Orestované plátky lososa zalité holandskou omáčkou.
1. Opláchnuté a osušené porce lososa namočíme na 2-3 hodiny do mořidla připraveného z 1,5 dl oleje, citrónové šťávy, na plátky nakrájené cibule, soli, mletého pepře, chilli papričky a snítky petržele
2. Dvacet minut před podáváním lososa vyjmeme a upečeme pod rozehřátým grilem doměkka
3. Podáváme s citrónem a holanskou omáčkou.
Příprava holandské omáčky:
1. Máslo rozpustíme a přelijeme do vyšší nádoby, z níž bychom mohli snadno odlít usazenou syrovátku
2. Žloutek se solí, pepřem, bílým vínem, citrónovou šťávou, hořčicí a cukrem dáme do hrnce a ve vodní lázni na mírném ohni šleháme, dokud hmota nezhoustne
3. Sejmeme z ohně a nejprve po kapkách, pak tenkým praménkem zašleháme rozpuštěné máslo zbavené syrovátky
4. Ihned podáváme.