Rybářský rozcestník

Pečené makrely s feferonkovou pastou

Makrely pokapané citronovou šťávou, potřené pastou z feferonky, česneku, chilli, nasekané petrželky, kmínu, hřebíčku, zázvoru a soli, upečené v troubě na másle.

2 náročnost
40 minut
+ 15 minut odležení  
  • 4 ks makrel
  • 1 ks citronu
  • 5 lžic másla
  • Na pastu:
  • 4 ks stroužky česneku
  • 1 ks feferonky
  • 1 lžička drceného kmínu
  • 1 lžíce nasekané petrželky kudrnky
  • špetka tlučeného hřebíčku
  • špetka mletého zázvoru
  • pár kapek oleje
  • špetka chilli
  • sůl
  • Příprava

    1. Makrely důkladně očistíme, omyjeme, osušíme, pokapeme citronovou šťávou a necháme 15 minut odležet
    2. Do misky dáme oloupaný utřený česnek, přidáme očištěnou na jemno nakrájenou feferonku, kudrnku, drcený kmín, chilli, mletý zázvor, tlučený hřebíček a sůl, zakápneme trochou oleje a vše dobře promícháme
    3. Makrely ze stran nařízneme, otvory vyplníme připravenou pastou, vložíme do pekáčku, položíme na ně vločky másla a pečeme ve vyhřáté troubě při 160 °C asi 25-30 minut podle velikosti ryb.

    Doporučení

    Podáváme se zeleninovým salátem a čerstvým pečivem.

    Nejčtenější články

    Legenda rybích labužníků – ježdík obecný

    Tahle malá okounovitá ryba byla před 150-100 lety v kuchyni ve velké oblibě, ovšem už ne tak u rybářů při výlovech. Byla doslova postrachem, v rybnících v minulosti ježdíků bývalo tisíce a při výlovu byli všude přítomní, při brakování (přebírání ryb) pak působili rybářům jejich hřbetní ploutve hluboké, špatně hojící se rány. Pro rybáře to byl bezvýznamný škůdce, ale naši předkové si dovedli vážit každé přírodní poctivé potraviny.

    Český tým vybojoval bronz na 28. Mistrovství Evropy v muškaření

    Český reprezentační tým zaznamenal úspěch na 28. Mistrovství Evropy v muškaření, které hostilo Polsko. V silné konkurenci evropských týmů se naši rybáři umístili na skvělém třetím místě za domácím Polskem a Francií.

    Proč zkušení rybáři suší boilies?

    Usušené boilies může zásadně zvýšit úspěšnost lovu kaprů a to i těch velmi opatrných. Hlavně při lovu kaprů v teplé letní vodě, ale i při větší aktivitě drobné bílé ryby, je důležité použít jako nástrahu právě vytvrzené boilies díky jeho proschnutí. Usušené koule ztvrdnou, stanou se odolnějšími proti okusu drobné ryby a také se prodlouží jejich poločas rozpadu.