Rybářský rozcestník

Pečenáče z bílé ryby

Bílá ryba mezi rybáři není moc oblíbená pro množství svalových kůstek v jejich těle. Ale je to škoda, maso mají dobré! Patří sem například cejn, plotice, perlín, jelec atd. Z těchto druhů můžeme připravit při troše námahy chutné pikantní pečenáče. Z uvedené dávky uděláme 3 sklenice o obsahu 1 l.

3 náročnost
120 minut
+ doba naložení 5 dnů  
Pečenáče z bílé ryby - na talíři
Pečenáče
  • 1,3-1,5 kg masa z bílých ryb
  • 6 ks stroužků česneku
  • 4 ks kuličky nového koření
  • 2 ks bobkové listy
  • 1-2 ks vejce na obalení
  • strouhanka podle potřeby
  • majoránka
  • pepř
  • sůl
  • Na nálev:
  • 1,2 l vody
  • 2 dl vinného bílého octa
  • 2 dl octa
  • 40 g cukru
  • 25 g soli
  • 8 ks kuliček nového koření
  • 8 ks kuliček celého pepře
  • 4 ks bobkové listy
  • Na proložení:
  • feferonky
  • cibule
  • Příprava

    1. Vykuchané, očištěné ryby bez hlav, ocasů a ploutví uvaříme v mírně osolené vodě s přídavkem bobkového listu a nového koření, vaříme zhruba 5-7 minut, až je maso měkké
    2. Vodu slijeme a ryby necháme vychladnout, odstraníme jen páteře a velké kosti, maso i s drobnými svalovými kůstkami rozemeleme
    3. Umleté maso ochutíme česnekem, solí, pepřem, majoránkou, přidáme vejce, aby se směs pěkně vázala a podle potřeby zahustíme strouhankou, můžeme přidat i pár kapek worchestru, nebo sojové omáčky, osvědčil se chuťově i mletý zázvor, či chilli, záleží na vaší fantazii
    4. Směs důkladně promícháme a utvoříme malé karbanátky nebo kuličky, které obalíme ve strouhance
    5. Smažíme na rozpáleném oleji, ze všech stran, dozlatova a pak karbanátky necháme vychladnout
    6. Z uvedených surovin na nálev, kromě cibule a feferonky, uvaříme lák (vše přivedeme k varu, vypneme zdroj tepla a necháme prochladnout)
    7. Vychladlé karbanátky či kuličky naskládáme do sklenic, prokládáme je kolečky cibule a kousky feferonky, karbanátky nedáváme do sklenice příliš na těsno, po zalití lákem totiž zvětší svůj objem, plníme 5 cm pod okraj
    8. Naskládané karbanátky zalijeme vlažným lákem, zatím nevíčkujeme, lák se vpije do karbanátku, tak po 4 hodinách dolijeme zbytek láku až po okraj
    9. Sklenice zavíčkujeme a dáme do lednice uležet, po 5 dnech už jsou pečenáče rozleželé.

    Doporučení

    Podáváme vychlazené s chlebem nebo pečivem. V lednici vydrží 14-21 dní pokud je dříve nezkonzumujeme.

    Poznámka

    Text i foto: D. Marounek

    Nejčtenější články

    Základní návazce a koncové sestavy pro boilie a pelety

    D-Rig, S-rig, plovoucí návazec s Pop Up bolie nebo peletkou, návazce pro lov ve vodním sloupci …. no, pro začínající, ale i mírně pokročilé rybáře těch názvů je až moc! 🙂 Moderní kaprařina má opravdu rozmanité názvosloví různých důmyslných sestav koncových návazců. Jejich použití bývá závislé nejen na typu revíru, ale také na dalších okolnostech, například na hloubce vodního sloupce v místě lovného místa, zda je dno bahnité nebo naopak písečné, mírně zarostlé nebo naopak s hojným rostlinstvem na dně… Ani v tomto článku nedokážeme ukázat všechny možnosti, jak uvázat a nabídnout nástrahu rybám. Najdete zde ale takový základní výběr návazců, které se v dnešní době nejvíce používají při lovu kaprovitých ryb na boilies a pelety.

    Sedmnáctiletý student pokořil český rekord. Chytil kapra vážícího 32 kilogramů

    Fantastik, takové jméno dostal kapr vážící 32 kg. Unikátní kousek ulovil nedávno teprve 17letý Stanislav Blažka. Pokořil tak rekord mezi kapraři. V českých svazových vodách se podle dostupných informací těžší rybu doposud chytit nepodařilo.

    Honza Hubka a Jakub Kolář se stali mistry světa v lovu dravých ryb z lodě!

    Přátelé, naše reprezentace získala tento víkend v Anglii stříbrné medaile a posádka Honza Hubka a Jakub Kolář se stali mistry světa v lovu dravých ryb z lodě. Skvělý úspěch a velká gratulace celému týmu. 👍🎸🍀💪🙏👌

    Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.
    Další informace Rozumím