Rybářský rozcestník

Pečenáče z bílé ryby

Bílá ryba mezi rybáři není moc oblíbená pro množství svalových kůstek v jejich těle. Ale je to škoda, maso mají dobré! Patří sem například cejn, plotice, perlín, jelec atd. Z těchto druhů můžeme připravit při troše námahy chutné pikantní pečenáče. Z uvedené dávky uděláme 3 sklenice o obsahu 1 l.

3 náročnost
120 minut
+ doba naložení 5 dnů  
Pečenáče z bílé ryby - na talíři
Pečenáče
  • 1,3-1,5 kg masa z bílých ryb
  • 6 ks stroužků česneku
  • 4 ks kuličky nového koření
  • 2 ks bobkové listy
  • 1-2 ks vejce na obalení
  • strouhanka podle potřeby
  • majoránka
  • pepř
  • sůl
  • Na nálev:
  • 1,2 l vody
  • 2 dl vinného bílého octa
  • 2 dl octa
  • 40 g cukru
  • 25 g soli
  • 8 ks kuliček nového koření
  • 8 ks kuliček celého pepře
  • 4 ks bobkové listy
  • Na proložení:
  • feferonky
  • cibule
  • Příprava

    1. Vykuchané, očištěné ryby bez hlav, ocasů a ploutví uvaříme v mírně osolené vodě s přídavkem bobkového listu a nového koření, vaříme zhruba 5-7 minut, až je maso měkké
    2. Vodu slijeme a ryby necháme vychladnout, odstraníme jen páteře a velké kosti, maso i s drobnými svalovými kůstkami rozemeleme
    3. Umleté maso ochutíme česnekem, solí, pepřem, majoránkou, přidáme vejce, aby se směs pěkně vázala a podle potřeby zahustíme strouhankou, můžeme přidat i pár kapek worchestru, nebo sojové omáčky, osvědčil se chuťově i mletý zázvor, či chilli, záleží na vaší fantazii
    4. Směs důkladně promícháme a utvoříme malé karbanátky nebo kuličky, které obalíme ve strouhance
    5. Smažíme na rozpáleném oleji, ze všech stran, dozlatova a pak karbanátky necháme vychladnout
    6. Z uvedených surovin na nálev, kromě cibule a feferonky, uvaříme lák (vše přivedeme k varu, vypneme zdroj tepla a necháme prochladnout)
    7. Vychladlé karbanátky či kuličky naskládáme do sklenic, prokládáme je kolečky cibule a kousky feferonky, karbanátky nedáváme do sklenice příliš na těsno, po zalití lákem totiž zvětší svůj objem, plníme 5 cm pod okraj
    8. Naskládané karbanátky zalijeme vlažným lákem, zatím nevíčkujeme, lák se vpije do karbanátku, tak po 4 hodinách dolijeme zbytek láku až po okraj
    9. Sklenice zavíčkujeme a dáme do lednice uležet, po 5 dnech už jsou pečenáče rozleželé.

    Doporučení

    Podáváme vychlazené s chlebem nebo pečivem. V lednici vydrží 14-21 dní pokud je dříve nezkonzumujeme.

    Poznámka

    Text i foto: D. Marounek

    Nejčtenější články

    Jak na úhoře s feederovým prutem

    Ten, kdo propadl chytání na feeder, si rozhodně rád zkusí s tímto prutem i lov úhořů. Feeder je k chytání úhořů stejně dobrý, jako klasické pruty na položenou. Jen se musí vědět, jak na to!

    Lov kaprů i jiných bílých ryb ve větším proudu

    Asi většina zkušenějších rybářů mě dá zapravdu, že chytání ryb ve stojaté vodě je o něco málo jednodušší, než lov ryb v proudné vodě. Ovšem tento článek chci věnovat především lovu bílých ryb v silnějších proudech, tedy všude tam, kde je větší proud, díky kterému musíme změnit nejen samotnou taktiku lovu, ale i přizpůsobit montáže a vlastně skoro celou rybářskou výbavu.

    Chytání ryb z lodi

    Díky loďce máme možnost dopravit se na lovné místo, které není přístupné ze břehu a tak tato místa nejsou prochytaná rybáři, to je asi největší výhoda chytání ryb z lodí. Také díky driftování dokážeme z lodě pokrýt větší kvadrant vody, než při pouhém pohybu po břehu. A to nemluvím a romantice, adrenalinu a dalších výhodách při chytání ryb z lodí.

    Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.
    Další informace Rozumím