavou, říkám tomu sumčí svíčková, ideální část sumce na sumčí guláš, filety a nugety (kostky) na opečení a na další kuchyňskou úpravu, například na pomazánky z vařeného masa, ceviches atd. Břicho a maso z hlavy používám na polévku. Zbytek sumce s kůží nařežu na 10-15 cm velké kusy, samozřejmě jdou udělat i menší kusy, na uzení. Mnoho rybářů také neví jak sumce šetrně zabít. V tomto článku najdete můj osvědčený postup zabití sumce a rozdělení sumčího masa podle způsobu tepelné úpravy masa sumce.

    Čeští handicapovaní rybáři vezou bronz z mistrovství světa!

    Skvělého úspěchu dosáhl tým českých handicapovaných rybářů na Mistrovství světa v bulharském Plovdivu (14. – 15. 6.), kde získal bronzové medaile. Skončilo tak osmileté čekání na cenný kov. Český tým handicapovaných rybářů tvořili téměř výhradně členové místní organizace Kladruby u Vlašimi. Zisk medaile je o to cennější, že Češi na světovém šampionátu startovali s největšími zdravotními handicapy z všech zúčastněných týmů…

    Obal na plynovou láhev o objemu 10 kg

    Kdo pravidelně jezdí k vodě a používá plynové bomby ví, že především v podzimních a zimních měsících, když přituhne, je venku pod 10 °C, ale i méně, plyn zlobí, nemá takový výkon, jako v letních měsících, když je okolní teplota mnohem a mnohem vyšší. Pak se hodí bombu uchovávat v teple. Ale jak to zařídit?