Národní španělské jídlo. Rýže podušená s krevetami, mořskými plody, zeleninou a kořením.
1. Očištěnou papriku nakrájíme na nudličky, cuketu rozkrájíme na větší kousky, baby karotky přepůlíme a krevety očistíme, společně s mořskými plody propláchneme a necháme okapat
2. Ve vyšší široké pánvi rozpálíme olej, vsypeme připravenou papriku, cuketu, karotku, plody moře, krevety a fazolové lusky, vše krátce orestujeme, ochutíme kari kořením, kurkumou a solí
3. Nakonec přidáme dobře propláchnutou rýži, orestujeme, zalijeme vínem, asi 350 ml vody a dusíme na mírném ohni doměkka
4. Hotovou paellu podáváme buď přímo na pánvi nebo ji přendáme na talíře, ozdobíme čerstvými bylinkami a nasekanou mladou cibulkou.
Pánev lze doplnit i o opečené porce rybího masa, v tomto případě filety ryby zprudka opečeme zvlášť na pánvičce, dochutíme a pak ozdobně poskládáme na pánev nebo servírovací talíř.