Rybářský rozcestník

Parma na rajčatech

Okořeněné, osolené porce ryb obalené v mouce a opečené v rozpáleném oleji, servírované s orestovanými rajčaty.

2 náročnost
25 minut
+ 30 minut odležení  
  • 2 ks parmy
  • 2-3 ks stroužky česneku
  • 1 ks bobkového listu
  • 400 g rajčat
  • 5 lžic oleje
  • hladká mouka
  • tymián
  • mletý černý pepř
  • petrželka
  • sůl
  • Příprava

    1. Parmy vykucháme, očistíme, zbavíme kůže a podélně rozřízneme, opláchneme je pod studenou tekoucí vodou
    2. Rybí maso ze všech stran potřeme česnekem utřeným se solí, okořeníme, pokapeme olejem a necháme v chladu 30 minut odležet
    3. V této fázi přípravy parmy obalíme v mouce a opečeme je, po obou stranách, na rozpáleném oleji, pak ryby vytáhneme a uchováme v tepla
    4. Ve výpeku z ryb orestujeme na kostičky nakrájená rajčata s jedním stroužkem česneku nakrájeným na plátky, rajčata osolíme a dochutíme kořením
    5. Nejlépe na předehřátých talířích jednotlivé porce opečené parmy přelijeme částí orestovaných rajčat, hojně posypeme nasekanou petrželkou a ihned podáváme.

    Doporučení

    Jako přílohu servírujeme různě upravené brambory.

    Nejčtenější články

    Jarní chytání kaprů, aneb lov ve studené jarní vodě

    Časně z jara je lov ryb o něco náročnější, než v prohřátých letních měsících. Je to logické, protože po roztátí ledu je voda, díky jarnímu tání sněhu na horách, pořád ledová. A proto jen díky znalosti chování ryb na přelomu zimy a jara lze ulovit nějakého pěkného kapříka, ale i jinou kaprovitou rybu. O všem při určité nástraze se vám na prutu může náhodou objevit i pěkný úhoř nebo okoun …

    Chytání kaprů ve vodním sloupci

    Cílený lov kaprů i v dalších vrstvách vody, nejen u dna a na hladině, je vlastně poměrně mladé odvětví kaprařiny, ale hlavně v letních měsících, takto chytat kapry, stojí za to vyzkoušet. Když jsem před 35 lety začínal s rybařinou, nikdy mě nenapadlo, že někdy na kapry půjdu s umělými plovoucími muškami a dalšími nástrahami, které by jste spíše čekali u rybářů chytajících s muškařským náčiním. A chytat je na dipovanou umělou hmotu? Tak to by rybářům z minulého století asi propadla spodní čelist. 🙂

    Lov línů, víte, jak na ně?

    Lín je krásná ryba zdržující se nejčastěji v zarostlých a bahnitých částech řek, ale i na stojatých vodách, v rybnících, na mělčinách větších vodních nádrží … prostě všude tam, kde je teplá voda a hodně zarostlé dno, ale i vodní sloupec. Miluje místa, kde se rostliny pnou vodním sloupcem ze dna až na hladinu. Kdo nemá moc rád lov v zarostlých vodách, pro toho cílený lov línů moc není. Líny lovíme spíše na jemné náčiní, slabší, ale kvalitní vlasce, které zvládnou i nějakou tu vázku. Vytáhlý lín na břehu určitě udělá radost snad každému rybáři i když to nebude zrovna obr. Ale pozor, líni mohou dorůst úctyhodných rozměrů, ale o tom až v samotném článku.

    Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.
    Další informace Rozumím