Rybářský rozcestník

Páteř sumce na grilu

Recept pro milovníky obírání kostí. Jde o páteř většího sumce, která se okoření a pak griluje na dobře rozpáleném roštu grilu, potírá se grilovací marinádou. Kdo již filetoval sumce ví, že kolem páteře, i po pečlivém filetování, zůstane spousty masa. To se dá zpracovat buď krátkým povařením a obráním masa, které pak můžeme použít například na rybí salát, nebo lze vzít celou páteř a grilovat ji na roštu grilu, například podle tohoto receptu.

2 náročnost
30 minut
+ doba odležení  
pater-sumce-gril2pater-sumce-gril3pater-sumce-gril4
  • páteř většího sumce s částí masa, co tam zůstane po filetování
  • suchá kořenící směs - koření na ryby
  • grilovací koření
  • olej
  • Na marinádu na potírání:
  • 2 dcl rostlinného oleje
  • 1 dcl vody (vývaru) nebo piva
  • 1 lžička grilovacího koření
  • 1 lžička koření na ryby
  • pepř
  • sůl
  • Příprava

    1. Páteř většího sumce s částí masa, co tam zůstane po filetování sekerkou rozpůlíme, nebo rozčtvrtíme, záleží na tom, jak moc velký sumec byl
    2. Potřeme olejem, okořeníme grilovacím kořením a kořením na ryby, necháme odležet, mezi tím rozděláme oheň pod roštem grilu
    3. Páteř grilujeme ze všech stran, nejlépe pod poklopem, ke konci i odklopenou, občas ji potíráme lákem
    4. Dozlatova ugrilovanou páteř ihned, ještě horkou, podáváme.

    Příprava marinády na potírání:

    1. Olej promícháme s vodou (vývarem) nebo pivem, dochutíme kořením, také mírně osolíme
    2. Necháme chvíli stát, aby se propojily všechny chutě i vůně.

    Doporučení

    Další způsob, jak zpracovat maso kolem páteře sumce: Salát z vařeného rybího masa

    Nejčtenější články

    Chytáme candáty

    Na candáty můžeme použít několik rybolovných technik. Lze je chytat na položenou jak na mrtvou, tak živou rybku, tak je lovit metodou plavané, tedy pomocí splávku a nejlépe živé nástrahy. Nejaktivnější způsob je pak vláčení na mrtvou rybku, nebo na umělou nástrahu. V tomto článku rozebereme všechny základní metody lovu candátů.

    Lov dravců na mrtvou rybku

    Ne vždy máme po ruce živé nástražní rybky. Stejně, například štiky, dají často přednost ve sloupci houpajícímu se mrtvému tělu ryby i když o kousek dále se plácá živá nástraha. Stalo se mě to již několikrát, když jsem na jeden prut chytal na živou rybku, na druhém se mě vznášela mrtvá nástraha a paní štika se dala přemluvit právě na tuto „mrtvolku“. Také nahazování s mrtvou rybkou je bez problémů, zatímco živou nástrahu by jsme, díky tvrdému dopadu na hladinu, zbytečně trápili.

    Nejlepší letní nástrahy pro kaprovité ryby

    V tomto článku jsme si dovolili udělat takový stručný výběr nástrah, s kterými máme dobré zkušenosti při chytání v letních vedrech. Není to žádný objevný článek, jen výčet toho nejlepšího, co můžeme v létě kaprovitým rybám nabídnout. Mladým rybářům může hodně pomoci, staré pak třeba inspiruje k nahození nástrahy, na kterou již dávno zapomněli.

    Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.
    Další informace Rozumím