Rybářský rozcestník

Páteř sumce na grilu

Recept pro milovníky obírání kostí. Jde o páteř většího sumce, která se okoření a pak griluje na dobře rozpáleném roštu grilu, potírá se grilovací marinádou. Kdo již filetoval sumce ví, že kolem páteře, i po pečlivém filetování, zůstane spousty masa. To se dá zpracovat buď krátkým povařením a obráním masa, které pak můžeme použít například na rybí salát, nebo lze vzít celou páteř a grilovat ji na roštu grilu, například podle tohoto receptu.

2 náročnost
30 minut
+ doba odležení  
pater-sumce-gril2pater-sumce-gril3pater-sumce-gril4
  • páteř většího sumce s částí masa, co tam zůstane po filetování
  • suchá kořenící směs - koření na ryby
  • grilovací koření
  • olej
  • Na marinádu na potírání:
  • 2 dcl rostlinného oleje
  • 1 dcl vody (vývaru) nebo piva
  • 1 lžička grilovacího koření
  • 1 lžička koření na ryby
  • pepř
  • sůl
  • Příprava

    1. Páteř většího sumce s částí masa, co tam zůstane po filetování sekerkou rozpůlíme, nebo rozčtvrtíme, záleží na tom, jak moc velký sumec byl
    2. Potřeme olejem, okořeníme grilovacím kořením a kořením na ryby, necháme odležet, mezi tím rozděláme oheň pod roštem grilu
    3. Páteř grilujeme ze všech stran, nejlépe pod poklopem, ke konci i odklopenou, občas ji potíráme lákem
    4. Dozlatova ugrilovanou páteř ihned, ještě horkou, podáváme.

    Příprava marinády na potírání:

    1. Olej promícháme s vodou (vývarem) nebo pivem, dochutíme kořením, také mírně osolíme
    2. Necháme chvíli stát, aby se propojily všechny chutě i vůně.

    Doporučení

    Další způsob, jak zpracovat maso kolem páteře sumce: Salát z vařeného rybího masa

    Nejčtenější články

    Chytání nástražních rybek, jejich přechování

    Jedna věc je nástražní rybky umět chytit a druhá věc je dokázat uchovat tak, aby vydržely a neumřely dříve, než jsi je doneseme na lovné místo, kde chceme dostat nějakou tu svoji vysněnou dravou rybu.

    Chytání sumců na položenou se silonkovými koulemi

    Občas je třeba sumce překvapit něčím novým, zvláště v místech, kde je velký tlak ostatních rybářů. Sumci se stávají k běžným nástrahám, na které narážejí na každém kousku revíru, pak se hodí je překvapit něčím, co neznají. Silná vůně je může přesvědčit k nasátí právě té naší nástrahy. A k tomu jsou skvělé právě silonkové sumčí bomby, přesně tedy koule ze silonek, což je velmi účinná nástraha na sumce.

    Rybářská technika chytání – plavaná

    Plavaná, tedy lov se splávkem, to je základní rybolovná technika, kterou musí umět, tedy alespoň její základy, každý rybář. Je to snad jedna z nejstarších technik chytání ryb na udici. A pro vás, úplné začátečníky, o co vlastně jde? Jak název napovídá, jde o chytání na splávek, pod kterým je zátěž, která vyvažuje splávek, pak také vlasec s háčkem a nástrahou. A k čemu ten splávek? Ten má několik funkcí, ale ta nejdůležitější je, že podle jeho pohybu rybář pozná záběr ryby.

    Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.
    Další informace Rozumím